Vücuttaki hücreler normalde düzenli bir şekilde büyüme, bölünme ve ölüm sürecini takip eder. Kanser, hücrelerin ölmeden kontrol edilemez biçimde büyüdüğü ve bölündüğü zaman meydana gelir. Pek çok kolon kanserinin nedeni, kalın bağırsağın iç duvarlarında oluşan adenomatoz polip adı verilen kanserli olmayan veya iyi huylu tümörlerdir. Kanserli hücreler, malign tümörlerden vücudun diğer bölgelerine kan ve lenf sistemleri yoluyla yayılabilir.

Bu kanser hücreleri metastaz adı verilen bir süreçte büyür ve vücudun etrafındaki ve vücudundaki sağlıklı dokuları istila edebilir. Sonuç, daha ciddi, daha az tedavi edilebilir bir durumdur.

Kesin nedenler bilinmemekle birlikte kolon kanseri birçok potansiyel risk faktörüne sahiptir.

Polipler

Kolon kanseri genellikle kalın bağırsakta bulunan prekanser poliplerden kaynaklanır.

En yaygın polip tipleri şunlardır:

Adenomlar: BU tip polipler mikroskop altında farklı görünse de çıplak gözle bakıldığında kolonun normal astarına benzeyebilirler ve kanserli olabilirler.

Hiperplastik polipler: Kolon kanseri nadiren hiperplastik poliplerden gelişir.

Bu poliplerin bazıları, tedavinin erken aşamalarında çıkarılmaması durumunda zaman içinde malign kolon kanserine dönüşebilir.

Genler

Engellenemeyen hücre çoğalması, genetik hasar varsa veya DNA'daki değişiklikler hücre bölünmesini etkiliyorsa gerçekleşebilir. Kalıtsal yatkınlık aile üyelerinden genetiğe dayalı olabilir, ancak çoğu kolon kanseri aile öyküsü olmayan insanlarda görülür.

Bazı insanlar, daha sonra yaşamlarında kansere yakalanmalarını istatistiksel olarak daha muhtemel kılan bazı genetik mutasyonlarla doğar. Bazen bir insan bu genetik özelliğe sahip olabilir, ancak bir çevresel faktör tetiklemediği sürece kanser gelişmeyecektir.

Özellikler, alışkanlıklar ve diyet

Yaş, kolon kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Tanı alanların yaklaşık% 91'i 50 yaşın üzerindedir.

Kolon kanseri, sedanter yaşam tarzına sahip kişilerde, obeziteye sahip olanlar ve tütün kullananlarda daha muhtemeldir.

Sindirim sisteminin bir parçası olması nedeniyle kolon sağlığı için diyet önemli bir faktördür. Kolon kanserine neden olan risk faktörleri arasında, lif bakımından düşük ve yağ, kalori, kırmızı et, alkol ve işlenmiş et bakımından yüksek diyetler bulunmaktadır.

Temel şartları

Kolon kanserinin ortaya çıkmasıyla ilgili kimi hastalıklar ve tedavileri arasında ilişkinin bulunduğu düşünülmektedir.

  • Bunlar şunları içerir:

  • Şeker hastalığı

  • Akromegali, büyüme hormonu bozukluğu

  • Diğer kanserler için radyasyon tedavisi

  • Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları

Kolon kanseri teşhisi

Bir doktor tam bir fizik muayene yapacak ve kişisel ve aile tıbbi geçmişlerini soracaktır.

Kolon kanserinde teşhis genellikle en önemli tanı koyma aracı olan  kolonoskopi veya baryum lavman röntgeninden sonra yapılır.

Kolonoskopi

Kolonun içini incelemek için bir ucunda kamera bulunan uzun ve esnek bir tüp rektuma yerleştirilir. Hasta işlemden önce 24 ila 48 saat boyunca özel bir diyet uygulamak zorunda kalabilir. Kolon ayrıca, bağırsak hazırlığı olarak bilinen bir işlem olan güçlü müshillerle temizleme gerektirecektir.

Kolonlarda polip bulunursa, bunlar kanserli veya kanser öncesi hücreleri tespit eden bir mikroskop altında yapılan bir inceleme olan biyopsi için çıkarılır ve patolojiye gönderilir.

Esnek sigmoidoskopi denilen benzer bir prosedür kolorektal alanın daha küçük bir kısmını inceler. Bu daha az hazırlık gerektirir ve polip bulunmazsa veya küçük bir alana yerleştirilmişlerse tam kolonoskopiye gerek olmayabilir.

Çift kontrastlı baryum lavman

Bu x-ışını prosedürü, standart bir x-ışınının verebileceğinden daha net görüntüleme sonuçları sağlamak için baryum adı verilen bir sıvı kullanır. Bir baryum lavmanından önce, hasta birkaç saat yeme ve içmeyi kesmek zorundadır. Daha sonra baryum elementini içeren sıvı bir solüsyona rektumdan kolona enjekte edilir, ardından optimum sonuç için baryum tabakasını yumuşatmak için kısa bir hava pompası uygulanır.

Kolon ve rektumun röntgeni daha sonra alınır. Baryum röntgende beyaz olarak görünecek ve tümörler ve polipler koyu renkli çizgiler olarak görünecektir. Bir biyopsi sonucunda kolon kanserinin varlığından bahsediliyorsa, doktor kanserin yayılmasını değerlendirmek için göğüs röntgeni, ultrason veya akciğer, karaciğer ve karın BT taraması yapabilir.

Teşhisten sonra doktor, tümörün büyüklüğüne ve boyutuna ve yakındaki lenf düğümlerine ve uzak organlara yayılmaya bağlı olarak kanserin evresini belirleyecektir. Bir kanser evresi tedavi seçeneklerini belirleyecek ve prognozu veya kanserin olası seyrini bildirecektir.

Editör: Haber Merkezi