Yeni ekonomi paketinde en çok merak edilen konu "Kur korumalı TL mevduat hesabı" konusu oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise yaptığı açıklamada; "Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşlar kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmayacak." dedi. Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı nasıl açılır? Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı nereden açılır? son günlerde yoğun olarak araştırılıyor. Vatandaşlar kur korumalı TL vadeli mevduat hesabının detaylarını öğrenmek istiyorlar. İşte detaylar...

KUR KORUMALI VADELİ MEVDUAT NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan basın açıklamasına göre; Birikimlerini mevduat olarak değerlendiren vatandaşların kurdakları oynaklık karşısında mağdur olmaması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da açıkladığı gibi "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürünü devreye alındı.

Kur korumalı TL vadeli mevduat

HANGİ KUR YÜKSEKSE O GEÇERLİ OLACAK

Kur korumalı TL mevduatı hesapları gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.

Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00'de USD döviz alış kuru yayınlayacak.

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT HANGİ BANKALARDA?

Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır.

Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacaktır.

Sisteme isteyen her banka katılabilecektir,

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacaktır. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir.

Öte yandan söz konusu ürünün Katılım Bankacılığı'nda da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı"

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT HESABININ ÖZELLİKLERİ

Hesap 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılabilir.
Açılan TL vadeli hesaplara işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılır.
Kur farkı hesaplamaları için Merkez Bankası her gün saat 11:00’de döviz alış kuru yayınlar.
Mevduat oranına stopaj uygulanmaz.
Hesap açılışındaki kur ile vade sonu kurunun ne olduğuna bakılmaksızın anapara ve faiz/kâr payı tutarı müşteriye banka tarafından ödenir.
Vade sonu kuru üzerinden hesaplanan tutar, anapara ve faiz/kâr payı tutarından büyükse; aradaki fark TCMB tarafından karşılanır.
Hesap açma alt limiti 1000 TL’dir.
Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda destekten faydalanılamaz.

Editör: Haber Merkezi