Üzüm rekoltesinin düşük olduğu söyleyen MHP’li Akçay, “Manisa’da meydana gelen doğal afetlerden dolayı bu sezon üzüm rekoltesi geçen yıllara göre düşüktür. Ziraat Odaları ve üzüm üreticimizin beklentisi kuru üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır.” dedi.

Manisa’da 100 bin aile geçimini üzümden sağlıyor
Üzüm hasadına başlayan üreticileri bağlarında ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Türkiye’deki kurutmalık üzümün yüzde 88’i, sofralık üzümün yüzde 16’sı Manisa’da üretilmektedir. Manisa'da yaklaşık 100 bin aile geçimini üzümden sağlamaktadır. Üzüm ailenin geçimi, gençlerin çeyizi, okuyan çocukların harçlığı demektedir. Üzüm rızık ve nafaka demektir.” dedi.

Üzüm Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biridir.
Üzümün Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında Dünyada ilk sıradadır. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından her yıl ortalama 500 milyon dolar, yaş üzüm ihracatından da 200 milyon dolar döviz girdisi sağlanmaktadır.” dedi.

Kuru üzüm fiyatları en geç temmuz ayının sonunda açıklanmalıdır.
Kuru üzüm fiyatlarının en geç temmuz ayı sonunda açıklanması gerektiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Üzüm hasadına başlanalı 15 gün olmasına rağmen kuru üzüm fiyatları hala açıklanmamıştır. Üzüm fiyatları geç açıklandığı için üreticilerimiz üzümlerini yaş veya kurutmalık satma konusunda tereddüt yaşamaktadır. Üzüm üreticisi fiyatlar açıklanmadan elindeki üzümü açığa dökmektedir. Bu da üzüm fiyatlarını düşürmektedir. Bu nedenle kuru üzüm fiyatlarının en geç Temmuz ayı sonunda açıklanması yerinde olacaktır.” dedi.

Ziraat odaları ve üreticilerimizin beklentisi kuru üzüm üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır
Her hasat dönemi öncesinde rekolte spekülasyonları yapılarak üzüm üzüm fiyatlarının düşürüldüğünü söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ Her hasat dönemi öncesinde üzüm rekoltesinin yüksek olduğu yönünde spekülasyonlar yapılarak üzüm fiyatları düşürülmektedir. Borcu olan çiftçi de mecburen ucuz fiyatlardan üzümünü satmaktadır. Manisa’da bu sezon meydana gelen doğal afetlerden dolayı üzüm rekoltesi geçen yıllara göre düşüktür. Ziraat Odaları ve üzüm üreticimizin beklentisi kuru üzüm fiyatının 16,5 TL olarak açıklanmasıdır. Üzümde, rekolte spekülasyonunu önlemek için devlet müdahil olmalıdır. Rekolte hesap ve tahmini; Tarım İl Müdürlükleri, çiftçiler, Ziraat Odaları, Bağcılık Araştırma Enstitüsü, TARİŞ, Ticaret Borsaları ve ihracatçılardan oluşacak bir komisyon tarafından belirlenmelidir. Bu komisyonun üyeleri arasından “Üzüm Müdahale Kurumu” kurularak üzümdeki fiyat dalgalanmaları önlenmelidir. Üzümün serbest piyasada gerçek fiyatının oluşabilmesi için ihtisas borsaları oluşturulmalı ya da mevcut borsalara işlerlik kazandırılmalı, ticaret borsaları tescil kurumu olmaktan kurtarılmalıdır.”
dedi.

Çekirdeksiz üzümde arz talep dengesinin bozulması üreticimizi mağdur etmektedir.
Çekirdeksiz üzümde arz talep dengesinin bozulmasının üreticileri mağdur ettiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Çekirdeksiz üzümde arz talep dengesinin bozulması, üreticilerimizi mağdur etmektedir. Çiftçi maliyetin altında ürün satmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle öncelikle üretim planlaması ve fiziki planlama yapılmalıdır. Üzüm üretiminde oluşan arz fazlalıkları için alternatif tüketim imkânları geliştirilmelidir. Lisanslı Depoculuk sistemi kurulmalı ve depolama maliyeti desteklenmelidir. İhracatın, ürünün rekabet gücünün, iç tüketimin artırılması ve yeni tüketim alanları yaratılması gibi amaçlarla bir “Üzüm Tanıtım Grubu” oluşturulmalıdır. Üzüm üretimi havza bazlı üretim kapsamında değerlendirilmeli ve üzüm destekleme kapsamına alınmalıdır.

Tarımsal üretimdeki girdi maliyetleri düşürülmelidir.
Tarımsal üretimdeki girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Sulamada ve tarım işletmelerinde kullanılan elektrik tarifesi farklılaştırılarak çiftçilerimizin ucuz elektrik kullanmaları sağlanmalıdır. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve üretim artışının sağlanması amacıyla; tarımsal üretimde kullanılan temel girdilerin üzerindeki ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.” dedi.

Editör: Haber Merkezi