Manisa’da verilen bir karar diğer trafik cezalarına da emsal olma niteliğini taşıyor. Trafikte hız limitini aştığı gerekçesiyle para cezası kesilen sürücünün cezası yaptığı başvuru sonunda "radar aracının kara yolu üzerinde kolayca görülebilecek şekilde konuşlanmadığı" ve "yolda radar levhası bulunmadığı" gerekçesiyle iptal edildi. Aracın sürücüsü Avukat Alperen Cihan Çetinkaya açıklamasında; radar aracının benzinliğin içine konulmuş ve sanki park etmiş bir araç gibi göründüğünü, bulundukları bölgede herhangi bir radar levhası bulunmadığını, oysa hukuk devletinin özellikle yönerge kapsamında bu tarz hız kontrolleri yaptığında vatandaşı bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.

Manisa’da yaşanan olayda, sürücünün hız limitini aştığı gerekçesiyle kesilen para cezası, yolda radar levhası bulunmadığı ve radar aracının kara yolu üzerinde kolayca görülebilecek şekilde konuşlanmadığı gerekçesiyle cezanın iptaline karar verildi.

25 Nisan’da bir duruşmaya katılmak için yola çıkan Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, bir süre sonra trafik polisi tarafından durduruldu. Çetinkaya, aracın vizesi olmadığı ve hız sınırını aştığı gerekçesiyle 475 lira idari para cezası kesildi.

Bunun üzerine sürücü Çetinkaya, yol üzerinde ve "radar aracı" görmedikleri ve "radar uyarı levhası" görmedikleri gerekçesiyle kesilen cezaya itiraz etti. Yaptığı itiraz kabul edilmeyince Çetinkaya olayı Saruhanlı Sulh Ceza Hakimliğine taşıdı. Burada verilen kararda ise, Çetinkaya'nın itirazı yerinde bulundu ve kesilen para cezası iptal edildi.

"Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemlere İlişkin Yönerge"deki "Radarla hız denetimindeki dikkat edilecek hususlar" ve "Yol kullanıcılarının bilgilendirilmesi" başlıklı kurallar hatırlatılarak verilen kararın gerekçesi olarak gösterildi.

"Radarla hız denetiminin kara yolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı hususunda yol kullanıcılarının bilgilendirilmesi gerektiği kabul edilmelidir” ve kurallarda "Sabit denetim yapılması durumunda radar aracı kara yolunun her iki yönünden kolayca görülebilecek ve trafiği tehlikeye düşürmeyecek şekilde konuşlandırılır" ibarelerinin, kararın gerekçesinde gösterilen kurallar içinde yer aldığı aktarıldı.

Aracın sürücüsü Avukat Alperen Cihan Çetinkaya basın mensuplarına yaptığı açıklamada, trafik polislerinin yazdığı cezaya, yasal süre olan 15 gün içerisinde itiraz ettiklerini, radar aracının kara yolu üzerinde görülmediğini ve itirazları sonucunda haklı bulunduklarını aktardı.

Uzak mesafeden radar aracının görülmesinin mümkün olmadığını radar aracının ancak yanına geldiklerinde fark edildiğini ve polis memurlarına da bunun bir tuzak olduğunu söylediklerini ifade etti.

Diğer sürücülere de tavsiyede bulunan Çetinkaya, radarla ceza kesilmesi durumunda, radar levhasının olmadığını far ederlerse, sulh ceza hakimliğine başvurabileceklerini, bir kavşaktan dönüldüğü sırada, bir anda karşılarına radar aracı çıkıyorsa bu cezayı iptal ettirebileceklerini iletti.

Editör: Haber Merkezi