MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY 04 Ağustos Perşembe günü TMO Genel Müdürü Ahmet GÜLDAL’ı ziyaret ederek Manisalı üzüm üreticilerinin TMO’nun Manisa’da yeterli sayıda üzüm alımı ofis açılmasına ilişkin talebini iletti.

MHP’li AKÇAY 09 Ağustos Salı günü Hazine ve Maliye Bakanı Dr.Nureddin NEBATİ ve 10 Ağustos Çarşamba günü Tarım ve Orman Bakanı Vahit KİRİŞÇİ’yi ziyaret ederek üzüm üreticilerinin talep ve beklentilerini iletti.

 Yaptığı ziyaretlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY “Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ve ihracatında dünyada ilk sıradadır. Üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık yüzde 85’i ihraç edilmektedir. Ticaret Bakanlığının verilerine göre çekirdeksiz kuru üzüm üretiminden her yıl ortalama 500 milyon dolar, yaş üzümden 150-200 milyon dolar döviz girdisi sağlanmaktadır” dedi.

 Üzümün Manisa’nın en önemli tarımsal gelir kaynağı olduğunu söyleyen MHP’li AKÇAY “Türkiye’nin toplam çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 85’i sofralık ve  üzümün yüzde 20’si Manisa’da üretilmektedir. Manisa’da Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 50 bin üzüm üreticisi bulunmaktadır. ÇKS’ya kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu sayı çok daha fazladır. Kuru ve yaş üzüm işletmeleri ile yaş ve salamura yaprak sektöründe çalışanlar, bağcılık sektöründe faaliyet gösteren makine sanayi tarımsal ilaç ve gübre bayileri, bağlarda çalışanlar ve ulaşım sektörü dahil edildiğinde Manisa’da yaklaşık 200 bin aile geçimini üzümden sağlamaktadır” dedi.

Manisa için üzümün önemine değinen AKÇAY” Manisa için üzüm ailenin geçim kaynağı, gençlerin çeyizi, öğrencilerin harçlığı demektir. Manisa için üzüm rızık ve nafaka demektir” dedi.

Bağcılığın geliştirilmesi her şeyden önce elde edilen ürünün taze veya işlenmiş olarak iç ve dış pazarlarda değerlendirilmesine bağlıdır.  Çekirdeksiz üzümde arz talep dengesinin bozulması, üreticilerimizi mağdur etmektedir. Bu nedenle öncelikle üretim planlaması ve fiziki planlama yapılmalıdır.

Üzüm üretiminde oluşan arz fazlalıkları için alternatif tüketim imkânları geliştirilmelidir. Çekirdeksiz kuru üzüm arzının azaltılması amacıyla yaş üzüm ihracatı geliştirilmelidir.

 Lisanslı Depoculuk sistemi kurulmalı ve depolama maliyeti desteklenmelidir.

Rekoltenin yüksek olduğu dönemlerde fiyat düşüşlerinin önüne geçilmesi veya kazanılmış ihracat pazarlarının korunabilmesi amacıyla; kalitenin bozulduğu yıllarda kullanılmak üzere, gereken miktarda ürünün piyasadan çekilip depolanması için bir stok kurumunun oluşturulması gerekmektedir.

Üzümün serbest piyasada gerçek fiyatının oluşabilmesi için ihtisas borsaları oluşturulmalı ya da mevcut borsalara işlerlik kazandırılmalı, ticaret borsaları tescil kurumu olmaktan kurtarılmalıdır.

Rekolte hesap ve tahmini; Tarım İl Müdürlükleri, çiftçiler, Ziraat Odaları, Bağcılık Araştırma Enstitüsü, TMO, TARİŞ, Ticaret Borsaları ve ihracatçılardan oluşacak bir komisyon tarafından belirlenmelidir. Bu komisyonun üyeleri arasından “Üzüm Müdahale Kurumu” kurularak üzümdeki fiyat dalgalanmaları önlenmelidir

İhracat pazarlarının geliştirilmesi ve artırılması, ürünün rekabet gücünün, iç tüketimin artırılması ve yeni tüketim alanları yaratılması gibi amaçlarla bir “Üzüm Tanıtım Grubu”nun oluşturulmalıdır.

Üzümün kalite kontrolü iyi yapılmalıdır. İlaç kalıntısı vs. ihracatın önünde büyük engel teşkil etmektedir.

 

Editör: Haber Merkezi