Cumhurbaşkanı Tatar, Domaniç Çarşamba Köyü’nde düzenlenen şenliklerdeki hitabında “Sizlere olan bağlılığımız, Kıbrıs Türk insanının Türkiye'ye olan bağlılığı, hürmeti ve dolayısıyla gelecekte de beraber olabilmek ve tarihimizi yazabilmek ve büyük milletin evlatları, neferleri olarak bu mücadeleyi taçlandırmak bizim görevimizdir, bize tarihin verdiği sorumluluktur” dedi.

Bu yıl 740 yıl dönümü kutlanan Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Milletvekilleri İshak Gazel, Ahmet Tan, Ceyda Çetin Erenler, Ahmet Erbaş, Fazıl Kasap, MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, AK Parti İl Başkanı Sebahattin Ceyhun, MHP Merkez İlçe Başkanı Ayhan Toy, siyasi parti temsilcileri ve yöneticileri, çok sayıda Kütahyalı hemşerimiz ve çevre illerden gelen misafirler yer aldı.

Sabah saatlerinde Kütahya’nın girişinde Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, MHP Merkez İlçe Başkanı Ayhan Toy ve MHP İl ve İlçe yönetimi tarafından karşılanan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar daha sonra Domaniç’e geçti. Cumhurbaşkanı Tatar ve protokol mensupları önce Hayme Ana türbesini ziyaret etti. Türbedeki program kapsamında, Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan örtü, sandukanın üzerine yerleştirildi.

Hayme Ana türbe ziyareti sonrasında tören alanına geçen Tatar, vatandaşları selamladı. Vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılanan Tatar ve protokol mensupları tören alanlarındaki yerlerini aldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan törenler Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Törenler, İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş duası ile devam etti.

Kütahya Valisi Ali Çelik kürsüye gelerek vatandaşlara hitap etti. Vali Çelik; “Bizlere atalarımızın emaneti olan bu köklü mirasa her zaman sahip çıkacak, birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle, ülkemizi huzur ve refah içinde geleceğe taşımak için gece-gündüz demeden var gücümüzle çalışıp, Hayme Ana'mızın öğütlerini unutmayacağız” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet MisbahDemircan; “Hayme Ana'yı anlamadan Türk devlet tarihini, Türk devlet aklını anlamak da mümkün olmaz. Aslında devletin bir arada durma duygusu olarak hani aileyi nasıl bir araya toplayan gerçekler varsa devleti bir arada tutan o duygunun, yönetici zümrede binlerce yıllık geleneğinde nasıl olgunlaştığını anlatması açısından çok önemli” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise; “Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenliklerinde yaptığı konuşmada, Hayme Ana'nın Orta Asya'dan çıkıp geldiğini, Türk milletinin 1071'de Malazgirt'in, 1453'te İstanbul'un ve 1571'de Kıbrıs'ın fethiyle büyük bir coğrafyada hüküm sürdü. Milletimizin bekası için, milletimizin geleceği için Türk milleti olarak bu mücadelede dosta, düşmana karşı birlik ve beraberliğimizi koruyabilmek ve ona göre mücadelemizi sürdürmek suretiyle vatanımıza, milletimize, bayrağımıza ve gelecek nesillere sahip çıkmak hepimizin gönlünden geçendir, temennimizdir. Böyle bir güzel bir kalabalık, böyle güzel bir karşılamayı şahsıma ama aynı zamanda Kıbrıs Türk halkına verilen bir değer, Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelenin de bir bakıma teveccühü olarak değerlendiriyorum. Kıbrıs'ta 1571'den beridir verdiğimiz mücadele, İngiliz sömürge döneminde varlığımızı sürdürmek için yine ana vatanımız Türkiye ile birlikte verdiğimiz mücadele ve sonraki süreçte yaşananlar ama 1974'te Mehmetçiğin, Türk askerinin adaya ayak basmasıyla birlikte artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bir bakıma kalıcı olarak egemenlik temelinde Kıbrıs Türk halkının varlığının bir teminatı olarak ortaya çıkmış ve o günden bugüne bütün dünyaya karşı verdiğimiz bir mücadele vardır” dedi.

Törenler halk oyunları gösterileri, mehter takımı gösterisi, kılıç kalkan ekibi gösterileri ile son buldu.

Törenlerin ardından Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar onuruna, protokol mensupları, iş dünyası ve STK temsilcilerinin katılımı ile akşam yemeği verildi. Burada da bir konuşma yapan Tatar, Kütahya’ya davetlerinden dolayı milletvekilleri ve Ahmet Erbaş’a teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi