Kuzey Çin’e özgü kivi, ilk olarak 20. yüzyılın başında Yeni Zelanda’ya geldi. Yeni Zelanda'nın ulusal simgesi olan kivi kuşunun aynı zamanda küçük, kahverengi ve bulanık olan ortak özellikleri nedeniyle kivi olarak isimlendirildi. Kivi besleyici bir besindir, yani besinler bakımından yüksek ve kalori olarak düşüktür.

Kivi tüketmenin olası sağlık yararları, sağlıklı cilt tonunun ve dokusunun korunmasını, kan basıncını düşürmeyi ve kalp hastalığını ve felci önlemeyi içerir.

Kivi meyvesi, daha iyi uyku ve sağlıklı görünen bir cilt dahil olmak üzere pek çok ilişkili sağlık yararına sahip bir meyvedir. Her türlü meyve ve sebzenin tüketilmesi, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve diğer durumlar riskinin azalması ile ilişkilidir. Çalışmalar, kivi gibi gıdaların tüketiminin şişmanlık ve genel ölüm riskini azalttığını göstermiştir.

Faydaları

Sağlıklı görünen cilt

Derinin destek sistemi olan kollajen, C vitaminine bağımlıdır. Bu vitamin esansiyel bir besin maddesidir ve antioksidandır; güneş, kirlilik ve dumanın neden olduğu hasarı önlemeye yardımcı olur, kırışıklıkları yumuşatır ve genel cilt dokusunu iyileştirir.

Daha iyi uyku

Bir sağlık dergisinde yayınlanan çalışmada, kivinin uyku problemi olan erişkinlerde uyku kalitesi üzerine etkisi incelendi. Kivi yemenin kendi kendini ölçen önlemlere göre uykuyu geliştirdiğini buldular.

Kalp sağlığı

Kivilerdeki lif ve potasyum kalp sağlığını destekler. Potasyum alımındaki  miktar, sodyumdaki bir azalmanın yanı sıra kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bir çalışmada, günde 4.069 miligram potasyum tüketenlerin iskemik kalp hastalığından ölüm riskinin daha az potasyum tüketenlere göre % 49 daha düşük olduğu görülmüştür.

Böbrek taşı

Yüksek potasyum alımları aynı zamanda inme riski, kas kütlesi kaybına karşı koruma, kemik mineral yoğunluğunun korunması ve böbrek taşlarının oluşumundaki azalma ile de ilişkilidir.

Kan basıncını düşürücü

Potasyum içeriği yüksek olduğundan kivi, yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabilir. Yüksek sodyum alımının, yüksek kan basıncı için bir risk faktörü olduğu iyi bilinmektedir; Bununla birlikte, düşük potasyum alımı da bir risk faktörüdür.

Kabızlığı önler

Çok sayıda çalışma, kivinin hafif bir müshil etkisine sahip olabileceğini ve özellikle kabızlık yaşayan kişiler için diyet takviyesi olarak kullanılabileceğini bildirmiştir. Düzenli kivi tüketiminin daha hantal, daha yumuşak ve daha sık dışkı üretimini teşvik ettiği gösterilmiştir.

Kivinin beslenme dağılımı nedir?

Orta boy bir kivi şunları içerir:

  • Kalori - 42

  • Protein - 0.8 gram

  • Toplam yağ - 0.4 gram

  • Lif - 2.1 gram

  • C vitamini - 64 miligram

  • A vitamini - 3 mikrogram

  • Demir - 0.2 miligram

  • Potasyum - 252 miligram

  • Folat - 17 mikrogram

Kivi aynı zamanda hayati besinleri E vitamini, bakır, K vitamini, kolin, magnezyum ve fosforu da içerir. Kivi,C vitamini bakımından diğer meyvelerden daha yüksek değerdedir.

Kivi tüketmenin riskleri

Kalp hastalığı için en sık reçete edilen bir ilaç türü olan beta-blokerleri, kanda potasyum seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Muz gibi yüksek potasyumlu yiyecekler beta blokerler alınırken ölçülü olarak tüketilmelidir.

Çok fazla potasyum tüketmek, böbrekleri tamamen işlevsel olmayanlar için zararlı olabilir. Böbrekler aşırı potasyumu kandan çıkaramazsa ölümcül olabilir.

Editör: Haber Merkezi