Merkez Bankası'nın Kasım ayında 100 baz puan faiz indirmesinin ardından mevcut faiz oranı 16'ten15'e indirilmişti. Döviz ve altın piyasalarını yakından takip eden milyonlarca kişi yılın son PPK toplantısında çıkacak kararları yakından takip ediyor. Peki, MB Aralık toplantısı ne zaman 2021? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Merkez Bankası'nın Kasım ayında 100 baz puan faiz indirimi kararı alması politika faizi oranını yüzde 16'da yüzde 15'e çekti.

MERKEZ BANKASI ARALIK AYI FAİZ TOPLANTISI NE ZAMAN?

Dolar kurlarındaki hareketlilik nedeniyle merakla bekelne  Merkez Bankası Aralık ayı Para Politikası Kurulu toplantısı 16 Aralık Perşembe günü gerçekleşecek. Toplantıda alınacak faiz kararı 14.00'te paylaşılacak.

MB ARALIK AYI FAİZ KARARI NE OLUR, FAİZLER DÜŞER Mİ?

İnfo Yatırım analistleri kararın ardından yayımladığı değerlendirmede "Karar metnine eklenen ''Arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir.'' ifadesi ile Aralık ayında 100 baz puan indirim ihtimalinin güçlü olduğunu ön görüyoruz" ifadelerini kullandı.


MERKEZ BANKASI KASIM AYI FAİZ KARARI

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının ardından açıklanan karar metini şöyle:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16’dan yüzde 15’e indirilmesine karar vermiştir.

Küresel iktisadi faaliyette yılın ilk yarısında yaşanan toparlanma ve aşılama oranlarındaki artışa rağmen salgında yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerinde olumsuz yansımaları görülmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelişmiş ülke merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

Editör: Haber Merkezi