Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesince "terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası alan, örgüte ait eğitim kurumlarında öğretmenlik yapan Aziz Aslan hakkındaki gerekçeli karar açıklandı.

Gerekçeli kararda, FETÖ/PDY'nin amacı, stratejisi, yapılanması, işleyişi ve faaliyetleri hakkında ayrıntılarda yer aldı. Kararda, sanığın örgütün yapılanmasındaki "Gaziantep büyük bölge" içinde bulunan Malatya'daki Emniyet Teşkilatı mahrem imamlarından sorumlu "müdür yardımcısı" olarak görevlendirildiği, ByLock ve Eagle programlarının kullanıcısı olduğu bildirildi.

Sanığın savunmasında üzerine atılan suçlamaları kabul etmediği belirtilen kararda, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Tespit tutanağına göre sanığın adına kayıtlı telefon hattı üzerinden ByLock programını kullandığı tespit edilmiş, kullanıcı adının sanığın adını içeren 'aaziz', şifresinin de sanığın adı ve Malatya ili plaka kodundan oluşan '44aziz+' olduğu belirlenmiştir. Bylock listesinde hakkında aynı suçtan soruşturma ve kovuşturma yürütülen ve bir kısmı mahkememizde yargılanan emniyet yapılanması mahrem imamlarıyla polis memurlarının ekli olduğu, bu kişilerin sanığın örgüt içinde polis mahrem imamlarından sorumlu olarak faaliyet gösterdiği iddiasını doğrulamıştır. Her ne kadar sanık ByLock programını kullanmadığını savunmuşsa da telefon hattıyla ByLock uygulaması IP adreslerine 11 Ağustos 2014 ile 9 Ekim 2015 tarihleri arasında 81 bin 429 kez erişimde bulunduğu, hesabını bizzat kullandığı, sanığın ByLock kullanmadığına dair savunmasının cezadan kurtulmaya yönelik olduğu ve savunmasına itibar edilemeyeceği kanaatine ulaşılmıştır.₺

Hakkında beyanda bulunmaması için tehdit etmiş

Kararda, talimatla ifadesi alınan kişinin, sanık Aziz Arslan'ın kendisinden sorumlu "zümre başkanı" olduğunu, 15 Temmuz sürecinden sonra kendisi hakkında beyanda bulunmaması için tehdit edildiğini, telefonundaki ByLock programı güncellemelerini sanığın yaptığını, polis memurlarından topladıkları himmetleri Arslan'a verdiğini söylediği belirtildi.

"Savunmasına itibar edilmemiştir"

Sanığın tanık beyanlarını reddettiği belirtilen gerekçeli kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Sanığın Malatya'da mahrem imamlık ve mahrem imamlardan sorumlu zümre başkanı olarak görev yaptığı anlaşılmış, sanığın iddiaları inkar etmeye yönelen savunmasına itibar edilmemiştir. Sanığın ByLock programını kullandığı, tanık beyanlarına göre örgüt içinde önemli konumda faaliyet gösterdiği, örgütün finans ayağını oluşturan Bank Asya'da bulunan hesabına önemli miktarda para ve altın yatırıp katılım hesabı açtırdığı, bu haliyle örgütün gayesini bilerek ve benimseyerek bu örgüte girip örgüte katılmayı, bağlanmayı ve hiyerarşik gücün emrine girmeyi kabul ettiği anlaşılan sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçunu işlediği sabit görülerek, eylemine uyan terör örgütüne üye olma suçundan cezalandırılmıştır."

Editör: Haber Merkezi