Atv'nin en çok izlenen yapımları arasında yer alan Kuruluş Osman’ın yeni bölümünde heyecan dorukta. Geçen bölümde Kayı Obası'na gelen Selçuklu Veziri Alemşah, tekfurlarla iş tutmuş, Osman Bey'i karşısına almıştı. Bu bölümde ise Suştan Mesut'un Osman Bey'i yakalayarak Konya'ya götürdüğü görülüyor. Seyirciler yenide kadroya dahil edilen Şener Savaş ve Sultan Mesud hakkındaki bilgileri araştırıyor. Peki, Kuruluş Osman Sultan Mesut kimdir? İşte ayrıntılar...

SULTAN MESUD KİMDİR, NE ZAMAN YAŞADI?

II. Gıyaseddin Mesud, Anadolu Selçuklu Sultanıdır ve II. İzzeddin Keykavus'un oğludur. Anadolu Selçuklu Devleti'nin Moğolların egemenliği altında hüküm sürdüğü bu dönemde dört defa tahta çıkmış, her seferinde kardeşinin oğlu olan III. Alaeddin Keykubad'la yer değiştirmiştir. II. Gıyaseddin Mesud 1308'de Samsun'da öldüğünde Anadolu Selçuklu Devleti tamamen yıkıldı.

Babası Kırım’da bulunduğu sırada Gıyâseddin Mesud’u kendine veliaht seçmiş ve ölürken naaşının Konya Alâeddin Camii avlusunda bulunan atalarının türbesine (kümbedhâne) defnedilmesini vasiyet etmişti.

II. İzzeddin Keykâvus Kırım’da vefat edince (677/1278-79) Gıyâseddin Mesud deniz yoluyla Sinop’a geldi (679/1280). Kastamonu uç beyi Çobanoğlu Muzafferüddin Yavlak Arslan onu alıp önce Moğol Valisi Samagar Noyan’a, ardından İlhanlı Hükümdarı Abaka Han’a götürdü. Abaka Han Erzurum, Erzincan, Sivas, Diyarbekir ve Harput’un idaresini Mesud’a tahsis etti ve bir müddet onu Tebriz’de yanında tuttu. Abaka Han’ın ölümünden sonra yerine geçen Ahmed Teküder, Anadolu Selçuklu topraklarını onunla III. Gıyâseddin Keyhusrev (1266-1284) arasında paylaştırdı (680/1282). Ancak III. Gıyâseddin Keyhusrev müşterek saltanata razı olmadı ve Moğollar’ın Anadolu valisi Kongurtay ile Vezîr Sâhib Ata Fahreddin Ali’yi yanına alarak Ahmed Teküder ile görüşmek üzere yola çıktı.

Bu sırada Ahmed Teküder, rakibi Argun’un Kongurtay ile birleşerek kendi hanlığı aleyhinde faaliyette bulunduğunu öğrenip onlara karşı mücadele başlattı. Bu durum Keyhusrev’in yolculuğunun yarıda kalmasına sebep oldu. Keyhusrev bir süre sonra hanın merkezine ulaşmayı başardı. Ancak bu defa da Ahmed Teküder’in mücadeleyi kaybedip Argun’un han olması planlarını bozdu. Yeni hükümdar Argun Han, Tebriz’de bekleyen Mesud’u Anadolu Selçuklu sultanlığına tayin etti. III. Gıyâseddin Keyhusrev öldürüldü. Tebriz’den Anadolu’ya sultan olarak dönen Gıyâseddin Mesud önce Kayseri’de, ardından Konya’da tahta çıktı (683/1284). II. Mesud’un tahta çıktığı ve III. Keyhusrev’in öldürüldüğü tarihle ilgili farklı rivayetler de vardır (Turan, s. 582-583).

ŞENER SAVAŞ KİMDİR? NERELİ, KAÇ YAŞINDA?

Kuruluş Osman'da Sultan Mesut karakterine hayat veren Şener Savaş 21 Ocak 1971 tarihinde dünyaya gelmiştir.

2010 senesinde “Geniş Aile” dizisinde rol alan Şener Savaş, bu diziyle büyük bir çıkış yakalamıştır. Bugüne dek pek çok yapımda izleyicilerle buluşan Şener Savaş, şimdi ATV ekranlarının fenomeni haline gelen “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisinde “Rafet” karakterini canlandırdı.

Başarılı oyuncu Şener Savaş, bu zamana kadar birçok dizi ve filmde rol almış; Muhteşem Yüzyıl Kösem, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz ve Geniş Aile gibi popüler dizilerde de görev almıştır. Başarılı oyuncu Şener Savaş, ayrıca ATV ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman isimli dizide İkinci Mesut karakterine hayat vermiştir.

Şener Savaş Dizileri

2021 – Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz

2018 – Mehmetçik Kut’ül Amare

2016 – Muhteşem Yüzyıl: Kösem

2014 – Yedikule Hayat Yokuşu

2013 – Nizama Adanmış Ruhlar

2011 – İnsan Aldandı

2009 – Kırık Kalpler

2010 – Geniş Aile

2008 – Kız Takımı

2007 – Ezo Gelin

2008 – Doktorlar

2006-2014 Arka Sokaklar

2005 – Beşinci Boyut

2004 – Haziran Gecesi

2004 – Cennet Mahallesi

2004 – Sırlar Dünyası

Şener Savaş Filmleri

2012 – Küçük Kalpler

2012 – Bir Kurabiye Masalı

2010 – Hayde Bre

2008 – Kara Köpekler Havlarken

2008 – Hoşçakal Güzin

2008 – Aşk Tutulması

2006 – Ayça’yı Neden Seviyorum?

Editör: Haber Merkezi