Kolluk şikayetlerine dair iş ve prosedürleri yürütmek üzere valiliklerde il idare kurulu müdürlükleri, kaymakamlıklarda ilçe yazı işleri müdürlükleri içeriğinde kolluk şikayet büroları oluşturulacak, kolluk şikayet büroları ihbar ve şikayetlerin merkezi kayıt sistemine kaydını yapacak.

Şikayetler kayıt altına alınacak

Kolluk Gözetim Komisyonu ile bağlı kuruluşlar, valilikler ve kaymakamlıklar arasında, kolluk görevlileri ile ilgili idari mercilerce yürütülen ceza ve disiplin prosedürleri ile ilgili olarak gerekli bilgilerin kaydedilmesi ve yapılan programların izlenmesi amacıyla "Merkezi Kayıt Sistemi" veri tabanı oluşturulacak ve kolluk görevlileri ile ilgili komisyona ya da diğer idari mercilere yapılan birçok ihbar ve şikayet merkezi kayıt sisteminden bir numara verilerek kayıt altına alınacak.

İdari merciler tarafından bağımsız olarak belirleme edilen ve prosedür yapılmasını gerektiren haller için de merkezi kayıt sisteminden bir numara verilecek.

Komisyon, kolluk görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik de çalışmalarda bulunup, İçişleri Bakanlığına tavsiyelerde bulunacak.

Komisyonun belirleme, görüş ve tavsiyeler içeren rapor hazırlayacak, her yıl mart ayında bunları TBMM İnsan Hakları Komisyonuna ve Cumhurbaşkanlığına gönderecek ve kamuoyuna açıklayacak.

İki yılda bir kamuoyu araştırması yapılacak

Kolluk şikayet sistemi ile ilgili en az iki yılda bir kamuoyu araştırması yapacak olan komisyon, görev alanına giren konular hakkında üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve ilgili STK'ler ile iş birliği durumunda çalışacak.

Komisyon, kolluğun hizmet içi eğitim uygulamaları, kolluk hizmetlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi hususlarında izleme ve görüş bildirebilecek.

Ayrıca, kolluk görevlilerinin çalışma koşulları konusu ile ilgili araştırma yapılıp ihbar, şikayet, istatistik ve analizler İçişleri Bakanı'na sunulacak.

Vatandaşlar kolluk şikayet sistemi konusu ile ilgili tanıtıcı dökümanlar ve kamu spotları ile bilgilendirilecek.

Komisyon, sivil toplum kuruluşları, yükseköğretim kurumları, mesleki kuruluşlar başta olmak suretiyle ilgili kurumlarla iletişim içerisinde, gerektiğinde toplantı, çalıştay, panel gibi faaliyetler düzenleyecek.

Valilik ve kaymakamlıklarda kolluk şikayet büroları oluşturulacak

Kolluk şikayetlerine dair iş ve prosedürleri yürütmek üzere valiliklerde il idare kurulu müdürlükleri, kaymakamlıklarda ilçe yazı işleri müdürlükleri içeriğinde kolluk şikayet büroları oluşturulacak.

Buralara yapılan ihbar ve şikayetlerin, merkezi kayıt sistemine kaydı yapılacak.

Böylece, İçişleri Bakanlığı, kolluk görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlamak ve vatandaşların kolluk hizmetleri hakkında tavsiye, arzu ve şikayetlerini iletebilmesi için kurulan Kolluk Gözetim Komisyonu'nun faaliyetlerine başlayacağı açıklamış olurken atılan bu adımların sağlıklı uygulanması halinde yapılacak istatistik ve analizler ile ilgli hizmetlerin kalitesinin artacağı konusunda şüphe olmayacağı kesindir.

Editör: Haber Merkezi