MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, pandemi döneminde sıkıntı yaşayan çiftçilerin sorunlarına değindi.

ERSOY ÇİFTÇİNİN SESİ OLDU

Ersoy konuşmasında, “Görüşmekte olduğumuz kanun teklifinde vatandaşlarımızın kesinleşmiş alacaklarının yapılandırılması, kesinleşmemiş veya dava safhasında olan alacakların yapılandırılması, inceleme, tarhiyat aşamasında olan alacakların yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi yönündeki talepler karşılık bulmaktadır. Bu düzenlemeler, vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda yapılmış ve beklentilerini büyük ölçüde karşılaşmıştır fakat özellikle de çiftçilerimizin beklentileri henüz tam anlamıyla karşılık bulamamıştır.

Değerli milletvekilleri, kuraklık ve don olaylarıyla geçirdiğimiz bir kış dönemini geride bıraktık. Pandemi döneminde, hâlihazırda girdi maliyetlerinin yükselmesiyle zorluklarla karşılaşan çiftçilerimiz -bahsettiğim kuraklık ve don olaylarıyla- bu hasat döneminde görünen o ki beklentilerinin karşılanamayacağı gerçeğiyle karşı karşıya kalmıştır. Çiftçilerimizin kronik sorunu hâline gelen girdi maliyetleriyle ilgili yapılacak düzenlemeler çiftçilerimiz için hayati önem arz etmektedir. Bununla birlikte, maddi olarak hasat döneminde feraha kavuşan çiftçilerimiz için elektrik faturalarının aylık olarak değil, hasat döneminde tek taksit olarak ödenmesi daha uygun olacaktır diye düşünmekteyim.

Bir diğer husus olan çiftçi kardeşlerimizin sulama birliklerine olan borçlarının faizlerinin silinmesi de bize yoğun bir şekilde iletilen taleplerden bir tanesi. Bahsi geçen borçların da çiftçilerimizin talep ettiği gibi faizlerinin silinme ve hatta ana paranın taksitlendirilmesi hususunda düzenlemeler, çiftçilerimiz için faydalı olacak diye düşünmekteyim.

Konuşmamın başında bahsettiğim üzere kuraklıkla geçen bir kışı geride bıraktık. Özellikle, bu durumdan olumsuz yönde etkilenen çiftçilerimiz için tarım arazilerine dekar başına tohum desteği ve maddi destek verilmesi çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir. Çiftçilerimizin bu yöndeki beklentileri yoğun bir şekilde tarafımıza iletilmektedir. Bahsettiğimiz tüm bu önlemler ve desteklerle çiftçilerimizin yükünü hafifletmek temel gayemizdir.

Umuyorum ki tüm dünya bir an önce bu virüs belasından kurtulur, mevsim şartları çiftçilerimizin beklediği seyirde gerçekleşir, topraklarımız bol hasada kavuşur ve her şey vatandaşlarımızın gönlünce olur. Bizler bu durumda üzerimize düşeni yapmaya her daim hazırız. “ ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi