AÇIKLANAN TÜİK konut satış istatistikleri gösteriyor ki Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %85,8 oranında azaldı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise 2017 yılı mart ayında %38.4 iken şu anda %6,4’e kadar geriledi. Rakamlar gösteriyor ki, konut kredisi faiz oranları, konut satışlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri.

Teamüllere göre konut kredilerinde aylık %1 faiz oranı bir direnç noktası olarak görülüyor. Eğer krediler bu oranın üstüne çıkarsa, kredili satışların oranında ciddi düşüşler yaşanıyor. Oranların artması durumunda inşaat firmaları uzun vadeli senetli satışlara geçmeye çalışıyorlar. Bu noktada sistemde balon, artan ödemeli finansman modelleri gibi alternatif sistemlerin geliştirilmesi gerekiyordu.

İşte tam bu noktada, kredi faiz oranlarının düşmesi durumunda kredi tutarının değişeceği ve değişken faizli kredi alternatifi tüketiciler için cazip fırsatlar sunacak. Özellikle gelirleri TÜFE’ye bağlı olarak değişen milyonlarca tüketici, sabit faiz oranı ve refinansmanda yaşayacakları zorlukları düşünmeden konut sahibi olabilecekler. Enflasyona bağlı olarak faizlerin düşmesi ile de şu anda gerçekten çok uygun fiyatlarla piyasaya arz edilen taşınmazların satışına bu yeni model bir fırsat sunmuş olacak.

Güncellemelerinde aylık değil 6 ve 12 aylık periyotlarda olması daha da güven verecek. Değişken faizin özelliği olarak da erken ödeme cezası uygulanmamış olacak. Ziraat Bankasından sonra diğer devlet bankaları da tüketicileri bu kredi ile buluşturmaya başladı. Konut sahibi olmak isteyen müşterilerine avantaj sağlayacak “Enflasyona Endeksli Konut Kredisi” ürününü kullanıma sundu.

“Enflasyona Endeksli Konut Kredisi” ile gelecek dönemde enflasyon oranlarında ve finansman koşullarında beklenen olumlu gelişmeler doğrultusunda vatandaşların mevcut konut ihtiyaçlarını karşılamaları, uygun maliyetle ev sahibi olmaları planlanıyor

İMAR BARIŞINDA BAŞVURULAR BİTTİ YA ŞİMDİ?

08 HAZiRAN 2018’de başlayan ve daha önce iki kere uzatılan imar barışında başvuru süresi 15 Haziran’da doldu. 10 milyonu aşkın bina bu barıştan faydalandı. İmar barışına ilişkin ödemelerin ise bu ay sonuna kadar yani 30 Haziran 2019’a kadar ödenmesi gerekiyor. İmar barışında özellikle İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa’dan yoğun başvurular yaşandı. Vatandaşların devletle ihtilaflı durumu çözüme kavuştu. İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırıldı.

YANLIŞ BİLGİYE DİKKAT!

İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor. Ayrıca başvurlar e-Devlet üzerinden beyan esasına göre yapılıyor. Yapı Kayıt Belgesi müracaatı olarak adlandırın bu başvuru gerçekten önemli. Yani yanlış bilgi verilmesi durumunda ‘Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan’ uyarınca suç duyurusunda bulunulacağını dikkate almak gerekiyor. Bu suçun cezası ise, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası olarak TCK 206. maddesinde belirtilmiş. Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilecek, bu belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınacak ve Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak yatırılmış olan bedel de iade edilmeyecek.

İMAR BARIŞINDAN SONRASI

Başvurular sonrasında özellikle arsa tapulu yerlerin kat mülkiyetine geçişlerine ağırlık verilecek. Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra malikler tam muvafakat ile tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek. Tabii bu aşamada binaya proje çizilmesi, listelerin hazırlanması, yönetim planı gibi destek almanız gereken hususlar söz konusu. Kat mülkiyetine geçilmeksizin sadece yapının tapuya tescil edilmesi isteniyorsa mimari projeye gerek yok. Sadece ‘Zemin Tespit Tutanağı’ düzenlenmesi için bir lisanslı harita kadastro mühendislik bürosu (LİHKAB) veya serbest harita kadastro mühendislik müşavirlik bürosundan (SHKMMB) birisine müracaat edilmesi yeterli. Zemin Tespit Tutanağının düzenlenmesinin ardından önce kadastro müdürlüğüne ardından tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.