Kuvayı Seyyare nedir, ne zaman kuruldu? merak ediliyor. YKS sınavında Alan Yeterliliği Testi (AYT) bugün 10:15’de başladı. 13:15’de sona erdi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2021-YKS) 2 milyon 607 bin 903 adayın başvurduğunu bildirdi. Sınavda Kuvayı Seyyare nedir, ne zaman kuruldu? sorusu adaylara yöneltildi. İşte merak edilenler...

KUVAYI SEYYARE NEDİR?

Kuvâ-yi Seyyâre, Kurtuluş Savaşı yıllarında gönüllü vatansever Çerkes ve Abhaz birliklerden Çerkes Ethem önderliğinde kurulan Kuvâ-yi Milliye'nin bir koludur.

İzmir'in 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunanistan işgaline uğramasının ardından, Çerkes Ethem ve ağabeyi Yüzbaşı Tevfik gibi komutanlar tarafından örgütlenmiştir. Çerkes Ethem aynı yıl Salihli Cephesi'ni kurmuş ve kendini cephe komutanı ilan etmiştir. Emrindeki kuvvetlere de Kuva-yi Seyyare adını vermiştir.

İlk zamanlarda iç ayaklanmaları bastırma görevi de üstlenmiştir. Anzavur Ayaklanması, Düzce Ayaklanması, Adapazarı Ayaklanması, Yozgat Ayaklanması ve Kuva-yi İnzibatiye'ye karşı, Ali Fuat Paşa'nın Ankara'dan gönderdiği 20. Kolordu birlikleri ile takviye edilen Çerkes Ethem komutasındaki Kuva-yi Seyyare başarılı olmuş ve ayaklanmayı bastırmıştır.

Kuvvei Seyyare’lerin silah, techizat ve lojistik ihtiyacı Ethem Bey’in zenginlere baskı yaparak topladığı paralarlardan karşılanıyor, subay ve erlerine de bu paralardan yüksek aylıklar ödüyordu. 1920 İlkbaharında Ethem’in Kuvayı Seyyaresine “Birinci Kuvayı Seyyare” denildi ve binbaşı Çolak İbrahim Bey komutasında “İkinci Kuvayı Seyyare” kuruldu; bu müfreze sonradan 3. Süvari Tümeni adını aldı; fakat Çerkez Ethem, “Umum Kuvayı Seyyare Komutan” sıfatından vazgeçmedi. Ethem Bey’in komutanlığını, ağabeyi yüzbaşı Tevfik ve kurmay başkanı yüzbaşı Halil beyler paylaşıyorlardı.

Kuvayı Seyyare, Ankara Hükûmeti’ne başkaldırdığı 1920 yılı sonlarında, yaklaşık olarak beş bin kişiden oluşan bağımsız bir süvari tümeni gibiydi; bu birliğin yarısını 159, Piyade Alayı meydana getiriyordu. Diğer birlikler şunlardı:

Topçu bataryası, makineli tüfek bölüğü, sıhhiye bölüğü,  Ethem Bey’in karargâhı (100 atlı).
Tevfik Bey’in karargâhı (40 atlı), bolşevik taburu (yüzbaşı İsmail Hakkı Bey komutasında 5 subay ve 260 er).
Parti Pehlivan [Mehmet) müfrezesi (500 kişi).
Manyaslı Şevket müfrezesi (120 kişi), Çorum müfrezesi (120 kişi), Abaza Mehmet müfrezesi (120 kişi).
Arif Bey müfrezesi (120 kişi).
Doktor Fazıl müfrezesi (120 kişi).
Karakeçililer müfrezesi (200 kişi).
Hamza Kaptan müfrezesi (50 kişi),
Tahsin Bey müfrezesi (130 kişi),
Eskişehir Milis Alayı (400 kişi),
Mehmet müfrezesi (106 kişi).
Kaptan Macl müfrezesi (120 kişi), ve geri hizmetlerde 200 piyade.

Editör: Haber Merkezi