17.11.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu kapsamında geçmiş yıllara ilişkin ödenemeyen Bağ-Kur primlerinin 18 eşit taksit ve 36 aya kadar ödenmesinin önü açılmıştı.

Hükümetimiz emeklilik hakkını elde etmiş ancak, borcundan dolayı emekli olamayanlara önemli bir destek sunarak adeta bu yasanın taçlandırılmasını sağlamıştır.

Yapılandırma ile emeklilik fırsatı doğan Bağ-Kur’lulara müjdeli bir haber daha geldi. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank emekliliğe hak kazanan Bağ-Kur’luların birikmiş borçlarını ödeyerek, dondurulmuş hizmet sürelerini ihya edip emekli olmalarına destek için kredi desteği verecek. Sosyal Güvenlik Kurumu ile imzalanan protokolle borcunu ödemesi durumunda aylık bağlanacak sigortalılara herhangi bir ödeme güçlüğü çekmeden 1.60 faizle, 36 ay vadeli krediyle emeklilik imkânı sunulacak.

Kredi desteğinden yararlanmak isteyenler önce Sosyal Güvenlik İl Merkez Müdürlükleri tarafından verilecek emekli olabileceklerine ilişkin yazı ile birlikte Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank şubelerinden tercih ettiklerine müracaat edebilecek. Buradan alacakları emekli olabileceklerine dair yazıyla bu bankaların şubelerine müracaat edebilecek.

Kredi desteğinden birikmiş prim borcu ödemesi durumunda 4/b’den yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, 4/b prim borcunu ödemesi durumunda 4/a’dan yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, Ek-5 ve Ek-6 kapsamında çalışanlardan birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar başvurabilecek. Askerlik ve doğum borçlanması ile yaşlılık aylığı alabilecekler, durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda emekli olabilecekler de yararlanabilecek.