Elle oynamalar ile ilgili tartışmalar ve sıkıntılı pozisyonlar üst üste geliyor. Sadece bizde değil, birçok Avrupa liginde de bu tür pozisyonlar tartışılıyor.

Kural koyucu (IFAB) son yıllarda elle oynama kriterleri konusunda sürekli güncellemeler yapıyor. Yapılan bir değişiklik henüz tam oturmadan yenisi yapıldığı için kaos ortaya çıkıyor. Kuralların herkese eşit uygulanması mantığından yola çıkarsak; bu sene yapılan değişikliğin vicdanlarda asla kabul görmediğini söyleyebiliriz. Vücudun herhangi bir yerinden sekerek ele gelen topa müdafaa eden takım için devam, atak yapan takım için ihlal uygulaması aslında insan haklarına aykırı...

Kural koyucu, “gol olduğu zaman buna hiçbir şekilde ‘el’ karışmamalı” mantığı ile böyle bir farklı uygulamayı yürürlüğe koydu. Top defans oyuncusunun eline geldiğinde elin doğal konumunda olup olmadığı gündemde; hücum oyuncusuna geldiğinde ise doğrudan ihlal. Ne yapalım? Hücum oyuncusunun ellerini mi koparalım? Böylesine çapraşık bir uygulama kesinlikle düzeltilmeli. Aynı oyuncu, aynı hareketi rakip ceza alanı içinde yapınca aleyhine direk vuruş, kendi ceza alanı içinde yapınca penaltı yok. Ay sonunda yapılacak olan IFAB toplantısında gündemin ilk maddesi de elle oynamalar olacak. Alınacak kararlar büyük bir ihtimalle Haziran’da başlayacak Euro 2020’de uygulanacak.

Umarım yeni kural, tartışmalara son verecek ve eşitlik ilkesine uygun olacak şekilde düzenlenir.

ALP' e ZARAR VERİYORLAR

Cumartesi günü yapılan Beşiktaş Divan Kurulu’nda kulüp üyelerinin Federasyon ve MHK ye yönelik eleştirileri üzerine Divan başkanı Tevfik Yamantürk bir konuşma yapıyor. Aslında Sayın Yamantürk’ün amacı Zekeriya Alp’i korumak; ancak zarar verdiğinin farkında değil.

Ajanslara düşen şu cümleleri çok tehlikeli: “Zekeriya Ağabey'in bütün mücadeleyi yaptığını biliyorum. Beşiktaş'ın menfaatini korumak için, kim gerekiyorsa onunla mücadele veriyor, onunla konuşuyor. Ama çok akıllı olarak, bunu ortaya çıkacak şekilde değil, kapalı kapılar ardında koruyor. Zekeriya Ağabey'e kalsa hakikaten istifa edecek. Çok üzülüyor; çok kıymetli bir insan. Zekeriya Ağabey'in üslubu kavgayı herkesin ortasında yapmak değil, kapalı kapılar arkasında; doğru bildiğini savunmaktır. Ve bunu da Beşiktaş'ın menfaati, doğru neyse, onun emrettiği şekilde yaptığına emin olabilirsiniz. İnanın Beşiktaş'ın menfaatlerini koruyor. Ben şahidim. Haftada bir olmasa da iki haftada bir konuşuyorum".

Bu konuşmayı camiayı sakinleştirmek için düşüncesizce yapılmış ve maksadını aşan bir konuşma olarak değerlendirmek istiyorum. Bu tür konuşmalarla Beşiktaş’ın sembolü olacak düzeyde Beşiktaş’a hizmet vermiş olan Zekeriya Alp e zarar verdiklerinin farkında değiller. Tüm futbol ailesi biliyor ki Sayın Zekeriya Alp Beşiktaşlı’dır.

Tribün diliyle ifade edelim: Beşiktaş’ın çocuğudur. Ama Sayın Alp bu göreve gelirken Beşiktaş formasını çıkartmış, yıllarca teriyle ıslattığı milli takımımızın formasını giymiş ve o koltuğa oturmuştur. O, şu anda hakem takımının kaptanıdır. Yapmakta olduğu bu zor görevi esnasında eski camiasının düşüncesiz söylevleri Sayın Alp in yoluna taş koymaktır.

HAKEMLER EĞİTİMDE

Ligde ikinci yarı başladığından beri oynanan dört haftanın tüm kritik pozisyonları iki gün boyunca Riva’da masaya yatırıldı. MHK eğitim danışmanı Jaap Uilenberg kritik pozisyonların hepsini tek tek irdeledi. İki bölüm halinde yapılan eğitimde doğrular gösterildi. Ama maalesef günlerce tartışılan bu pozisyonlarda hangi kararın doğru olduğu kamuoyu ile yine paylaşılmayacak.

DERBİ HAFTASI

Hafta sonu zorlu maçlar var. Bugün öğle saatlerinde hakemler açıklanacak. MHK derbi için üçüncü defa Halil Umut Meler’i hazırladı. Bakalım bu defa atayabilecek mi? Yoksa böylesine karmaşık bir ortamda yine tecrübeyi tercih edip; Fenerbahçe-Galatasaray maçına Cüneyt Çakır’ı ve Beşiktaş-Trabzon maçına Meler’i mi atayacak? Yönettiği son Galatasaray-Fenerbahçe maçı sonrası tepki alan Fırat Aydınus’un atanma yüzdesi düşük.

ÜZDÜN BİZİ HİLMİ HOCAM...

Yedi kez MHK Başkanlığı yapmış, Hepimizin hocası, büyüğümüz,  Hilmi Ok’u Pazar günü son yolculuğuna uğurladık. Ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum.

Camiamızın başı sağ olsun.