Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasaların derinleşmesine ve para politikasının etkinliğinin artırılmasına sağlanan katkılarını göz önünde bulundurarak Piyasa Yapıcılığı Sistemine yapılan desteklerin artması amacıyla piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde likidite imkânı kullandırılmasına karar verildiğini bildirdi.

 Politika faizinin 100 baz puan altında faiz olacak

TCMB'den duyurulan açıklamada: "Finansal piyasaların derinleşmesine ve para politikasının etkinliğinin artırılmasına sağladığı katkılar göz önünde bulundurularak Piyasa Yapıcılığı Sisteminin desteklenmesi amacıyla piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde likidite imkânı kullandırılmasına karar verilmiştir. Piyasa Yapıcı likidite imkânı, limitleri Piyasa Yapıcı bankalarca Hazine ihalelerinden alınan Devlet İç Borçlanma Senetlerinin tutarı dikkate alınarak belirlenecek ve toplam Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası fonlaması içerisinde sınırlı bir paya sahip olacaktır. Limitlerle sınırlı olmak üzere gecelik vadeli repo işlemleri yoluyla kullandırılacak likidite imkânına uygulanacak faiz, Merkez Bankası politika faiz oranının 100 baz puan altında olacak şekilde belirlenecektir." ifadelerine yer verildi.

Likidite ne demek?

Likidite, herhangi bir finansal ürünün, verilecek menkul ya da gayrimenkulun nakit paraya çevirebilmesine  verilen isim olarak adlandırılır. 

Herhangi bir menkul kıymetin, değerinin olduğundan daha fazla kaybetmeden nakit olarak çevrilebiliyorsa, olağan menkut olayın likit olduğu belirtilir. Başka bir söyleyişte; aniden nakde nakde çevirdiğiniz ve nakde çevirirken herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmayacağınız, hemen alıcı bulan ürünler likit ürünlerdir.

Paraya hemen çevrilebilen tüm finansal ürünler likidite olarak söylenebilir. Olan kaynağın, hükmi yada özel herhangi bir kişiye ait olması likit olma özelliğini değiştirmez. Örneğin vermek gerekirse; şahısın olduğu ev, araba, özel bir mülk yada şirkete iat olan menkul kıymetler likit ürünleri olarak adlandırılır. Ayrıca hükmi kişiliğe sahip şirketlerde likidite olayı olağandan farklı bir şekilde de hesaplanabilmektedir. Herhangi bir işletmenin gerçekleştirdiği tüm borcunu ödedikten sonra elde kalan nakit parası aynı zamanda şirketin likidite durumunu da ortaya koymaktadır. Ayrıca işletmenin satışa sunduğu kaynağın nakit olarak çevrilmesi ne kadar kolaysa kaynağın o kadar likit olduğu söylenebilir.

Likiditenin yatırımcılar için önemi nedir?

Herhangi bir sektörde yatırımcılar yaptığı işe yatırım yapmadan yatırdıklarının likidesini ölçerler. Yatırımcı için likiditenin için önemi çok fazladır. Örnek vermek gerekirse, likit varlıklar yatırımcılara fiyatlar daha düşük olduğunda diğer bir olanak sunarak yeniden yatırım yapmak için öngörü verirler. Aynı zamanda yatırımcıların likit varlıkları piyasadaki hareketliliğine çabuk karşılık vermesini garantiye alarak yatırım risklerini minimum seviyeye düşürürler. Bu sebeble nakde çevrilebildikleri için kar etme olasılığı da fazladır. 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi