Kan derinin altında kaldığında, genellikle küçük bir kan damarına zarar veren bir etki nedeniyle, bir çürük meydana gelir. Bir düşme, darbe veya ciltteki ani yüksek baskıya neden olan herhangi bir şey, çürüklere neden olabilir.

Bazı insanlar orjinal nedenini hatırlamadıkları kadar kolay çürüklere sahip olur. Diğerleri küçük yaralanmalardan sonra büyük morluklar geliştirir veya morluklarının iyileşmesinin birkaç hafta sürdüğünü fark eder.

Cildin kolayca çürümesi veya morarması bir insanın tıbbi bir durumu olduğu anlamına gelmez, ancak bir kişinin geliştirdiği çürüklerin sayısındaki ani bir değişimin, doktorla görüşmeyi gerektirebilir.

Nedenler

İnsanlar yaşlandıkça daha kolay çürükle karşılaşır çünkü kan damarları zayıflar ve cilt incelir.

Ailelerde kolay morarma da olabilir, bu nedenle akrabaları kolay morarmış insanlar da yaptıklarını fark edebilir.

Bir kişinin normalden daha fazla çürük olup olmadığını değerlendirmesi zor olabilir veya diğer insanlardan daha kolay çürük olabilir.

Bir kişinin normalden daha kolay çürük olduğuna dair bazı işaretler şunlardır:

  • Küçük yaralanmalara cevaben çok büyük, ağrılı morluklar

  • Nedenini hatırlamadan birçok çürük olması

  • İyileşmesi haftalar süren sık gelişen morluklar

  • Bir yaralanmadan sonra 10 dakikadan fazla kanama

Çok sayıda tıbbi durum ve yaşam tarzı sorunları bir kişinin daha kolay çürümesine neden olabilir. En yaygın olanlar:

İlaçlar

Kanı incelten ilaçlar bir kişinin kanamasına ve daha fazla morarmasına neden olabilir. Bazı popüler kan sulandırıcılarından biri Aspirindir. Diğer bazı ilaçlar kan damarlarının davranışlarını zayıflatabilir veya değiştirebilir, iltihapları kötüleştirebilir veya kanama riskini artırabilir.

Kanamada veya morarmada bir artış olduğunu fark eden ilaç kullananlar, doktorlarına ilaçlarının kanamaya neden olup olmadığını sormalıdır. Bu durumda, devam eden tedavinin risklerini ve yararlarını doktorla tartışabilirler.

Alkol kötüye kullanımı, siroz gibi karaciğer hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Siroz ve diğer karaciğer hastalıkları karaciğer fonksiyonunu yavaşlatır.

Karaciğer hastalığı ilerledikçe, karaciğer kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan proteinleri üretmeyi bırakabilir. Sonuç olarak, bir kişi aşırı kanama ve kolay morarma yaşayabilir. Ayrıca, çok kaşıntılı hale gelebilir, çok yorgun veya hasta hissedebilir ve şişmiş bacakları, koyu renkli idrar ve sararmış gözleri veya cildi olabilir.

Karaciğer hastalığı, özellikle doktor erken teşhis ettiğinde tedavi edilebilir. Alkol alan kişiler, karaciğer sağlık sorunları belirtileri geliştirdiğinde derhal durmalıdır. Bir doktor, tıbbi tedaviler ve yaşam tarzı ilaçlarının doğru kombinasyonu hakkında öneride bulunabilir.

Kanama bozuklukları

Birçok genetik hastalık, bir kişinin kanının yavaşça pıhtılaşmasına veya hiç pıhtılaşmamasına neden olabilir. En yaygın kanama bozukluğu olan Von Willebrand hastalığı, popülasyonun yaklaşık% 1'ini etkiler. Bu durumu olan bir insanda kanın pıhtılaşması için önemli olan, von Willebrand proteini kusurludur.Sentetik hormon tedavisi, von Willebrand hastalığı olan kişilerde kanın pıhtılaşmasını artırabilir.

Başka bir kanama bozukluğu olan hemofili, eksik veya kusurlu faktör VIII (hemofili A) veya faktör IX'a (hemofili B) neden olur. Bu proteinlerin her ikisi de kanın pıhtılaşması için önemlidir. Bu pıhtılaşma faktörlerinin sentetik versiyonları hemofili tedavisinde yardımcı olabilir ve ciddi morluklar dahil ciddi kanama riskini azaltır.

Genetik bir kanama bozukluğu kolay morarmaya neden olduğunda, kişinin aşırı kanaması veya yaşamı tehdit edici kanamalar yaşaması da mümkündür. Belirtiler aniden ortaya çıkmaz. Bunun yerine doğumdan itibaren vardır, bu nedenle genetik kanama bozuklukları en sık bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür.

Vitamin eksiklikleri

Bazı vitaminler vücudun iyileşmesini ve kanın pıhtılaşmasını sağlar. C vitamini eksiklikleri, ispinoz denilen bir duruma neden olabilir. Diş eti kanamasına, iyileşmeyen yaralara ve kolay morarmaya neden olur.

K Vitamini kanın pıhtılaşması ve kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Yenidoğanlar genellikle kanamayı durdurmak için yetersiz olan çok düşük K vitamini seviyelerine sahiptir. Doğumda K vitamini enjeksiyonu olmadan bebekler kolayca çürür veya aşırı kan akabilir. K vitamini konusunda çok eksik olan yetişkinler de morarma sırasında ani bir artış fark edebilir.

Vitamin eksikliklerinin düzeltilmesi genellikle oldukça kolaydır. Bununla birlikte, doktorun bu eksiklikleri bir kan testi ile teşhis etmesi önemlidir, böylece uygun vitamin takviyesini önerebilirler.

Vitamin takviyesi bu sorunu çözmezse, bir insanın vücudun besinleri emmesini zorlaştıran bir metabolik veya gastrointestinal hastalık gibi başka bir sorunu olduğu anlamına gelebilir.

Vaskülit

Vaskülit, iltihaplı kan damarlarına neden olan bir grup koşulu ifade eder. Artmış kanama ve morarmaya ek olarak, bir kişi nefes darlığı, uzuvlarda uyuşma ve ülser, cilt topakları veya cilt üzerinde mor lekeler yaşayabilir.

Tedavi şekli vaskülitin ciddiyetine ve vücudun hangi bölgesini etkilediğine bağlıdır. Steroidler dahil olmak üzere birçok ilaç yardımcı olabilir.

Senil purpura

Senil purpura genellikle, 50 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık% 10'u dahil yaşlı insanları etkiler. Deride morumsu kırmızı morluk benzeri lezyonlara neden olur ve en çok kolları ve elleri etkilemesi olasıdır.

Çoğu durumda, lezyonlar ciltte bir hasarı takip eder. Bununla birlikte, morluklardan çok daha uzun sürer ve genellikle çok daha büyüktür. Bazen, lezyon iyileştikten sonra bile cilt kahverengi kalır.

Cildi güneşten korumak, semptomların şiddetini azaltabilir. Senil purpura hastaları kolay morarmalarına dikkat etmeli ve cildi yaralanmaya karşı korumaya çalışmalıdır. Tedavisi yoktur, ancak bir doktor lezyonların sıklığını ve şiddetini azaltmak için yaşam tarzı ilaçları önerebilir.

Kanser

Nadiren, morarma dahil olmak üzere kanamada ani bir artış, kanserin bir işareti olabilir. Kanı ve lösemi gibi kemik iliğini etkileyen kanserler morarmaya neden olabilir.

Birçok kanser, özellikle erken tanı ile yüksek oranda tedavi edilebilir. İnsanlar tedaviyi geciktirme korkusuna asla izin vermemeli, hemen bir doktora görünmelidir. Kemoterapi, ilaç tedavisi ve ameliyatlar hayat kurtarabilir.

Editör: Haber Merkezi