Futbolumuz da istikrarsızlık maalesef had safhada. Bir önceki hafta göklere çıkardığımız takımlar sapır sapır dökülüyor, ertesi hafta “toparlandı, muhteşem oynuyor” diyoruz, laf boğazımıza tıkanıyor. Milli arada toparlanmış dediğimiz Beşiktaş’ı, Gaziantep’te tanıyamadık. Antalya’da muhteşem dediğimiz Fenerbahçe, Konyaspor karşısında döküldü. Galatasaray, Trabzon ve diğer takımlarımız da hiç farklı değil. Yıllardan beri bu inişli çıkışlı grafikler sürekli ön planda. Bu sene bir de covid-19 stresi yaşıyoruz. Futbolcuların ve hakemlerin her hafta test verip bunun sonucu gelene kadar yaşadıkları stresi göz ardı edemeyiz. Sahadaki performanslara negatif tesir eden faktörlerden biri de bu olabilir belki...

Kulüp yöneticilerinin ve teknik adamlarının enteresan bir huyu var. Skor, beklentilerine uygun değilse maçı hemen hakem üzerinden okuyorlar. Bazı hakem kararlarının kırılma noktası olduğunu kabul ediyorum ancak, 90 dakika boyunca hakem 90 kez hata yapmıyor. Haksız yere golü iptal edilen teknik adamlar niye bir gol daha atamadığının muhasebesini yapmıyor? Niye maçı bir pozisyona yüklüyor.

Rıza Çalımbay hocam ile uzun yıllar sahalarda birlikte ter döktük. Kendisi kaptanlığının da verdiği ağırlıkla hakemlere ve hakem camiasına hep saygılı ve dikkatli idi. Pazar akşamı penaltı vermeyen hakem için “korkak” ifadesini kullandı. Sevgili hocam, Faycal Fajr korkak olduğu için mi sizin penaltıyı direğe gönderdi? Neden hakemin de insan olduğunu unutuyoruz. Diyeceksiniz ki, VAR niye müdahale etmedi. VAR’ın sistem olarak oturmadığını MHK de dahil herkes kabul ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu Premier Lig ve Bundesliga maçlarına bakarsak bizden çok çok daha fazla sayı da VAR faciası görürsünüz.

Merkez Hakem Kurulu da tabii ki, bu hataların farkında ve aza inmesi için çaba sarf ettikleri bir gerçek. Dün Uilenberg tüm Süper Lig hakemleri ile on line eğitim yaptı. Bugün de 1. Lig hakemleri ile yapılıyor. Kamuoyunda tartışılan pozisyonların hepsi tek tek masaya yatırıldı değerlendirmeler yapıldı ve hataların neden kaynaklandığı üzerinde duruldu.

Bu eğitimlere rağmen hakem hataları bitecek mi, asla ama azalmasına katkıda bulunur umarım. Her şeye rağmen futbolun hatalar oyunu olduğunu, hakemlerin de etten kemikten yapılma insan olduğunu kimse asla göz ardı etmemeli.