Yiyeceklerle kalp sağlığınızı nasıl iyileştirirsiniz?

Kalbinizi sağlıklı ve hastalıksız tutmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Yıllık kontroller düzenleyebilir, günlük egzersiz yapabilir, sigarayı bırakabilir veya yaşamınızdaki stres seviyesini azaltmak için adımlar atabilirsiniz.

Bunların hepsi kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Ancak, kalbinize fayda sağlayacak en basit yaşam tarzı değişikliklerinden biri ne yediğinizi izlemektir.

Şu anda yaklaşık 6 milyon insan kalp yetmezliği yaşıyor ve bunların yaklaşık yarısı tanı konduktan sonraki 5 yıl içinde ölecek.

Uzmanlar, yağ, kolesterol veya sodyum içeriği yüksek yiyeceklerin kalp için çok kötü olabileceği uyarısında bulunuyor. Bu nedenle, kalp hastalığı riskini en aza indirmek için adımlar atarken, diyete başlamak iyi bir yöntemdir.

Bu yazıda, sağlam ve sağlıklı bir kalbe sahip olmanızı sağlamak için en iyi yiyeceklerden bazılarını inceleyeceğiz.

1. Kuşkonmaz

Kuşkonmaz, doğal bir folat kaynağıdır. Folat, homosistein denilen bir amino asidin vücutta birikmesini önlemeye yardımcı olur. Yüksek homosistein düzeyleri, koroner arter hastalığı ve inme gibi kalp ile ilgili durum riskindeki artışla ilişkilendirilmiştir.

2. Fasulye, bezelye, nohut ve mercimek

Fasulye, bezelye, nohut ve mercimek - bakliyat olarak da bilinir - hepsi düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya "kötü kolesterol" seviyelerini önemli ölçüde azaltabilir. Aynı zamanda hepsi kalp ve genel sağlık üzerinde yararlı etkileri olan lif, protein ve antioksidan polifenollerle doludur.

3. Meyveler

Meyveler aynı zamanda kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan antioksidan polifenollerle doludur. Meyveler mükemmel bir lif, folat, demir, kalsiyum, A vitamini ve C vitamini kaynağıdır ve yağ oranı düşüktür.

4. Brokoli

Bazı çalışmalar düzenli olarak buharda pişirilmiş brokolinin yenmesinin kolesterol seviyesini düşürebileceğini ve kalp hastalıklarını önleyebileceğini öne sürüyor.

5. Chia tohumları ve keten tohumu

Bu tohumlar, alfa-linolenik asit gibi zengin bir bitki bazlı omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Omega-3'ler, trigliserit seviyelerinin, LDL'nin ve toplam kolesterolün düşürülmesine yardımcı olmak gibi birçok faydalı etkiye sahiptir. Ayrıca kan basıncını düşürür ve arterlerde yağ plaklarının birikmesini en aza indirir. Omega-3'ler, tromboz ve aritmi gibi kalp krizine yol açabilecek hastalık riskini azaltır.

6. Bitter çikolata

Bitter çikolata, şaşırtıcı bir tada sahip ve sizin için iyi olan nadir bir örnek.

Bilim adamları şimdi bitter çikolatanın ateroskleroza karşı koruyucu yararları olduğuna inanıyor. Koyu çikolata, aterosklerozda yer alan mekanizmaların ikisini engelliyor gibi görünmektedir: atardamarların sertliği ve beyaz kan hücrelerinin kan damarlarının duvarlarına yapışması durumunda olan beyaz kan hücresi yapışması.

Dahası, araştırmalar, bitter çikolatanın flavanol içeriğinin - onu lezzetli ve çokça yapan bileşik - artmasının bu koruyucu faydaları azaltmadığını keşfetti.

7. Kahve

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, düzenli olarak kahve içmenin, kalp yetmezliği ve inme gelişme riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu buldu.

8. Omega-3'ten zengin balık

Balık, güçlü bir kalp yardımcısı omega-3 yağ asitleri ve protein kaynağıdır, ancak doymuş yağ oranı düşüktür. Kalp hastalığı olan veya bu hastalığa yakalanma riski taşıyan kişilere, balık yiyerek omega-3 alımını arttırmaları tavsiye edilir; Bunun nedeni anormal kalp atışları riskini düşürmeleri ve arterlerde plak büyümesini yavaşlatmalarıdır.

9. Yeşil çay

2014 yılında, yapılan bir çalışma, yeşil çay içmenin yüksek tansiyonu olan insanlar üzerindeki etkilerini incelemiştir. Rapor, yeşil çayın kan basıncında bir azalma ile ilişkili olduğu sonucuna vardı. Ancak, yazarlar bu mütevazı azalmanın kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olup olamayacağını belirleyemedi.

10. Kuruyemiş

Badem, fındık, yer fıstığı, ceviz ve antep fıstığı kalp için sağlıklı seçeneklerdir. Bu kuruyemişler protein, lif, mineral, vitamin ve antioksidanlarla doludur. Balıklar ve keten tohumu gibi cevizler de omega-3 yağ asitleri ile olgunlaşır, bu da onları harekete geçirmeleri için kalp açısından sağlıklı bir atıştırmalık haline getirir.

11. Karaciğer

Tüm organ etleri arasında karaciğer en besleyici madde yoğunluğudur. Karaciğer özellikle folik asit, demir, krom, bakır ve çinko ile şişerek kanın hemoglobin seviyesini yükseltir ve kalbimizi sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

12. Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi çözünür lif açısından zengin olduğu için kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. 2008 tarihli bir incelemede, yulaf bazlı ürünlerin, herhangi bir olumsuz etkisi olmadan LDL ve total kolesterolü önemli ölçüde azalttığı sonucuna varılmıştır.

13. Ispanak

İyi magnezyum kaynaklarını düzenli olarak tüketerek sağlıklı bir kalp ritmini sürdürmeye yardımcı olabilirsiniz. Ispanak, en iyi diyet magnezyum kaynaklarından biridir.

14. Domates

Domates, kalbimizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek birçok besine sahiptir. Küçük kırmızı meyveler, kalp için iyi olan lif, potasyum, C vitamini, folat ve kolin ile doludur.

Potasyum kalp hastalığını uzak tutmaya yardım etmenin yanı sıra kaslara ve kemiklere de fayda sağlar ve böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

15. Sebzeler

Uzmanlar, her gün sekiz porsiyon meyve ve sebze yememizi tavsiye ediyor. Sebzeler yağ ve kalorileri düşük, lif, mineral ve vitamin bakımından zengindir. Diyetteki sağlıklı sebzeler kilo ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

Editör: Haber Merkezi