HABER:MEHMET ARKAN

480.si düzenlenecek

UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasları” listesinde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl 480. kez düzenlenecek. Festival öncesi Manisa Valisi Ahmet Deniz başkanlığında basın mensuplarına bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Yıldırım, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Nursel Ustamehmetoğlu ve Cihad Taysi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Fırat Özcan, SPİLAŞ Genel Müdürü Engin Anlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Mesir Komitesi üyeleri katıldı.

7 ton mesir saçılacak

Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, geçtiğimiz yıl düzenlenen festivalle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sudak’ın ardından konuşan Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, 14-19 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde bu yıl Sultan Camii kubbe ve minarelerinden 7 ton mesir macunu saçılacağını belirterek, “21 Mart Temsili Karma Töreni, Nevruz Bayramıyla birlikte yapılacak. 14-19 Nisan’daki festivalimiz için çalışmalarımıza başlıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 19 Nisan’da saçım törenimiz olacak. Saçım finali, festivalin en önemli kısmı. Manisa için bir bayram havası içerisinde geçiyor. Bu sene 7 ton mesir hazırlamaya gayret edeceğiz. Daha fazla insana, daha uzun süreli bu mesir heyecanını yaşatmayı planlıyoruz. Mesir hepimizin mesiri. Daha fazla kurum ve kuruluşun, özel sektörün, sanayimizin destek vermesini arzu ediyorum” dedi.

“Manisa’ya yakışır bir festival olacak”

Bu yıl da Manisa’ya yakışır bir festival gerçekleştireceklerini belirten Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Manisa Valimizin koordinatörlüğünde Manisa Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Şehzadeler Belediyemiz ve Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneğimiz ile birlikte ciddi emek, zaman ve para harcanıyor. Bu yıl da Manisa’ya yakışır bir şekilde festivalimizi gerçekleştiririz” diye konuştu.

“Bayram havası yaşanıyor”

Bu yıl da mesir festivalinde Manisa’nın bir hafta boyunda tam bir bayram havası yaşayacağını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Tarihi, kültürü ve bulunduğu coğrafya itibariyle ülkemizin gözbebeği olan Manisa’mızda, ülkemizin en köklü festivallerinden biri olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’ni 480’inci kez düzenliyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu güzel ve anlamlı günde yaklaşık 1 haftalık süre boyunca şehrimiz tam bir bayram havası yaşıyor” dedi.

Emek verenlere teşekkür etti

Bu güzel geleneği bugünlere kadar getiren herkese Manisa adına teşekkür eden Başkan Ergün, “Yavuz Sultan Selim’in eşi, şehzadeliğini Manisa’da yapmış Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan validemizin hastalığına şifa olması dolayısıyla her yıl Nevruz Bayramı’nda Sultan Camii kubbe ve minarelerinden halka saçılması ferman buyurulan bu güzel geleneği bugünlere kadar getiren herkese Manisa adına sonsuz teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Dolu dolu festival

Yaklaşık 5 asırdır kutlanan festivale pek çok ülkenin davet edildiğini vurgulayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Bu güzide festivalimizin başlangıcını Nevruz Bayramı olan 21 Mart tarihinde Nevruz Bayramı ile birlikte Mesir Karma Törenimizi yaparak gerçekleştireceğiz. 14-19 Nisan tarihlerinde de, dolu dolu içeriğiyle Valiliğimiz başta olmak üzere tüm paydaşlarımızla 480. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalimizi organize edeceğiz. Köklü festivalimize 53 ülke, 10 kardeş şehir ve 5 kültür anlaşmamız bulunan şehirlerin temsilcilerini, büyükelçi ve konsolosları da davet ediyoruz” dedi.

Hayırlı olmasını diledi

480 yıldır süregelen bu köklü festivalin Manisa’ya hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına son veren Başkan Ergün, “Manisa Valiliği, Büyükşehir Belediyemiz, Şehzadeler Belediyesi, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile MAKSAT Medeniyet ve Kültür Derneğinden oluşan Mesir Komitemiz çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde de inşallah program tam olarak netleştiğinde, programın içeriğini hem siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızla ve sizlerin aracılığıyla kamuoyuyla paylaşacağız. Başlatılan çalışmaların hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Manisa’nın tanıtılmasına önemli katkı sağlıyor

Mesir Festivali’nin, Manisa’nın tanıtılmasına önemli katkısı olduğunu belirten Manisa Valisi Ahmet Deniz, “Önemli bir festivalden bahsediyoruz. 5 asıra yakın, 480. yılını kutlayacağız. Kadim kültürümüzün, şifa geleneğimizin çok önemli bir etkinliğinden bahsediyoruz. Türkiye’nin de en köklü etkinliklerinden biri. İlimizin tanıtımı açısından uluslararası düzeyde çok önemli bir değerimiz. Manisa dediğimiz zaman ilk akla gelen objelerden bir tanesi. Bu yıl hep beraber belediyelerimizin, derneğimizin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün çalışmalarıyla bu yıl özellikle sivil toplum kuruluşlarının da bu etkinliğimize aktif bir şekilde ben özellikle arzuluyorum. Bunun için özel bir çabamız da olacak. Şehrimizin tanıtılması hepimizin görevi ve hepimizin çaba göstermesi lazım” diye konuştu.

İlk mesir basın mensuplarına

Programın sonunda Manisa protokolü ilk mesir saçım törenini programı takip eden Manisalı basın mensuplarına yaptı.

Editör: Haber Merkezi