Ve perde açılıyor. Cuma akşamı çalacak düdükle büyük özlem sona erecek. Kaza, bela, şanssızlık olmasın. Geçen hafta da yazdığımız gibi kimseye virüs bulaşmasın inşallah. Normale dönüş sonrasında sahada mücadele bile başlamadan saha dışında TFF başkanı ile Fenerbahçe arasındaki sürtüşme de kimseye bulaşmadan sona ersin.

Normale dönüş yolunda rakamlara bakarsak, iyiye doğru gidişat pamuk ipliği ile bağlı. Aman dikkat! Devlet büyüklerimizin virüs için koyduğu üç kuralın (maske-mesafe- hijyen) yanına futbol alemindeki yöneticilerimiz için saygı ve nezaketi de eklemek lazım. Konuşurken son derece dikkatli olmak lazım. Seçilecek bir yanlış kelime, ya da virgül atlamasının sonuçları tamir edilemiyor. Siz en tepedeki yöneticiler daha topa vurulmadan böyle yaparsanız, sahada mücadele edecek olanlar, oyunu yönetmeye çalışanlar ne yapsın.

Sakin olun beyler...

***

Hakemlerin Cuma günü başlayan Riva kampı devam ediyor. Az sayıda da olsa günübirlik girip çıkanlar haricinde kamptaki izolasyon ideale yakın. Maçlara Seyahat konusun da da son derece hassas ve tedbirli davranılacak. TFF Sağlık kurulunun yayınladığı futbola dönüş protokolünde gözlemcilere protokol tribününde yer ayrılmasına rağmen, Merkez Hakem Kurulu gözlemcilerin televizyondan değerlendirme yapacaklarını açıkladı. Müsabaka gözlemcilerinin televizyondan izleme yaparak hakemi değerlendirecek olmaları çok akla yatkın görünmüyor. Gözlemciler, hakemlerin verdikleri kararların sadece doğru olup olmadığına bakmıyorlar. Maç boyunca yer alma, ekibi ve sahadaki tüm diğer unsurlarla iletişim, beden dili gibi onlarca açıdan hakemi izliyorlar. Kadraja sadece 3-5 saniyeliğine girebilen yardımcı hakemleri ve dördüncü hakemi 90 dakika takip ediyorlar.

Televizyon başında bunların hangisi değerlendirilebilinir ki? Televizyon başındaki gözlemci sadece penaltı doğru mu yanlış mı, ofsayt var mı yok mu değerlendirmesi dışında ne yapabilir? Ama Merkez Hakem Kurulu, hakemleri sadece bu açıdan değerlendirmek istiyorsa, O zaman gözlemciye ne gerek var? Televizyon programlarında ve spor kamuoyunda bu değerlendirmelerin en kralı yapılıyor. Televizyon başında gözlemci olacaksa hiç olmasın daha iyi, en azından TFF ye masraf olmaz.