Eğer henüz lahana denemediyseniz, şimdi zamanı olabilir. Çünkü lahana, besinlerle dolu, dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden biridir. İçerdiği besinler sağlıklı cilt, saç ve kemikleri destekler. Lif içeriği, sindirimi arttırır ve kalp-damar sağlığına katkıda bulunur.

Ispanaktan daha fazla besin değeri ile diyabette kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye, kanser riskini düşürmeye, kan basıncını düşürmeye ve astım gelişimini önlemeye yardımcı olabilir.

Faydaları

Lahanadaki besinler refahın artmasına yardımcı olabilir ve bir dizi sağlık problemini önleyebilir. Diğer faydalarının yanı sıra lif, antioksidanlar, kalsiyum ve K vitamini içerir. Lahana içindeki klorofilin bile sağlık yararları olabilir. Aynı zamanda iyi bir C vitamini ve demir kaynağıdır.

Şeker hastalığı

Lahanadaki lif ve antioksidanlar diyabete karşı koruma sağlayabilir.

Lif: Çalışmalar, yüksek miktarda lif alımının, tip-1 diyabetli kişilerde kan glukoz seviyelerini düşürebileceğini göstermiştir. Tip 2 diyabet hastaları kan şekeri, lipitler ve insülin seviyelerinin düzeldiğini görebilirler.

Yaklaşık 16 gram (g) ağırlığında bir bardak kıyılmış taze lahana 0.6 g lif sağlar.

Bir fincan pişmiş lahana (yaklaşık 130 gr) 2.6 gr lif sağlar.

Antioksidanlar: Lahana, alfa-lipoik asit olarak bilinen bir antioksidan içerir.

Araştırmalar, bunun glikoz seviyelerinin düşürülmesine, insülin duyarlılığının arttırılmasına ve diyabetli hastalarda oksidatif stresin neden olduğu değişikliklerin önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca bu hastalarda periferik nöropati ve otonom nöropatiyi azaltabilir.

Kalp hastalığı

Kalp sağlığını destekleyen lif, potasyum, C vitamini ve B6 lahanada bol miktarda bulunmaktadır. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için sodyum alımını azaltırken potasyum alımının arttırılması önerilir.

Bir çalışmada, her gün 4.069 miligram (mg) potasyum tüketen katılımcılar, günde yaklaşık 1.793 mg tüketenlere kıyasla iskemik kalp hastalığından yüzde 49 daha düşük ölüm riski yaşadılar. Potasyumun yüksek alımı, inme riskinin azalması, kas kütlesi kaybına karşı koruma, kemik mineral yoğunluğunun korunması ve böbrek taşlarının oluşumunda azalma ile ilişkilidir.

Kan basıncını düşürmek için, potasyum kan damarlarını genişlettiği için daha fazla potasyum tüketmek, sodyum alımını azaltmak kadar önemli olabilir

Bir bardak kıyılmış taze lahana 79 mg potasyum sağlar

Bir fincan pişmiş lahana 296 mg potasyum sağlar

Yüksek potasyum alımı, tüm nedenlerden ötürü yüzde 20 daha düşük ölüm riski ile ilişkilidir.

Kanser

Lahana ile birlikte klorofil içeren neredeyse tüm yeşil sebzeler vücudun heterosiklik aminleri emmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu kimyasallar hayvansal kaynaklı yiyecekleri yüksek sıcaklıkta ızgara yaparken üretilirler ve kanserle ilişkilendirilirler.

İnsan vücudu çok fazla klorofil ememiyorsa da, lahanadaki klorofil bu kanserojenlere bağlanır ve vücudun onları emmesini önler. Bu şekilde, kanser riskini sınırlamaya yardımcı olabilir. Sofrasında köfte veya biftek bulunan herkes, olumsuz etkiyi azaltmak için yeşil sebzelerle eşleşmelidir.

Kemik sağlığı

Bazı araştırmalar, düşük miktarda K vitamini alımının, daha yüksek kemik kırılma riski ile ilişkili olduğunu öne sürdü.

İnsan vücudu ihtiyaç duyduğu K vitamininin çoğunu oluştururken, yeterli sağlıkta K vitamini tüketimi önemlidir. Kemik matriks proteinlerini değiştirmeye yardımcı olur, kalsiyum emilimini artırır ve idrarla atılan kalsiyum miktarını azaltabilir. Lahana iyi bir K vitamini kaynağıdır.

Sindirim

Lahana, lif ve su bakımından yüksektir. Bunların her ikisi de kabızlığın önlenmesine ve düzenli olma ve sağlıklı bir sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca B vitaminleri ve demir emilimini destekleyen C vitamini içerir. Bunlar gıdanın enerjiden salıverilmesi için esastır. Lahana beta-karoten ve vücudun ihtiyaç duyduğu şekilde A vitaminine dönüştürdüğü karotenoid bakımından yüksektir.

Bu besin cilt ve saç dahil olmak üzere tüm vücut dokularının büyümesini sağlar. Ayrıca cildin ve saçın nemli kalmasına yardımcı olan yağ olan sebumun üretilmesi için de gereklidir. Bağışıklık fonksiyonu, görme ve üreme fonksiyonu da A vitaminine ihtiyaç duyar.

Bir fincan pişmiş lahana ayrıca, cilt, saç ve kemikler için yapı sağlayan anahtar protein olan kollajeni oluşturmak ve korumak için gerekli olan 53.3 mg C vitamini sağlar.

C vitamini ve demir de lahana bulunur. C vitamini vücudun demiri emmesine yardımcı olur. Bir fincan pişmiş lahana, 1.17 mg demir içerir. Yeterli miktarda demir alımı aneminin önlenmesine yardımcı olabilir.

Beslenme

Yaklaşık 16 g ağırlığında kıyılmış, çiğ lahana, aşağıdakileri içerir:

8 kalori

0.68 g protein

1.4 g karbonhidrat

0.6 g elyaf

24 mg kalsiyum

0,24 mg demir

8 mg magnezyum

15 mg fosfor

79 mg potasyum

6 mg sodyum

19.2 mg C vitamini

23 mcg folat DFE

112.8 mikrogram (mcg) K vitamini

80 mcg A vitamini, RAE

Bir fincan pişmiş lahana, bir fincan pişmiş ıspanağa oranla yüzde 1000'den fazla C vitamini içerir. Ispanaktan farklı olarak lahana oksalat bakımından düşüktür, bu nedenle sağladığı kalsiyum ve demir insan sindirim sistemi tarafından daha kolay emilir.

Editör: Haber Merkezi