HABER:MEHMET ARKAN

Kütahya Çiniciler, Fotoğrafçılar ve El Sanatları Odası tarafından organize edilen ve İzmir Alsancak Tren Garında düzenlenen Çini Festivalinde, seramik, porselen, tezhip, hat, ebru, kuyumculuk, iğne oyası, dokumacılık ve elmas işlemeciliği gibi birçok alanda tanıtım stantları yer alıyor.

Kütahya kültürünün tanıtıldığı Çini Festivalinde katılımcılara hitap eden Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Salih ÖZDEN, konuşmasında Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK’ın selamını iletip, programda emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

7000 YILLIK TARİHİ İLE KADİM BİR ŞEHİR

Çini Festivalinde katılımcılara Kütahya ile ilgili bilgiler veren Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Salih ÖZDEN; Şehirlerinde insanlar gibi bir kimliği ve kültürü vardır. Kütahya 7000 yıllık tarihiyle birçok medeniyeti bağrında barındırmış kadim bir şehirdir. Nasıl ki İzmir’imizin Efesi, Bergama’sı varsa, Kütahya’mızın da onlarla çağdaşı olan bir Aizanoi’sı vardır. Anadolu’da en iyi korunmuş Zeus Tapınağı ile 15 bin kişilik tiyatrosuyla, 13 bin 500 kişilik stadyumuyla ve dünyanın ilk borsa binasıyla Aizanoi, yüzyıllara meydan okuyarak bütün ihtişamı ile ziyaretçilerini bekliyor.  Yine Kütahya’mız da Milattan önceki yılların açık hava tapınakları, doğal kaleleri, kaya mezarları, Frigya Vadileri bir tabiat harikası olarak görülmeye değerdir’’ dedi.

TÜRK İSLAM MEDENİYETİNİN REFERANS ŞEHİRLERİNDEN

Sözlerine devam eden ÖZDEN’’Şunu çok iyi biliyoruz ki Kütahya Türk İslam Medeniyetinin referans şehirlerinden birisidir. Kütahya 72 burçlu kalesiyle, camileriyle, türbeleriyle, medreseleriyle, müzeleriyle bir tarih şehridir. Kütahya Osmanlının göz bebeği, şehzadeler şehridir. Kütahya birbirinden güzel ihtişamlı yapıları ile bir konaklar şehridir. Kütahya her ilçesindeki şifalı sularıyla bir kaplıcalar şehridir. Kütahya Ahmet Yakupoğlu’ndan, Evliya Çelebi’den, Hisarlı Ahmet’e kadar yüzlerce değeri bağrından çıkarmış sanatkârlar şehridir. Kütahya çininin başkentidir. Çizgilerle, desenlerle, renklerle çıkılmış bir yolculuğun adıdır çini. Kısaca Kütahya kıymetli hazineleri bağrında saklayan defineler şehridir.’’ ifadelerini kullandı.

BİNLERCE YILLIK TARİHİMİZİ TANITMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bizler bu güzel şehre yüzlediğimiz değerler kümesi olan kent kimliğimizi öne çıkararak, binlerce yıllık tarihimizden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerimizi ve geleneksel sanatlarımızı tanıtmak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara tanıtmak için çalışıyoruz diyen Belediye Başkan Yardımcısı Salih ÖZDEN ‘’İnanıyoruz ki kuruluşun ve kurtuluşun diyarı diye adlandırdığımız bu kadim kent, zümrüdü anka gibi küllerinden yeniden doğacak ve layık olduğu yere doğru yükselişini sürdürecektir. Bu duygu ve düşüncelerle açılışını gerçekleştireceğimiz Çini Festivalinin ilimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını Rabbim niyaz ediyorum. Bu etkinliğin hazırlanmasında başta Oda Başkanımız Sadık ERİLBAYLI olmak üzere tüm ekip arkadaşlarına, onlara destek veren kıymetli hemşehrilerime, eserleri ile bizleri gururlandıran değerli sanatçılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’ şeklinde konuştu.

UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehir” unvanına layık görülerek dünyadaki 181 şehirden biri olan ve “Zanaat ve Halk Sanatları” dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilen Türkiye'deki ilk şehir Kütahya’nın değerlerinin İzmir’de görücüye çıktığı Çini Festivali 10 Kasım 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Editör: Haber Merkezi