Basketbol Süper Ligi’nde 10. maçlar geride kaldı. Haftanın merakla beklenen mücadelesi lider Karşıyaka ile Fenerbahçe arsındaydı. İzmir ekibinin zirve yarışındaki durumu için bir test maçıydı. Son dönemde özellikle euroligde kıpırdayan ancak hala gergin günler yaşayan Fenerbahçe için de, lideri devirerek mental anlamda da rahatlama fırsatı. Olmadı rahatlayamadı Fenerbahçe. Adeta savunma duvarına tosladı. Karşıyaka Ufuk Sarıca ile şampiyon olduğunda da kadro olarak rakiplerinden gerideydi. Müthiş mücadeleyle farkı kapamış ipi göğüslemişti. Şimdi de benzer bir durum var. Fark bu, takım çok daha iyi savunma yapıyor. Karşısındaki rakip sıkıntı da yaşasa Fenerbahçe. Euroligde 75, ligde bu maça kadar 80.2 sayı ortalamasıyla oynayan bu takımı 57 sayıda tutmak, çaresiz bırakmak başlı başına olay.

Neredeyse bütün oyuncu ve teknik kadrosu değişerek sezona giren Karşıyaka’nın geldiği nokta müthiş. Bu kadar transferi bir araya getirip birbiriyle kaynaştırmak maharet. Ufuk Sarıca’nın koçluğu, becerisi bunda büyük etken. Sarıca ile daha önce başaran Karşıyaka’nın önündeki engeller geçmişten çok değil. Ancak bu sefer rakiplerin kalitesi daha yüksek. Özellikle Anadolu Efes’in durumu bambaşka. İki takımın 15. Haftada oynayacağı maç sezonun gidişatı için küçük bir kılavuz olacak. Kesin olan şu ki son yılların aksine ikiden fazla takımın şampiyonluk savaşını izleyeceğiz bu sezon. O da Karşıyaka ve Sarıca sayesinde.

Ligin bir başka dikkat çekici takımı da Teksüt Bandırma. Genç yetenekli, yerli üretim oyuncuları ve yabancılarla güzel bir karışım elde eden Bandırma ekibi, Bahçeşehir Koleji savunmasına karşı ilk yarıda zorlansa da, ikinci yarı temponu artmasıyla istedikleri açık alanı bulup farka koştular. Sessiz sedasız üçüncülüğe yerleşirken, üretmenin önemini, güzelliğini bir kez daha gözümüze soktular. Başkan Özkan Kılıç’ı bile şaşırttılar!

İnişli çıkışlı bir seyir izleyen Darüşşafaka, Tofaş’ı Sinan, Doğuş ve Colson’un oyunuyla yendi. Mücadelenin yüksek, basketbol keyfinin düşük olduğu maç Daçka’ya moral, Tofaş’a uyarı oldu. Darüşşafaka galibiyetinden sonra kazanmaya hasret kalan Türk Telekom, Arel Üniversitesi deplasmanında adeta intihar etti. Son haftaların etkin isimi Wiltjer, Muhammet ve Johnson ile oyunu kontrolü altına alan başkent ekibi rakibinin hücum gücünü küçümsemenin bedelini ödedi. Son bir dakikaya 89 – 80 önde giren Türk Telekom, son 6 saniyede de bir sayı öndeydi. Bir dakikada anormal şeyler oldu. Telekom’un top kayıpları yapıp sadece iki sayı attığı bu dönemde Arel Üniversitesi 11 sayı bularak mucizevi bir galibiyet aldı. İki takımın galibiyet sayısı eşitlenirken, Türk Telekom’un yenilgi serisi beş maça çıktı.

Beşliktaş da ligin dengesiz takımlarından, bir bakıyorsunuz ligin ağalarına kafa tutuyor, bir bakıyorsunuz lig sonuncusuna karşı çuvallıyor. Sigortam Net İTÜ, karşısında bocaladı Siyah Beyazlılar. Kazandılar, ama bu kendilerinden çok rakibin yardımıyla oldu. En kritik anda iki kere topu beş saniyede oyuna sokamamanın bedelini ödedi Sigortam Net İTÜ. Artık bir lider gibi oynamaya başlayan ve en sıkışık anlarda direksiyona geçen Thedore da Beşiktaş’a bu sıkıntılı galibiyeti getiren faktörlerdendi Bursaspor, konuk ettiği Gaziantep Basketbol’a karşı üç periyot kafa kafaya oynadı. Ancak üç oyuncu ile bir yere kadar işte. Rich ve Buva takviyeleriyle hücum kapasitesi artan konuk ekip son periyotta coştu ve farklı galibiyete ulaştı.

Ormanspor, sezonun sürpriz ve kolay kaybetmeyen takımı Afyon Belediye’ye karşı da farklı öne geçmeyi başardı. Ama yine son periyotta yakalandı. Bu bölüme on sayı önde başlayan başkent ekibi, rakibinin temposuna yanıt veremedi. Kloof’un son saniyede Crawford’a yaptığı blokla 77- 76 kazanabilen Ormanspor, bu kritik sonuçla 4 galibiyete ulaştı ve nefes aldı. Haftanın son maçında Galatasaray’ın Anadolu Efes’i terletmesini bekledik. Ama euroligde- Bayern Münih’e 104 atan Anadolu Efes, onlara karşı da aynı tarifeyi uyguladı. Larkin’in liderliğinde maçı erken kopardı ve 104 -80 kazandı.