Kadir YILDIZ / TÜRKGÜN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis bütçe görüşmeleri sırasında kendisinden beklenmeyen bir çıkış yaptı ve Cumhurbaşkanı adaylığını ilan etti. Kılıçdaroğlu’nun başını çektiği zillet ittifakının bileşenleri kendileri ile görüşülmeden, tek taraflı yapılan adaylık açıklamasından son derece rahatsız oldular ve tamamen kendi dertlerine düştüler.

ZİLLETİN ADAYI BELLİ OLDU

TBMM bütçe görüşmeleri sırasında AK Parti sıralarından Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili gelen “Aday ol, aday olabilecek misin?” sözlerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Aday olup olamayacağımı nereden biliyorsunuz” şeklinde cevap verdi. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri 2023 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için CHP’nin adayı olacağı şeklinde yorumlandı. Bu sözler üzerine ilk açıklama MHP Lideri Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli bütçe görüşmelerine verilen arada gazetecilere yaptığı değerlendirmede “Çok müjdeli bir konuşma oldu. Zillet ittifakının Cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğu anlaşıldı” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Kılıçdaroğlu’nun çıkışını “Bu vesileyle CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı da belli oldu bugün. Hayırlı olsun” diyerek değerlendirdi. İP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise Kılıçdaroğlu’nun TBMM’deki konuşmasını twitter’dan paylaştığı bir mesajla değerlendirdi. Çıray paylaşımında, “Bütçe konuşmasının satır aralarına... Ve konuşmanın coşkusuna baktığımızda Sayın Kılıçdaroğlu bu defa Cumhurbaşkanı adayı” ifadelerini kullandı.

GÜRSEL TEKİN ‘HAZIR’ DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP’nin adayının hazır olduğunu ifade etmişti. Tekin, “Hiç kimse kusura bakmasın CHP’nin adayı olmaz olur mu? Elbette CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı var. Ama adayınızı bugünden ilan etmeye kalkarsanız Millet İttifakı dışında dâhil olabilecek birçok siyasi partinin de önünü kesersiniz. Yoksa CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı hazır. Buna emin olun.

Ama bu sadece bizim kendi partimiz içinde, partimizin mutfağında hepimizin kabul ettiği bir aday. Ama aynı adayın Millet İttifakı için bugünden kabul görüp görmeyeceğine bugünden karar verirsek tam da Cumhur İttifakı’nın istediği tuzağa düşeriz. O tuzağa düşmemek için... Kimse merak etmesin CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı hazır” demişti.

İP TEPKİLİ

Tekin’in yaptığı açıklamaya ilk tepki gösteren İP İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, “Genel ve Mahalli Seçimlerde ittifak yaptığımız CHP, Cumhurbaşkanı adayını parti içinden belirlemiş... İsmini sonra açıklayacakmış. İYİ Parti’nin de adayı belli, liderimiz Sayın Meral Akşener. Milletimize hayırlı olsun” ifadelerini kullanmıştı. Daha önce de İP’in Cumhurbaşkanı adayının Meral Akşener olduğu birçok parti yetkilisi tarafından dile getirilmişti. 28 Ekim 2020 tarihinde bir televizyon kanalına açıklamada bulunan İP Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partilerinin adayının Meral Akşener olacağını söylemişti.

KILIÇDAROĞLU’NDAN ADAYLIK YOKLAMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adaylığı düşüncesinin hazırlıklarını diğer partilerin genel başkanlarına yaptığı sıralı ziyaretle ortaya koydu. Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve Gültekin Uysal’a ziyaretler gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu ziyaretler esnasında parlamenter sisteme dönüş arzularını ifade etmiş diğer partilerden de bu isteğin teyidini almıştı.HDP’yi ziyaret kapsamı dışında bırakan ve daha önceki seçimlerde örtülü görüşmeler ile ittifak yapmayı tercih eden Kılıçdaroğlu, 2023 seçimlerinde de aynı stratejiyi kullanarak HDP’nin desteğini almayı planlıyor. 31 Mart yerel seçimleri sonrasında HDP’nin “şeffaf ittifak” çağrısında bulunması, Kılıçdaroğlu’nun örtülü destek almakta zorlanacağını gösteriyor. Parti kulislerinde HDP’nin desteğinin alınmasının zorunlu olduğu ve 4 partinin 2018 yılında hazırladığı anayasa değişikliği ilkelerinin 2023 seçimleri sonrasında hayata geçirilmesinin sözünün verilmesi hâlinde HDP’nin örtülü iş birliğine ikna edilebileceği ifade ediliyor.

İNCE VE SARIGÜL’ÜN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYOR

Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti içi bölünmeye sebep olabileceğini söylediği Muharrem İnce hareketinin önünü kesmek için adaylık açıklamasını yapmak zorunda kaldığı ifade edilirken, bu hamle ile İnce’nin parti kurma çalışmalarını geciktirmek istediği konuşuluyor. CHP’de yaşanan üye istifalarının Mustafa Sarıgül’ün partisine gitmesinin önünü kesmek isteyen Kılıçdaroğlu’nun, seçim sathına girildiğinde Türkiye Değişim Hareketi Partisi (TDHP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün Muharrem İnce lehine çekilmesi hâlinde CHP’nin büyük yara alacağından endişe ettiği belirtiliyor.

DAVUTOĞLU VE BABACAN NE YAPACAK?

Abdullah Gül’ün desteğiyle AK Parti’den ayrıldıktan sonra yeni parti kuran Ali Babacan ve Kılıçdaroğlu’nun “yüzde 99 ortak düşüncelere sahibiz” dediği Ahmet Davutoğlu’nun erken seçim istemelerine rağmen adaylık konusunda herhangi bir açıklamada bulunmamış olmaları dikkat çekiyor. Zillet İttifakının çatı adayı için Abdullah Gül isminin telaffuz edilmesi bu partileri CHP’ye daha çok yakınlaştırırken, Kılıçdaroğlu’nun aday olabileceğini ifade etmesinin ardından rahatsızlıkların oluştuğu ifade ediliyor. Babacan ve Davutoğlu’nun yakın çevresinde 2023 seçimlerinde “Kılıçdaroğlu’na oy verin” çağrısı yapmaları halinde siyaseten zorlanacakları ve bu çağrının karşılıksız kalacağı konuşuluyor.

Editör: Haber Merkezi