KRİPTO PARALAR GÜVENİLİR Mİ?

Kripto paralar, merkezi bir sistem üzerinden yönetilmediği için manipülasyon gibi kötü niyetli işlemlerin yapılmasını engellemesi bakımından güvenilirdir denilebilir. İlk etapta güvenlik alt yapısı çok sağlam olmayan bu para birimleri teknolojinin gelişmesiyle birlikte güvenlik açıklarını kapattı. Ancak yine de bu sistemde bazı aksaklıklar ve güvenlik sorunları meydana gelebiliyor.

Bu para birimine sahip olan kişilerin, işlem yaparken kullandığı veritabanı ve elektronik cihazını kontrol etmesi ve güvenilirliğinden emin olması gerekiyor. Kişisel bilgisayarınızda kripto para ile işlem yapıyorsanız bunu zaman kaybetmeden sanal cüzdanınıza aktarmalısınız. Aksi durumda, bilgisayarınızın çökmesi gibi bir sorunda paralarınız kaybolabilir.

Hacklenme, bu paraya sahip olan kişilerin karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikelerden bir tanesi. Milyar dolarlık işlem hacmine sahip olan ve büyük şirketlerin sahip olduğu kripto paralara siber saldırılar söz konusu olabiliyor. Anonim olarak alım ve satım işlemlerinin yapılması da var olan risklerden biri. Kripto paranızın çalınması durumunda işlemi yapan kişinin kimliğini bulmak imkansıza yakın. Bunun yanı sıra anonim işlemler kara para aklama ve yasadışı işlemlerde para transferlerinin yapılmasına da neden olabiliyor.

KRİPTO PARALARDA SON DURUM

Kripto para piyasalarında hareketli günler devam ediyor. Satış dalgasının son günlerde etkili olması nedeniyle yatırımcılar cüzdanlarındaki coinleri zararına da olsa satmaya başladı. Kripto para piyasalarında ekranlar kırmızıya dönerken Bitcoin’de sert düşüş hareketi yaşandı. Kripto para birimi Bitcoin geçtiğimiz hafta tarihi yüksek seviyesi olan 64 bin 813 doları test etmişti. Bu noktadan sonra sert satışlarla karşılaşan Bitcoin 6 günde yüzde 18’in üzerinde kayba yöneldi ve 52 bin 596 dolar seviyesine kadar düştü.

Kripto paralar arasında en çok tercih edilenler arasında yer alan Ethereum’da ise yükseliş dalga dalga yayılmaya başladı. Yılbaşından bu yana istikrarlı yükseliş sergileyen Ethereum 800 dolar seviyelerinden geçtiğimiz hafta 2543 dolara kadar yükseldi. Yaklaşık 4 ayda yüzde 217 oranında yükselen Ethereum, piyasadaki arzının azalması sebebiyle güçlenmeye başladı.

GÜVENİLİR BİTCOİN HANGİLERİ?

Elbette kripto paralar yalnızca Bitcoin’den ibaret değil. Günümüzde Bitcoin haricinde işlem gören pek çok altcoin bulunuyor. Zaten bir kere kripto paralarla ilgilenmeye başladığınızda bunların hepsini öyle ya da böyle öğrenmiş oluyorsunuz. Peki gelelim en önemli soruya. Türkiye’de kripto paralar üzerinde işlem yapabilmek için en güvenilir adres neresi?

Hali hazırda Türkiye’de kripto para alanında faaliyet gösteren pek çok borsa mevcut. Fakat bunlardan en duyulmuş olanları Paribu, BTC Türk ve Binance diyebiliriz.

Şimdi gelelim en güvenilir olanına. Genel olarak internet üzerindeki yorumlara baktığımızda Paribu ve BTC Türk tarafında özellikle kripto para transferlerine ilişkin çok fazla şikayet olduğunu görüyoruz.

Ayrıca Paribu ve BTC Türk’te ani dalgalanmalarda sistemin çöktüğüne ya da tamamen kapandığına dair iddialar da mevcut. Kısacası bu 3 isimde ibrenin ağırlıklı olarak Binance’dan yana olduğu söylenebilir. Elbette burada tercih kullanıcılara kalmış durumda.

Editör: Haber Merkezi