Menopoz dönemindeki kadınlar, rahatlamak ve günlük yaşamlarında bu semptomların etkisinden kurtulmak için çeşitli tedaviler uygulayabilir. Bu süre zarfında çoğu kadın tıbbi tavsiye almaz ve çoğu tedavi gerektirmez. Ancak, belirtiler yaşam kalitesini etkiliyorsa, bir kadın doktora gitmelidir.

Kadınlar menopoz semptomlarına, tıbbi geçmişlerine ve kişisel tercihlerine bağlı olarak tedavi türünü seçmelidir.

Hormon replasman tedavisi (HRT)

Kadınlar, menopoz semptomlarını östrojen ve progestin seviyelerini artırarak rahatlama yoluna gidebilir. Hormon replasman tedavisi ciltte basit bir yama ile alınabilir. Bu yama östrojen ve progestin salmaktadır. HRT, menopoz döneminde görülen  belirtilerin giderilmesinde oldukça etkilidir.

HRT'nin faydaları var, fakat risklerin farkında olun:

HRT'nin Faydaları

HRT, birçok sorunlu menopoz semptomunu etkin bir şekilde tedavi eder.

Osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir.

HRT kolorektal kanser riskini düşürebilir.

HRT'nin Riskleri

HRT, meme kanseri, yumurtalık kanseri ve uterus kanseri riskini yükseltir.

Koroner kalp hastalığı riski ve felç riskini arttırır.

Hormonal terapi, 65 yaşının ve üzerindeki kadınlarda düşünme ve hatırlama için önemli olan beyin bölgelerinde doku kaybını biraz hızlandırır.

İlaçlar

Menopozun etkilerini azaltmaya yardımcı olacak başka ilaçlar da var.

Düşük doz antidepresanlar

Seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin (SSRI), menopoza bağlı sıcak basmalarında etkili olduğu ve rahatlama sağladığı görülmüştür. İlaçlar şunları içerir:

  • Venlafaksin

  • Fluoksetin

  • Paroksetin

  • Sitalopram

Sıcak basmalar için ilaç tedavisi

Sıcak basmalar, gabapentin ve klonidin kullanılarak tedavi edilebilir. Klonidin oral olarak bir hap olarak alınabilir veya cilt üzerine bir yama olarak yerleştirilebilir. Sıcak basmaları tedavi etmede etkilidir, ancak kabızlık, kuru gözler ve kabuslar gibi hoş olmayan yan etkiler yaygındır.

Osteoporoz tedavileri

Osteoporoz tedavisi diyet takviyeleri ve ilaç tedavisini içerir.

Vajinal semptomlar için ilaç tedavileri

Vajinal östrojen, bölgeye bir tablet, halka veya krem halinde uygulanabilir. Bu ilaç vajinal kuruluğu, disparoni ve bazı idrar sorunlarını etkili şekilde tedavi eder.

Nedenler

Bir kadının östrojen seviyeleri yaşlanma sürecinde düşer. İleri yaşlarda görülen östrojen ve progesteron hormonlarının seviyelerindeki azalma menopozun etkilerini tetikler.

Adet görmeyi düzenleyen östrojen ve vücudun hamilelik için hazırlanması sağlayan progesteron vücutta büyük rol oynar.

Yumurtalıkların bu iki hormonu az üretmeye başladığında perimenopoz, başlar. Bir kadın  40 yaşına yaklaştığı zamanlarda, yumurtalıklar daha az progesteron ve östrojen üretmeye başlar ve menopozal veya perimenopozal semptomların başlamasından çok önce doğurganlık azalmaya başlar.

Yumurtalıklar, tamamen kapanana kadar zaman içinde daha az östrojen ve progesteron üretir. Adet daha sonra tamamen durur. Bu değişim çoğu kadında kademelidir, ancak bazıları adet döngüsünün normal şekilde devam ettiğini ve sonra aniden durduğunu söyler.

Yumurtalıklar 45 yaşından sonra yumurta üretmeyi durdurma eğilimindedir, ancak ondan önce üretimi durdurabilirler. Bu erken menopoz olarak bilinir. Nadir olmasına rağmen, bu herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Bazı altta yatan durumlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, erken menopoza neden olabilir:

  • Enzim eksiklikleri

  • Down sendromu

  • Turner sendromu

  • Addison hastalığı

  • Hipotiroidizm

Bazı ameliyatlar ve prosedürler ayrıca erken yumurtalık yetmezliğine de yol açabilir, örneğin:

  • Yumurtalıkları çıkarmak için ameliyat

  • Rahim kaldırmak için ameliyat

  • Pelvik bölgeye radyoterapi

  • Pelvik bölgeye kemoterapi

Menopoz önlenemez bir süreçtir, ancak semptomları ve etkileri tedavi edilebilir.

 

Editör: Haber Merkezi