Uzun süredir çalışma hayatının gündeminde olan kıdem tazminatı konusu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 'ın önceki gün açıkladığı yeni reform paketi ile tekrar gündeme geldi. Albayrak, "Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğiz" dedi.

Kıdem tazminatı ile ilgili yapılan son açıklamalar sonrası milyonlarca işçi bu konudaki gelişmeleri yakından takip etmeye başladı. Kıdem tazminatı iş yerinde en az bir yıl çalışmak koşuluyla emeklikte, vefat halinde veya işveren tarafından işten çıkarılma durumunda alınabiliyor. Bunun dışında, işçi eğer iş akdini haklı bir nedenle feshederse de kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Erkek çalışanlar askere giderken; kadın çalışanlar ise evlendikten sonra 1 yıl içerisinde kıdem tazminatını alabiliyorlar.

İşçiler yeni sistemden ( Fon) kıdem tazminatının nasıl alınabileceğini, kıdem tazminatının fona dönüşmesi sonucu hak kaybı olup olmayacağını merak ediyor.

Tarafların soruları, talepleri ve beklentiler bir hayli fazla. Şahsen benim de beklentim, tarafların mağdur olmayacağı, ortak uzlaşı içinde bir konsensüs sağlanarak, ülkemize ve milletimize faydalı bir fon sisteminin oluşturulması ve bu haktan yararlanamayan çalışanlarımızın da bu kazanımı elde etmesi şeklinde.

Daha önce gündeme gelen yasa taslaklarına sendikalarımız kırmızı çizgimiz diyerek olumsuz görüş belirtmişlerdi. Umarım bu sefer sendikalarımızın yaklaşımı, konuya baştan kapıyı kapatmadan çözüme katkı sunmaları şeklinde olur.

Kıdem tazminatı fonuyla ilgili daha önce yapılan çalışmalarda temel noktalardaki belirsizlik giderilemedi. Çalışanlara şu an 12 aylık çalışma karşılığı 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Bu, aylık ücretin yüzde 8.3’üne denk geliyor. Bireysel hesaba dayalı olacak kıdem tazminatı fonuna her ay hangi oranda kesinti yapılacağı belirsizliğini koruyor. İşçi tarafı, yüzde 8.3’ün altında bir oran belirlenmesinin kıdem tazminatının 30 günün altına düşmesi anlamına geleceğini belirterek karşı çıkıyor. İşveren kesimi, fona yapılacak kesintinin düşük oranda belirlenmesini, yıllar içinde fonda biriken para nemalanacağı için aradaki farkın kapanacağını savunuyor. Konu üzerinde yapılacak çalışmaların en önemli tartışması bu noktada olacak.

Bir diğer tartışma konularından birisi de,  kıdem tazminatı fonunda biriken paranın ne zaman çekilebileceği ve kazanılmış hakların nasıl korunacağı şeklinde. Mevcut sistemde işten çıkarılan işçinin kıdem tazminatı hemen ödeniyor. Yeni sistemde kıdem tazminatına ulaşım süresi kaç yıl olacak ? Öngörülen sistemde, fonda biriken para BES’te olduğu gibi 56 yaş olarak düşünülüyor. Daha önceki taslakta, 56 yaşından önce sadece belli koşullarda para çekilmesi şeklinde birtakım öneriler yer almakta idi. Örneğin ev alırken fonda biriken paranın yarısının çekilmesi şeklindeydi.

Sonuç olarak, yeni bir tartışma süreci başlamış oldu. Tartıştığımız konu çalışanlarımızın % 80’ini oluşturduğu için, tartışmayı farklı noktalara çekmeden ortak akıl ve kazanımlar üzerinden yapmanın faydalı olacağı kanaatindeyim.