Merkez Hakem Kurulu göreve geldikten sonra hummalı bir çalışma dönemine girerek, lig öncesi hazırlık planlamalarını tamamladı, klasmanları açıkladı. Şimdi de önlerinde yoğun seminer programı ve kondisyon testleri var.

Burada defalarca dile getirdiğimiz “yarım yamalak tamamlanmış bir sezonda hakemler küme düşme adaletsizliğini yaşamamalı” fikrine Zekeriya Alp’in kurmayları hep soğuk bakıyordu. Hazırladıkları taslak klasmanda birçok küme düşen isim vardı. Yeni gelen MHK ise son derece isabetli bir kararla hiç bir hakem ve gözlemciyi küme düşürmedi. Bu da camiada sevinçle karşılandı. Merkez Hakem Kurulu da tüm hakem ve gözlemciler üzerindeki sempatisini artırdı. Zaten kurulda göreve gelmeden önce MHK Başkan Vekili Metin Tokat ile bu konuda sohbetler yapıp, ortak görüşte birleşiyorduk.

Ayrıca önceki Merkez Hakem Kurulu seminer planlamasında, yardımcı hakemler ve gözlemcileri pandemi nedeniyle kapsam dışında tutmuştu. Yeni kurul bunu da değiştirdi, seminer programlarına gözlemciler ve yardımcı hakemleri de aldı. Bu da kurulun bu gruplara verdikleri önem ve değerin göstergesi bence. Bu seminerlerin bölgesel ve gruplar halinde olması da covid-19 tedbirleri açısından isabetli olmuş.

Acı ama maalesef bir gerçek var ki, yıllardan beri Merkez Hakem Kurulları kondisyon testlerini hep gizli kapaklı ve müsamahalı yapıyor. Başkan Serdar Tatlı testlerdeki sıkıntıdan dolayı hakemliği erken bırakmak zorunda kalmıştı. Başkan Vekili Metin Tokat her dönem testleri hep önde bitirirdi. Test konusunda yeni Merkez Hakem Kurulu müsamahalı dönemi geride bırakmalı. Sahada dürüstlük ve adaletin temsilcisi olan hakemler, kondisyon testinde dürüstçe koşmalı. UEFA testlerinde başarısız olan hakemler bizde olduğu gibi 3-5 ay beklemiyor. Diyorlar ki “Hazır olunca haber ver gel koş.” Bence yeni dönemde de bu uygulamaya geçilmeli. Ama testler objektif, müsamahasız ve basına açık yapılmalı. Koşu ekibi dikkat etsin, Merkez Hakem Kurulu kendilerini sıkı denetleyecek sanırım!

Merkez Hakem Kurulunun çözmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de profesyonel hakemlerin yeni dönem sözleşmeleri ve 5 yıldan beri kuruş artırılmayan hakem ücretleri. Camianın bu konuda sabırı tükenmiş vaziyette. Kurulun konu ile ilgili olarak Sayın Nihat Özdemir nezdinde girişimlerde bulunup, göreve yeni gelmiş olmanın verdiği güç ile sonuç alacaklarını da tahmin ediyorum.