Kuş gribini önleme yolları

Canlı veya ölü kuşlar etrafındaki dikkatli muamele veya tedbir alınması hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Kuş gribinin yayılmasını önlemek mümkün değildir, ancak yetkililer kuş göçü düzenlerini izleyerek toplulukların olası enfeksiyonlara hazırlanmalarına yardımcı olabilir.

Aşı mevsimsel grip için var, ama bu aşı kuş gribi için değildir.

Bireyler, bazı önlemler alarak farklı grip, kuş gribi ve diğer enfeksiyon çeşitlerinin yayılmasını en aza indirebilirler.

El hijyeni: Banyoyu kullanmadan önce ve sonra, yiyecekleri kullanmadan önce ve sonra ve öksürdükten sonra ellerinizi düzenli olarak ılık su ve sabunla yıkayın.

Öksürük: Bir dirseğe veya bir dokuya öksürün. Dokuyu dikkatlice elden çıkarın. Elinize öksürüyorsanız ve bir öğeye dokunursanız, başka bir kişi virüsü o maddeden alabilir.

İzolasyon: Hasta olanlar halka açık yerlerden uzak durmalı ve mümkünse insanlarla temastan kaçınmalıdır.

Aşılar: Özellikle mevsimsel grip ve pnömokok aşıları ile güncel kalın.

WHO, mevsimsel grip aşısının H5N1'e karşı koruma sağlamadığına dikkat çekiyor.

Kuşlar etrafında alınacak önlemler

Yiyecekleri hazırlarken, pişmiş ve çiğ etler için aynı kapları kullanmayın. Çiğ kümes hayvanlarını kullanmadan önce ve sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.

Ölü ya da hasta bir kuşun yanına gitmeyin. Ölü hayvanlarla ilgili görüş bildirmek için ilgili yerel makamı arayın. Yerli kuşlarla çalışanlar, yerel ve ulusal yönergelere uymalıdır.

Kuş gribinin bulunduğu bir bölgeye seyahat eden herkes canlı hayvan pazarlarından ve kümes hayvanı çiftliklerinden uzak durmalı ve kuş dışkısından uzak durmalıdır.

Kuş gribi salgını riski var mı?

Bir insan kolayca kuş gribine yakalanamaz ve bir kişiden diğerine geçme olasılığı daha düşüktür.

Bununla birlikte, eğer bir kişi mevsimsel insan gribine sahipse ve sonra kuş gribiyle birlikte enfekte olmuşsa, H5N1 virüsü, insan gribi virüsüyle olası genetik bilgi alışverişinde bulunabilir. Bu şekilde, H5N1 insanlar arasında yayılma yeteneğini kazanabilir.

Kolayca insandan insana bulaşan bir kuş gribi virüsü ciddi sonuçlara yol açabilir.

Kuş gribi tedavisi

WHO'ya göre, antiviral ilaçlar viral replikasyonları baskılayabilir ve hastalar için sonuçları iyileştirebilir. Antiviraller bazı vakaların ölümcül olmasını önleyebilir. En iyi sonuç için semptomların ortaya çıkmasından 48 saat sonra Oseltamivir (Tamiflu) uygulanmalıdır. Ancak, ölüm oranları yüksek olduğundan, doktorlar bu süreden sonra oseltamivir reçete edebilir.

Tedavinin dozu ve uzunluğu, durumun ne kadar ciddi olduğuna bağlı olacaktır. Gastrointestinal problemi olan hastalar, ilacı diğerleri kadar etkili bir şekilde ememeyebilir. Çalışmalar, bazı vakaların bu tedaviye dirençli olabileceğini göstermektedir. Kuş gribi teşhisi konmuş veya kuşkulanılan hastaların evde kalması veya hastanede izole olması gerekmektedir.

Tamiflu'yu almanın yanı sıra, sağlık uzmanları hastalara şunları önermektedir:

Dinlenme

Bol sıvı alımı

Doğru beslenme

Bir sağlık uzmanı tarafından verilen ağrı ve ateş için ilaçlar.

Bakteriyel pnömoni gibi komplikasyonlar, H5N1 hastalarında sık görülür. Bu hastalar antibiyotiklere ve bazıları ekstra oksijene ihtiyaç duyabilir.

 

 

Editör: Haber Merkezi