Merkez Hakem Kurulu, seminer maratonuna gaz devam ediyor. Süper Lig Hakem ve yardımcı hakemleri ile kadın FIFA hakemlerinden sonra A klasman hakemleri, yardımcıları ve kadın FIFA yardımcı hakemleri şu anda Abant'ta. Pazar günü de gözlemciler giriş yapacak. Sabri Çelik 25 yıllık, seminer düzenleme tecrübesine sahip olduğu için MHK, bu yoğun gündemi sıkıntısız götürüyor. MHK, seminer boyunca tüm hakemlere karşı ayrıcalıksız, sıcak, samimi ve mütevazi yaklaşımları ilie olumlu puan aldı. Umarım bu ılık rüzgarlar tüm sezon boyu devam eder.

GERİ ADIM MODA OLDU

Bu sene ilk kez TFF 1.Ligde de VAR sistemim kullanılacak. Alt liginde VAR sistemini kullanan bir kaç ülkeden biri olacağız. Şu anda hiçbir ülkede uygulanmayan VAR kadrosunun kesin çizgilerle ayrılması da, bir başka ayrıcalığımız... Sonradan yapılan açıklama ile VAR kadrosunun TFF 1.Ligde ayrı olmayacağını öğrenmiş olduk. Yeni federasyonun göreve geldikten sonra yaptıkları açıklamaların birçoğunda geri adım atması modaa oldu. Elde yeterli sayıda VAR sertifikalı hakem olmaması geçerli bir mazeret sayılabilir. Ancak geçtiğimiz sezon sonunda, haftalar süren Antalya'daki VAR eğitimleri TFF 1.Lig için yapılmadı mı? Orada verilen eğitimler ne oldu? Onlarca hakem sertifika eğitimi gördü ama, demek ki o kadar masraf boşa gitmiş.

VAR STANDARTI

Başkan Çelik seminer konuşmasında, VAR uygulamalarında UEFA ile aynı standartta olacağımızın üstüne bastı. Bugüne kadar VAR çıtasının standartını oturtmamış olmamız en önemli sorunumuz. Bunu halletmek kolay da değil. Kulüplerin bu konuda kendi lehlerine ve aleyhlerine olan pozisyonlardaki beklentileri maalesef farklı farklı oluyor. Ayrıca medya ve yorumculardaki "ne olur gidip bakıverse" mantığı VAR'ın standardizasyonunu imkansızlaştırıyor. Çelik ve ekibi bu standardı oturtabilirse, çözümlerin devamı çorap söküğü gibi gelir.

NİYE ÇİFT GÖZLEMCİ?

Yeni sezonda maçlarda çift gözlemci olacak. Birisi statta, diğeri Riva'da. Riva'da olan bir odada izleme yapıp, raporunu orada yazacak. Üstelik yanında telefonu da olmayacak. Telefonunu dışarıda bırakmazsa, bu nasıl yakalanacak. Bence bu uygulama gözlemcileri kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırıyor. Telefonla yardım alarak, rapor yazıyorlar imajı yaratıyor. Aslında 12 kamera ile takip edilen 9 Süper lig maçında gözlemcinin olması, çok da gerekli değil. Kamuoyu zaten hakemin notunu veriyor. Keşke MHK daha radikal düşünebilse ve Süper Lig'de gözlemcilik uygulamasını kaldırabilseydi. Bir hakemin performansı konusunda en iyi tespiti MHK'nın kendisi yapar. Uçan sineğin bile, kameralara yakalandığı bir maçta gözlemci notlarının arkasına sığınmak, bana biraz cesaretsizlik gibi geliyor.