Kimyon Cuminum bitkisinden gelen bir baharattır. Asya, Afrika ve Avrupa’ya özgüdür, ancak dünya genelinde yemek pişirmede yaygın olarak kullanılmaktadır. Karabiberden sonra ikinci en popüler baharattır.

Kimyon çoğunlukla tek parça halinde kurutulmuş tohumlar veya öğütülmüş toz şeklinde satın alınır. Köri tozu gibi birçok baharat karışımında tipik bir bileşendir. Kimyon, başta Meksika, Hint, Afrika ve Asya olmak üzere birçok mutfakta temel bir baharattır. Yemek pişirmenin yanı sıra, kimyon, dünyanın birçok yerinde tıbbi olarak birkaç yıldan beri kullanılmaktadır.

Bazı Güneydoğu Asya ülkelerindeki kullanım amacı, sindirim, öksürük, ağrı ve karaciğer sağlığına yardımcı olmaktır. İran'da insanlar nöbetleri tedavi etmek için kimyon kullanırken, Tunus'taki insanlar enfeksiyonlarla savaşmak ve tansiyonu düşürmek için kullanıyor.

Faydaları

1. Kilo kaybı

Son çalışmalar kimyonun kolesterolü düşürmede ve kilo kaybında etkili olabileceğini göstermektedir. Kimyon kilo vermeye çalışan insanlar için yararlı olabilir. Aşırı kilolu erişkinleri içeren bir çalışma, kilo kaybı için kimyon ve ilaç ların etkisini araştırdı.

8 hafta sonra, araştırmacılar kimyon ve ilaç gruplarının her ikisinin de önemli miktarda kilo verdiğini tespit etti. Kimyon grubundaki insanlar da insülin seviyelerinde bir düşüş yaşadı. Başka bir çalışmada, 3 ay boyunca günlük yoğurtta 3 gram (g) kimyon tozu tüketen aşırı kilolu ve obez kadınların vücut ağırlığında, bel boyutunda ve vücut yağında önemli düşüşler olduğu bulundu.

2. Kolesterol

Çok yüksek kilolu ve obeziteye sahip kadınlarda daha önce bahsedilen çalışma, günde 3 g kimyon tozu tüketmenin daha düşük toplam kolesterol, LDL veya "kötü" kolesterol ve trigliserit seviyelerine neden olduğunu da buldu. Kimyon tozunu tüketen kadınların HDL veya “iyi” kolesterol düzeyleri de daha yüksekti.

3. Diyabet

Tip 2 diyabetli erişkinlerde yapılan bir çalışmada, kimyon esansiyel yağın kan şekeri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma katılımcılarına günde 100 miligram (mg) ve 50 mg kimyon yağı verildi.

8 hafta sonra, her iki kimyon yağı grubunun kan şekeri, insülin ve hemoglobin A1c seviyeleri anlamlı derecede düşüktü. Kimyon yağı grupları ayrıca insülin direnci ve iltihap belirtilerinde de iyileşmeler gördü.

4. İrritabl barsak sendromu

Küçük bir pilot çalışma, kimyon esansiyel yağ damlası tüketiminin irritabl barsak sendromu (IBS) semptomları üzerindeki etkisine bakmıştır. 4 hafta sonra, çalışma katılımcıları mide ağrısı ve şişkinlik gibi birçok semptomda iyileşme kaydetti.

Çalışmanın sonunda, çoğunlukla semptom olarak kabızlık yaşayan IBS'li hastalarda daha sık bağırsak hareketleri vardı. Semptom olarak çoğunlukla ishali olanlar, daha az barsak hareketine sahipti.

5. Stres

Kimyon vücudun stresle baş etmesine yardımcı olabilir. Sıçanlardaki bir çalışma, kimyon ekstraktının stres belirtileri üzerindeki etkisine baktı. Hayvanlar, stresli bir faaliyetten önce kimyon özü aldıklarında, vücutları, tedavi almadıklarından çok daha az bir stres tepkisine sahipti.

Kimyon, bir antioksidan olarak çalışarak stresin etkileriyle mücadeleye yardımcı olabilir. Aynı araştırmacılar kimyonun çalıştıkları farelerde C vitaminden daha etkili bir antioksidan olduğunu bulmuşlardır.

6. Hafıza kaybı

Sıçanlardaki aynı çalışma, kimyon ekstraktının hafıza üzerindeki etkisine de baktı. Çalışma, kimyon ekstresi alan hayvanların daha iyi ve daha hızlı hatırladığını göstermiştir

Editör: Haber Merkezi