Açıklamasında vatanın dört bir yanında başlayan işgal girişimleri arasında Mustafa Kemal önderliğinde 22’si subay, 25’i er ve erbaş 16 Mayıs 1919’da ülkemizin ve milletimizin kaderini istiklal ve istikbal ülküsüyle yeniden şekillendirmek için İstanbul’dan Anadolu’ya doğru yola çıktığını ifade eden Akçay “Bu mukaddes yolculuk 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla Türk milletinin hürriyet mücadelesinin ilk adımıyla neticelendi. Bandırma Vapurunun yolculuğunun bittiği günde Türk milletinin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’le taçlanacak bağımsızlık mücadelesinin ilk adımı atıldı. İşte bugün bu ilk adımın 100’üncü yılındayız. Kutlu olsun” dedi.

100 yıl önce var olma ile yok olma sarkacındaki Türk milletinin yılgınlık göstermediğini, yıllarca süren savaşlara rağmen bağımsızlık idealiyle mücadele azmini yaşattığını belirten Akçay, “19 Mayıs, esarete karşı hürriyetin, teslimiyete karşı cesaretin miladıdır. 19 Mayıs, Milli Mücadele’nin ilk adımı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk harcıdır. 19 Mayıs, işgal ve esarete karşı bağımsız milli devletin müjdecisidir” dedi.

Akçay açıklamasına şöyle devam etti:

“19 Mayıs 1919’da ayağa kalkan milli mukavemet 100 yıllık ulu bir çınar olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin dünü ile yarını arasındaki çelik bir bağdır. 100 yıl önce zalime, haine, işbirlikçiye karşı Türk milletinin milli yürüyüşü hâlâ diridir.

100 yıl önce parçalanmamamızı ve bölünmemizi isteyenlere karşı koyduğumuz nefsi müdafaa kararlığımızda geri adım yoktur. 100 yıl önce atılan ilk adımla istiklal ve istikbal mücadelesi zafere ulaşmış ve ardından 23 Nisan 1920’de milli irade ile onurlanmış, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetle taçlanmıştır. Geriye dönüş yoktur. Türk milletini Anadolu’da esir etmeye yönelik heveslere 19 Mayıs 1919 ruhuyla karşı çıkmaya devam edeceğiz.

Bu vesileyle başta Türk gençliği olmak üzere, Türk milletinin Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Savaşımızın bütün kahramanlarını rahmet ve şükranla anıyorum.”

Editör: Haber Merkezi