Bu günlerde kronik hastalıklar sıkça kullandığımız kavramlardan biri haline geldi. Uzmanlar Kovid-19 salgınına karşı bağışıklık sistemi zayıf ve kronik rahatsızlığı olanlar için uyarılarda bulunuyor. Peki, Kronik hastalık nedir? Kronik hastalıklar neler? Detaylar haberimizde…

KRONİK HASTALIK NEDİR?

Kronik ya da süreğen, müzmin, vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun süreli devam eden, kimi zaman hayat boyu düzelmeyen ve tedavi imkânları daha sınırlı kabul edilen hastalık türüdür.

Kronik hastalıklar, çok çeşitli risk faktörleri içeren, etyolojileri belirgin olmayan, çok uzun süregelen ve uzamış hastalık dönemleri olan hastalıklardır.Bu hastalıkların başında genellikle kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı, kalp ritim bozukluğu ve tansiyon  gibi kalbi olumsuz yönden etkileyen  kronik rahatsızlıklardır.

KRONİK HASTALIKLAR HANGİLERİ?

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; söz konusu genelde 65 yaş üzeri ve bağışıklık sistemi düşük olan belirgin rahatsızlık taşıyan kronik hastalarımız 22 Mart 2020 tarihinden bu yana dışarı çıkmaları, açık alanlara, parklarda ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri kısıtlanarak sokağa çıkmaları yasaklandı.

KOAH: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, zayıf hava akışı görül ve zaman için de kötüleşir.Belirtileri ise nefes darlığı,öksürme ve balgam üretimidir.

ASTIM: Astım,solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derece ağrılı nefes darlığıdır. Zaman içerisinde ilerlemeye devam eder.

BÖBREK: Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönem içerisinde çok ciddi ilerleyici kaybı ile karakterizedir ve zaman içerisinde ilerler onunla birlikte vücudun tüm organlarını etkiler.

DİYABET: Diyabet halk dilinde şeker hastalığıdır. Diyabet , kan şeker düzeyini dengeleyen insülin  hormonunun; eksikliği veya yeterince salgılanmasına rağmen ,vücutta kullanılmaması sonucu atif halen geçen  kronik metabolizma bozukluğudur.

HİPERTANSİYON: Yüksek tansiyon, tüm dünyada ciddi olarak insan ve toplum sağlığını tehdit eder ve vücudun tüm fonksiyonlarını etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalığın biran işin çok ciddi sonuçlar açabilir bunlar ise; kalp krizi, felç, böbrek yetmezliğidir.

Editör: Haber Merkezi