Türkiye son dönemde aşı faaliyetlerine hız verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son rakamlara göre, şuana kadar 37 milyon kişi birinci doz aşısını yaptırdı. Aşılamanın artmasıyla beraber sokağa çıkma yasaklamaları kaldırıldı. Vatandaşlar ise sokakta ve kapalı alanlarda maske yasağının bitip bitmediğini sorguluyor.

MASKE ZORUNLULUĞU KALKTI MI?

Maske zorunlululuğu ile ilgili en net cevap Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geldi.

Ellerinde 8 milyon doza yakın aşı bulunduğunu ve aşı sorunlarının olmadığını söyleyen  Bakanı Koca, BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile konuştuklarını, Şahin'in bayramdan sonra Türkiye'ye geleceğini kaydetti.

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maskelerle ilgili sorulan soruya şu yanıtı vermişti:

"Yoğun aşılama yaptığımızı, aşının etkisinin de 14 günden sonra oluştuğunu biliyoruz. Aşının etkisiyle yukarı çıkışın baskılandığı kanaatindeyiz.

Önümüzdeki dönemde zorunlu olmadıkça kısıtlama yapmak istemiyoruz. Mesafe korunabiliyorsa o durumda maskeyi takmanız gerekmez, kapalı alanda da olabilir bu. Ama mesafenin korunmadığı açık alanlarda da maskeyi takmanız zaten zorunlu oluyor.

Aşılamanın en az yüzde 70 olduğu dönemde maskelerden de artık kurtulabiliriz diye düşünüyorum."

MASKE ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLADI?

Koronavirüsün yoğunluğuna göre illerde maske takmak zorunlu hale getirilmişti.

Bu kapsamda İstanbul Valiliği de 17 Haziran 2020'de maske takma zorunluluğu kararı almıştı.

Alınan kararda şu ifadelere yer verilmişti:

"Kamu kurumları ve özel sektör iş yerlerinin kapalı alanları ile toplu ulaşım araçlarında maske takılması zorunluluğu kararlarımıza ilaveten, ilimizde sokağa çıkan her vatandaşın açık alanlarda da ağız ve burunu kapatacak şekilde, usulüne uygun maske takmasının zorunlu olması,"

Editör: Haber Merkezi