TÜRKGÜN ÖZEL HABERİ

KORONAVİRÜS salgını, her geçen gün biraz daha hayatımızın merkezine girmeye başladı. Çalışma şekillerimiz değişti, sokakta hapşırana vebalı gibi bakmaya başladı insanlar… Televizyonlarda her gün alakalı-alakasız onlarca insan bilgi akışı sağlıyor. Siyaset tatilde, vatandaş geçim derdinde, işverenler çaresizce beklentide… Tüm uyarılara rağmen, fahiş fiyatlarla ürün satan şark kurnazları, işin kılıfını bulmuş, uydurmuş, çoktan piyasanın işleyişini değiştirmiş durumda. Perpa Ticaret Merkezi’nden görüştüğümüz bir mağaza sahibi, AVM’de bazı satıcıların başlattığı kirli oyunları Türkgün gazetesine anlattı.

ALAY EDER GİBİ SATIŞ

Perpa’da salgınla birlikte alışveriş ahlakının, ticari etik gibi değerlerin ortadan kalktığını anlatan okuyucumuz, kuyumcusundan, berberine, elektrikçilerden kimyasal ürün satıcılarına kadar, birçok mağazanın, işi gücü bırakıp, ürün stoklamaya başladıklarını belirtti… Yıllardır alışveriş yaptığı esnaf arkadaşlarının, “Gün, cebi doldurma günü” diyerek ellerini ovuşturduğunu ve esnafçılığı yerle bir ettiğini söyleyen okuyucumuz, WhatsApp durum mesajlarında “50 bin adet belgeli maske gelmiştir, alıcısına hayırlı olsun” gibi mesajlar bırakılarak, dalga geçer gibi satış yapıldığını ifade etti…

AYDA 1,5 MİLYON TL NET KÂR EDEN VAR

Devletin yetkili bakanlarının, konuyla ilgili yaptığı “Fırsatçılara izin vermeyeceğiz” açıklamalarını hatırlatan okuyucumuz, şunları söyledi: Müfettişler zaman zaman geliyorlar. Ancak bu işi yapan kişiler faturalı satış yapmıyorlar. Nakit çalışıyorlar. Faturalı yaptıkları zaman, maliyenin fiyatlamalardan dolayı ceza keseceğini biliyorlar. Her gün yüz binlerce adet maske, gözlük, dezenfektan ürünü satılıyor burada… 2 ay evvel fiyatı 1,5 TL olan sağlık maskeleri, 15 ile 30 TL arasında rahatlıkla satılabiliyor. Doktor eldivenlerinin paketleri 25 TL’den 40 TL’lere çıktı. Mağazamıza sürekli aldığımız 1 LT’lik dezenfektan ürünün fiyatı, bir gün arayla 25 lira zamlandı. Biz bu dezenfektan ürünün 35 TL’ye satılmasına bile fazla derken, 60 TL’yi duyduğumuzda şok geçirdik… Düşünün, ayda 100 bin adet maske satan bir mağaza, ki şu şartlarda bunu geçen mağazalar bile var. Tek üründen 1,5 milyon TL net kazanç sağlamış oluyorlar.

GÖZLÜK FİYATLARI BİLE FIRLADI

Koronavirüs salgınının ilk zamanlarında, maske, dezenfektan ürünler ve doktor eldivenlerinin fiyatlarının katlandığını anlatan okuyucumuz, televizyonlarda “Virüs gözlerden de bulaşıyor” haberleri yapılmasının ardından, 2,5 TL’ye satılan gözlük fiyatlarının 10 TL’yi bulduğunu anlattı… Kısaca hangi ürünün fırsata çevrilme ihtimali varsa, o ürün fiyatlarında anlık zamlar yapılıyor.

NAYLON FATURA OYUNU

İnsan sağlığı, ticaret ahlakı gibi değerleri unutmuş bazı esnaflar, fatura isteyen şirketler için de satış yapmanın yolunu bulmuş. Örneğin 100 bin adet maske satın alacaksınız… Satıcıya ödemeniz gereken ücret 1 milyon 650 bin TL. Fakat size 150 bin liralık fatura kesiliyor. Kalan farkı elden ödemek zorunda bırakılıyorsunuz. Yine bazı mağazaların, faturasız aldıkları ürünlerin altını sahte faturalarla doldurup, satışlarını faturalı hale getirdikleri de iddialar arasında…

Editör: Haber Merkezi