Kistler, tipik olarak sıvı, yarı katı ya da gaz halindeki malzemeyle doldurulmuş, bir kabarcığa çok benzeyen kapalı kapsül ya da keseye benzer yapılardır. Kistler doku içerisinde ortaya çıkar ve vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Boyutları mikroskobikten bazı takım sporu toplarının boyutlarına kadar değişir. Çok büyük kistler iç organların yerini alabilir.

Anatomide, bir kist ayrıca mesane gibi vücuttaki normal bir torba veya keseye de işaret edebilir

Bir kist, bulunduğu dokunun normal bir parçası değildir. Farklı bir zarı vardır ve yakındaki dokudan ayrılır - kistin dış (kapsüler) kısmı kist duvarı olarak adlandırılır. Kesenin irinle dolması durumunda bir kist değildir; bu bir apsedir.

Kistlere ne sebep olur?

Kistlerin yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:

  • Tümörler

  • Genetik koşullar

  • Enfeksiyonlar

  • Gelişmekte olan bir embriyo organında bir hata

  • Hücrelerde bir kusur

  • Kronik enflamatuar durumlar

  • Vücutta sıvı birikmesine neden olan kanal tıkanıklıkları

  • Bir parazit

  • Yaralanma

  • Benign ve malign kistler

Çoğu kist iyi huyludur ve vücudun doğal drenaj sistemindeki tıkanmalardan kaynaklanır. Bununla birlikte, bazı kistler tümörler olabilir - bunlar potansiyel olarak habis olabilir. Örnekler arasında keratosistler ve dermoid kistler bulunur.

Kistlerin belirtileri

Belirti ve semptomlar, ne tür bir kist olduğuna bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Çoğu durumda, bir kişi, özellikle cildin kistleri veya kist derinin hemen altında olduğunda, anormal bir şişlikten haberdar olur. Bir kişi, göğüslerini inceleyerek dokunduklarında göğüslerinde bir kist görebilir. Meme kistleri genellikle ağrılıdır.

Beyindeki bazı kistler diğer semptomların yanı sıra baş ağrısına da neden olabilir.

Böbreklerde veya karaciğerde olanlar gibi birçok iç kistinbelirtisi olmayabilir ve bir görüntüleme taraması (MRI taraması veya ultrason) bunları tespit edene kadar fark edilmeyebilir.

Kist türleri

En yaygın kist türlerinden bazıları aşağıda listelenmiştir:

Akne kistleri

Kistik veya nodülokistik akne, ciltteki gözeneklerin tıkandığı, enfeksiyon ve iltihaplanmaya neden olan ciddi bir sivilce türüdür.

Araknoid kistler

Araknoid kist beyni kaplar. Fetal gelişim sırasında araknoid kist iki katına çıkar veya beyin omurilik sıvısının anormal bir cep oluşturmak için böler. Bazı durumlarda, doktorların kisti boşaltması gerekir. Araknoid kistler yenidoğan bebekleri etkileyebilir.

Fırıncı kistleri

Fırıncı kistlerine ayrıca popliteal kistler de denir. Baker kisti olan bir kişi genellikle diz arkasında bir şişkinlik ve gerginlik hissi yaşar. Diz uzatılırken veya fiziksel aktivite sırasında ağrı artar. Fırıncı kistleri, genellikle, artrit veya kıkırdak yırtılması gibi diz eklemi ile ilgili bir sorundan kaynaklanır.

Bartholin'in kistleri

Bunlar, Bartholin bezlerinin kanalları (vajinanın içinde bulunur) tıkanırsa oluşabilir. Kadınlar ameliyat olabilir ve / veya antibiyotik reçete edilebilir.

Meme kistleri

Meme kistleri genellikle ağrılıdır ve genellikle boşaltılmaları gerekir. Bazı çalışmalar meme kistlerinin meme kanseri riskinde artışa işaret edebileceğini göstermiştir.

Chalazion kistleri

Çok küçük göz kapağı bezleri (meibomian bezleri) göz kapaklarının kenarlarındaki küçük deliklerden çıkan bir kayganlaştırıcı yapar. Kanallar tıkalıysa kistler oluşabilir.

Kolloid kistler

Bunlar beyinde jelatinimsi madde içeren kistler. Çoğu durumda, önerilen tedavi kistin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Dentigerous kistleri

Bunlar, açılmamış bir dişin tepesini çevreleyen kistlerdir.

Dermoid kistler

Dermoid kistler, olgun cilt, kıl folikülleri, ter bezleri, uzun saç kümeleri, ayrıca yağ, kemik, kıkırdak ve tiroid dokusunu içeren bir kist türüdür.

Epididim kistleri

Bunlar testislere bağlı damarlarda oluşan kistlerdir (spermatosel). Bu kist türünün genellikle doğurganlığı etkilemediği veya tedavi gerektirmediği tahmin edilmektedir. Rahatsızlığa neden olursa, doktor ameliyat önerebilir.

Kist hidatik

Nispeten küçük bir tenya, akciğerlerde veya karaciğerde kistler oluşturur. Tedavi cerrahi ve ilaç tedavisi içerir.

Yumurtalık kistleri

Yumurtalık kistlerinin çoğunluğu iyi huyludur. Bazıları o kadar büyüyebilir ki kadın hamile kalır. Yumurtalık kistleri, 5 cm uzunluğunda veya daha kısa olan bir kadının üreme yıllarında sık görülür. Kadınların yüzde 18'ine kadar bir süre yaşamlarında bir yumurtalık kisti veya tümörü teşhis edilecek ve bunların küçük bir yüzdesi yumurtalık kanseri teşhisi konacak.

Pankreas kistleri

Çoğu pankreas kisti gerçek kistler olarak kabul edilmez. Gerçek kistlerde bulunan hücrelerin tipini içermediklerinden sahte psistler olarak adlandırılırlar. Normalde mide veya bağırsaklar gibi diğer organlarda bulunan hücreleri içerebilirler.

Pilar kistler

Bunlar ayrıca trichilemmal kistleri olarak da bilinir. Saç folikülünden oluşan ve en çok saç derisinde bulunan sıvı dolu kistlerdir.

Pilonidal kistler

Bu kistler, kuyruk kemiğinin yakınında (alt sırt) ciltte oluşur ve bazen iç içe geçmiş tüyler içerebilir. Bu kist türü, bazen ciltte bir delik veya boşluk oluşturan kümelerde büyüyebilir.

Böbrek kistleri

Böbreklerde çeşitli kistler gelişebilir. Soliter kistler sıvılar içerir ve bazen kan içerebilir. Bazıları doğumda var; diğerleri boru şeklindeki tıkanmalardan kaynaklanabilir. Böbrek damar hastalıkları olan kişilerde kan damarlarının dilatasyonu ile oluşan kistler olabilir.

Pineal bez kistleri

Bunlar beyindeki epifiz bezinde oluşan iyi huylu kistlerdir. Otopsi kayıtlarına göre, pineal bez kistleri oldukça yaygındır.

Sebasöz kistler

Deri, gözenek veya saç folikülünün içinde birikebilen ve kalın, yağlı maddelerle dolu bir topak oluşturabilen yağ sıvısı ile doludur. Sebasöz kistler en sık yüz cildi, sırt, kafa derisi ve skrotumda bulunur.

Tarlov kistleri

Bunlar ayrıca perineural / perineurial kistler ve sakral sinir kökü kistleri olarak da bilinir. Kistler omurganın dibinde bulunur ve beyin omurilik sıvısı ile doldurulur.

Vokal kistleri

İki tip vokal kist kisti vardır - mukus tutma kistleri ve epidermoid kistler. Ses katlama kistleri, kişinin konuşma kalitesini etkileyebilir, bazen ses tellerinin aynı anda birden fazla ton üretmesine (diplofoni) veya ses kısıklığına ve nefes nefese konuşmaya neden olabilir

Editör: Haber Merkezi