Yıldıray Çiçek / TÜRKGÜN

CHP sayesinde meclise giren İP (9,96 oyu) son günlerde CHP’ye ayar üstüne ayar vermeye çalışıyor.  İP İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu’nun katıldığı bir televizyon programında "Bizim klasik sağcılar şöyle bir duygu taşır; CHP'ye rüyasında oy verdiğini gören sağcı gusül abdesti alır" sözünün etkisi henüz kaybolmadan, İP Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın yine bir televizyon programında “Kılıçdaroğlu'nun Alevi olması, Sünni Müslüman kesim tarafından bir endişedir” sözüyle verdiği mesaj CHP-İP arasında tansiyonu yükseltecektir. Böyle bir cümleyi spota çıkarmak Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliğini ön plana alma adına kurnazlıktır. İbrahim Halil Oral’ın “Benim Alevilerle bir problemim yok ama problemi olanlar var” mealindeki sözü de bu kurnazlığın sosu olmuştur.

CHP’den İP’i kontrol altında tutması için “Hükümet Komiseri” gibi atanan Aytun Çıray da bu sözlerdeki problemi görmüş olmalı ki “Maksadını aşan bu sözler asla lâik, demokrat, milliyetçi, kalkınmacı partimizin resmi görüşü değildir” açıklamasında bulunmuş. (Milliyetçi partiymiş komik adama bak)

Kendisi Kürt-Alevi kimliğiyle bilinse de ara sıra CHP milletvekilleri onun Peygamberimizin soyundan geldiğine dair hikâyeler uydursalar da ben şahsen Kemal Kılıçdaroğlu’nun ne Alevi, ne Kürt ne de Arap olduğuna inanmıyorum.

Ama Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Alevi’yim ne var bunda?” ve “Annem Ermeni de olabilir, Kürt de, Rum da sorgulanmamalı” sözünden yola çıkarak soyunu, ırkını, inancını sorgulamıyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu hangi ırktan, hangi inançtan olursa olsun bize göre onun CHP’yi ihanete sapladığı düşünceleri bu topraklara ait değildir. Bizi ilgilendiren de bu yönüdür.

İlginçtir Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliğine ne AK Parti’den, ne MHP’den, ne BBP’den “Öteleyici” bir yorum gelmezken, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi olmasının kendileri açısından süreci zora sokacağını söyleyenler hep kendi mahallesinden kişiler olmuştur…

İP Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın ifadesine benzer bir ifadeyi de eski HDP’li, yeni TİP’li Ahmet Şık “Kılıçdaroğlu'nun Alevi olmasının Türkiye toplumu ve siyaseti için bir mesele olduğunu kavrayarak hareket etmek gerekiyor” sözleriyle dile getirmişti. Sonradan özür dilese de o da “Kılıçdaroğlu Alevi” sıfatını spota çıkarmıştı.

CHP’li yazar Soner Yalçın da sürekli  “Kimi bağnaz kafalar bir Alevinin CHP'nin genel başkanlık koltuğunda oturmasını hazmedemiyor” yazılarıyla bu konuda spotçuluk yapmaktadır. Kimi iyi polis, kimi kötü polis rolünde Kemal Kılıçdaroğlu’nun inanç kimliğini sürekli vurgulayarak “Maalesef” vurgusu yapıyorlar. Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Alevi” olduğunu sürekli vurgulayıp, buna “Olumsuzluk” atfedenler yine kendileri olunca CHP içinde adaylık için her türlü silahın çekildiği anlaşılıyor. Meral Akşener’in Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığını istediği bilindiği için İbrahim Halil Oral’a bu açıklamayı bilerek yaptırdıkları ihtimal dâhilinde görülüyor. İbrahim Halil Oral aynı zamanda Koray Aydın’a yakın birisidir. Koray Aydın’ın da geçmişte Kılıçdaroğlu’nu kastederek "Kazanamama ihtimali olan birinin uygun olmayacağını söyleyeceğiz, sonuç odaklı düşüneceğiz" açıklaması da unutulmamalıdır. Akşener özür diledi, İP milletvekili disipline sevk edildi. Ama spota çıkarmayı yine başardılar.

Bu filmin sonunda CHP’yi Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinden alacaklar. Geriye onun sadece vatana ihanet düşünceleri kalacaktır.

Editör: Haber Merkezi