Memur ve emekli maaş farkları ne zaman yatacak sorusu netlik kazandı. Memur ve emeklilere yapılan zam oranı 3 Ocak tarihinde açıklandı. Memur ve emekli maaşlarına yeni yıl ile beraber zam yapılmasının ardından gözler maaş farklarının ödeneceği tarihe çevrildi. Peki, Memur ve emekli maaş farkları ne zaman yatacak? Memur, emekli maaş farkları/ ek zammı hangi tarihte ödenecek?

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE ZAMAN YATACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 yılında memur ve memur emeklilerine verilen ilk 6 ay için yüzde 5'lik zammı yüzde 7.5 olarak güncellediklerini bildirmişti. Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını bu ay alacak.

22 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararın ardından yüzde 2.5 ilave zam maaşlara yansıtılacak ve bununla oluşan fark hesaplara yatırılacak.

Memur ve emekli maaş zam farkları

MEMUR MAAŞ ZAMMI NE KADAR?

Memur ve memur emeklilerine yapılacak olan zam oranlarını belirleyen 2021 yılı Temmuz-Aralık enflasyon rakamı belli oldu. TÜİK'in açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon yüzde 36,08 olurken Aralık ayı TÜFE yüzde 13,58 oldu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılında memur ve memur emeklilerine verilen ilk 6 ay için yüzde 5'lik zammı yüzde 7.5 olarak güncellediklerini yılın ilk kabine toplantısının ardından açıkladı. Böylece memurlar yüzde 30.5 oranında zam almış oldu.

Toplu sözleşmelerde enflasyon farkının oluşması halinde maaşa zam olarak yansıması maddesinden dolayı milyonlarca kişinin maaşında değişiklik yaşanıyor. Memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme ile belirlenen 2022 yılı zammı ilk 6 ay için yüzde 7.5, ikinci 6 ay içinse yüzde 7 zamdı. 2023'ün ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ayı için de yüzde 6 zam yapılacak. 2022'de ilk 6 aylık süreçte enflasyon yapılacak olan yüzde 5'lik zam oranını aştı. Bundan dolayı maaşlara yüzde 30,50 oranında fark yansıtılacak.

SOSYAL YARDIMLAR DA ARTTI

Memurlara ek protokolle verilen yüzde 2.5 ek zamla güncellenen genelge memur, emekli, sosyal yardım alan milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor.

Genelgeyle memurların alacakları sosyal yardımlar da belirleniyor. Maliye tarafından ilan edilmesi gereken genel idare hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen her türlü zam ve tazminatlar dâhil aylık tutarı 10 bin 437 lira olarak belirlendi.

Editör: Haber Merkezi