KKTC'de, geçen hafta dörtlü koalisyon hükümetinin dağılmasından sonra mecliste temsil edilen 6 siyasi partinin genel başkanlarıyla ayrı ayrı görüşen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, koalisyon kurması için UBP Genel Başkanı Ersin Tatar'ı görevlendirdi. Görevi dün alan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, temaslarına hemen başladı ve meclisteki milletvekili sayılarına göre siyasi partileri ziyaret etti.

ÜÇ OLASILIK VAR

Ersin Tatar, ilk olarak CTP Genel Başkanı ve dağılan koalisyon hükümetinin başbakanı Tufan Erhürman'ı ziyaret etti. CTP Genel Merkezi'nde yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonrasında iki genel başkan birlikte açıklama yaptı. İki partinin yöneticileri arasında güzel bir sohbet yaşandığını söyleyen Ersin Tatar, "Netice olarak CTP köklü bir partidir. Mecliste bizden sonra 12 milletvekiliyle ne fazla sayıya sahip partiyi ziyaret etmek, süreci değerlendirmek demokrasi kültürümüzün gereği. Güzel bir görüşme oldu. Diğer siyasi partilerle görüştükten sonra ihtimalleri konuşacağız. İhtimallere baktığınız zaman üç ihtimal vardır. CTP yada HP ile hükümet kurma veya bunlar olmadığı takdirde memleketi seçime götürmektir. Bu olasılıklar değerlendirildi. Biz zaten ilk görüşmeyi yaptık. Partimizin yetkili kurulları bana görüşme için tam yetki verdi. Detaylar daha sonra görüşülecektir" dedi.

ZATEN BİR HÜKÜMET FORMÜLÜ UZUN SÜREDİR VAR

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise kendi koalisyonların dağılmasından önce bile konuşulan bir hükümet formülü bulunduğuna işaret edip, "Ülkenin biran önce bir hükümete ihtiyacı olduğunu her zaman olduğu gibi burada da vurguluyoruz. Bu konuda en çok milletvekiline sahip UBP'ye hükümet kurma görevinin verilmesi gerektiğini de söyledik. Zaten uzun süredir hatta hükümetin düşmesinden önce bile bir hükümet formülü kamuoyunda tartışılıyor. UBP, teamül gereği ilk ziyaretini bize yaptı. Ben bu konuda kendisine başarılar diliyorum. Zaten gündemde bir hükümet formülü var. Hatta çok uzun süreden beri bu formül var. Biz sadece ön görülme yaptık. Koalisyon gibi bir konuyu değerlendirme durumumuz olmadı, ihtiyacımız da olmadı. Dediğim gibi çok uzun süredir bir hükümet formülü masadadır. Şu anda yapılması gereken o formülün gereğinin yapılmasıdır. Onun çalışmalarını yürütmeleridir" dedi.

İKİNCİ ZİYARET HP GENEL MERKEZİNE

Günün ikinci ziyaretini 4'lü koalisyon hükümetinin dağılmasına neden olan HP'ye yapan Ersin Tatar ile yardımcıları, burada Genel Başkan Kudret Özersay ve partinin yetkili kurullarıyla görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonra bu kez parti genel başkanları basın mensuplarına ayrı ayrı açıklama yaptı. İlk açıklamayı yapan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, önlerinde üç olasılık bulunduğu görüşünü yineleyip "Bu sabah ilk önce 12 milletvekiline sahip CTP, ardından 9 milletvekili olan HP ile görüşme yaptık. Enine boyuna KKTC siyasi koşullarını, gelinen aşamayı değerlendirildi. Tekrar ne zaman toplanılır bunu artık aşamaları değerlendirdikten sonra ortaya çıkar. Bu süreç böyle devam edecek. Bizim her hangi bir partiyle somut durumumuz yoktur. Görüşmeleri tamamladıktan sonra bakacağız. İlk görüşmede de ifade ettim, üç alternatif vardır. CTP ve HP ile hükümet eğer bu noktada başarı elde edilemezse ülkenin gündeminde erken seçimde olabilir. Bu olasılıkları konuştuk. Prensipleri konuştuk. Hükümet olursa zaten mutlaka hükümet protokolü olacak. Ona göre davranılacak. Hesap verebilir olmak UBP'nin her zamana hassas olduğu konulardır" dedi.

BİZİMLE İLGİLİ ALGI YARATILMAK İSTENİYOR

Ersin Tatar'dan sonra partisinin genel merkezinden çıkıp açıklama yapan HP Genel Başkanı Kudret Özersay da ziyarette dinleyin konumunda olduklarını anlatıp, "Aslına bakarsanız bir şey söylemek için erken. Bu görüşmede biz daha ziyade dinleyen konumundaydık. Dinledik, notlarımızı aldık. Bir miktarda düşüncelerimizi söyledik. Hükümet için farklı seçenekler olduğu ortadadır. Farklı hükümet seçenekleri vardır. Bunların hangisi gerçekleştirilebilir olur bir iki günde ortaya çıkar. UBP ile HP arasında bir koalisyon kurulma ihtimali ne kadar varsa, kurulmama ihtimali de o kadar vardır. Bugün için içeriğe dair çok fazla bir şey konuşulmadı. Partimizin hassas olduğu ilkeler vardır, onlar paylaşıldı" dedi. Kamuoyunda UBP ila HP'nin koalisyon kuracağına yönelik diğer parti yöneticilerinin ifadelerinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise Kudret Özersay, "Birileri sürekli böyle bir algı yaratmaya çalışıyor.

Bunu anlamlı bulmuyorum. Aritmetik durum ortada. Ersin Tatar ilk görüşmeyi CKP ile yaptı. CTP, daha önce UBP ile koalisyon kurdu. Sadece UBP ile HP arasında bir koalisyon görüşmesi olarak ilerlemiyor. Bize göre farklı seçenekler değerlendirilip bu ülkenin üzerinde hangisi yararlı olacaksa o hayata geçirilmeli. Bu illa ki UBP ile HP hükümeti değildir" dedi.

Hükümeti kurmak istediğini söylediği iki partiyle görüşme yapan Ersin Tatar, mecliste temsil edilen diğer üç parti genel başkanıyla da yine teamül gereği görüşeceği ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi