Kalp bloğu, AV demeti veya paket dal bloğu, kalbin elektrik sistemini etkiler. Kalbin kan damarlarını etkileyen koroner arter hastalığından farklıdır. Kalp bloğunda, kalp normalden düzensiz ve daha yavaş atar ve potansiyel olarak bir seferde 20 saniyeye kadar durur.

Bunun nedeni, kalbin atması için elektriksel darbelerin geçtiği patika boyunca bir gecikme, tıkanma veya bozulma olabilir. Kalp kası veya kalp kapakçıklarının yaralanmasından veya hasar görmesinden kaynaklanabilir.

Kalp bloğunun kendisinin genellikle doğrudan tedaviye ihtiyacı yoktur, ancak ilgili sağlık koşulları buna bağlıdır.

Kalp bloğu nedir?

Kalp bloğu, kalpteki elektriksel darbeleri bozar. Sağlıklı bir insan kalbi dakikada yaklaşık 60 ila 100 kez atar. Bir kalp atışı, kanı vücuda iten kalp kaslarının kasılmasıdır.

Normal olarak, her kalp kası kasılması, atriyumdan veya kalbin üst odalarından ventriküllere veya alt odalara giden elektrik sinyalleriyle kontrol edilir.

Elektrik darbeleri ertelendiğinde veya durduğunda kısmi bir kalp bloğu meydana gelir, bu da kalbin düzenli olarak atmasını önler. Tam bir kalp bloğu, elektrik sinyallerinin tamamen durmasıdır. Kalp atışı dakikada yaklaşık 40 kez düşer.

Sadece bir saniyenin bir kısmını tutan darbelerde yapılan değişiklikler bile kalp bloğuna neden olabilir. Kalp bloğu nedeniyle kalbin dolaşım sistemi aracılığıyla kanı düzgün şekilde pompalamasını zorlaştırdığı zaman, beyin de dahil olmak üzere kaslar ve organlar düzgün çalışması için yeterli oksijene sahip olmaz.

Kalp bloğu genellikle baş dönmesi, bayılma ve çarpıntıya neden olur. Kalp bloğunun ciddiyetine bağlı olarak, bu tehlikeli olabilir. Örneğin, üçüncü derece bir kalp bloğu, kalp yetmezliği gibi önceden var olan koşulları daha da kötüleştirebilir. Kişinin bilincini kaybetmesine ve kalbinin durmasına neden olur. Bununla birlikte göğüs ağrısı da gelişebilir.

Koroner kalp hastalığı ise, koroner arterlerde plak denilen mumsu bir madde biriktiğinde ortaya çıkar. Anjina olarak bilinen göğüs ağrısına veya miyokard enfarktüsü (MI) olarak da adlandırılan kalp krizine neden olabilir.

Türleri

Üç çeşit kalp bloğu vardır.

Birinci derece kalp bloğu, atlanan vuruşlar gibi küçük kalp atışı bozukluklarını içerir. En az ciddi kalp bloğu türüdür ve genellikle tedavi gerektirmez.

İkinci derece kalp bloğu, bazı elektrik sinyalleri kalbe asla ulaşmadığında, düşürülmesine veya atlanmasına neden olur. Hastanın başını döndürebilir ve kalp piline ihtiyaç duyabilir. Ventrikül, atriyal dürtü ventriküllere ulaşmadığından büzüşmeyebilir.

Üçüncü derece veya tam kalp bloğu, elektrik sinyallerinin kalbin üst ve alt odaları arasında hareket etmediği durumdur. Kalp hastalığı olan hastalarda daha yaygındır. Bir kalp pili olmadan, ciddi bir kalp krizi riski vardır.

 

Editör: Haber Merkezi