Kortej açılışı ile başlayan festival programı daha sonra yörük çadırlarını ziyaretle devam etti. Akşam programında Silifke’de Anıt meydanını dolduran binlerce kişiye hitap eden MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz yaptığı konuşmada, “Pandemi nedeniyle iki yıl ara verilen ve bu yıl 49.’su gerçekleştirilen “Uluslararası Silifke Müzik ve Folklor Festivali”nde, Tarihi ve doğal güzellikleri, kültürel zenginliğiyle, cennet memleketimizin eşsiz bir yöresi olan Silifke’de, sizlerle bir arada olmaktan onur duydum. Sözlerimin başında, Saygıdeğer Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin sizlere selam ve sevgilerini iletiyorum.

Kültür, insanlara mensubiyet duygusu, kimlik şuuru ve şahsiyet kazandıran, düşünüş ve davranış biçimlerini geliştiren, yaşanılan çevreyi ve şartları kendi istikametinde değiştirme arzu ve iradesi veren en belirleyici yapıdır. Kültürlerini koruyup geliştiremeyen toplumların varlıklarını sürdürmeleri mümkün değildir. Tarih sahnesinden bu şekilde çekilen pek çok topluluk bulunmaktadır. Türk milleti ise, tarihinin her döneminde, hem evrensel kültüre büyük katkılar sağlamış, hem de kendi kültürünü yaşatmış ve geliştirmiş bir millet olarak varlığını sürdürmüştür. Günümüzde; kültür ve sanattaki gücünüz, uluslararası anlamda, en az ekonomik ve askeri gücünüz kadar önemlidir. Küresel güçlerin en önemli silahları, sadece savunma sanayileri değildir; müziğiyle, sinemasıyla, edebiyatıyla, modasıyla, kültür araçlarıdır. Bu manada bize düşen, asırlar boyunca, tıptan edebiyata, mimariden dokumaya, astronomiden şehirciliğe, her alanda dünyanın öncülüğünü yapan bir medeniyetin mensupları olarak, öncelikle kendi öz değerlerimize sahip çıkmak, kültürel birikimimizi koruyup geliştirmek ve tanıtmaktır. Dolayısıyla, dünyada, özellikle son yıllarda önemi giderek artan festival turizmi, bir imkân alanı olarak görülmeli ve değerlendirilmelidir.



Silifke’mizin, Yörük Türkmen kültürünü, halk oyunlarını, diğer yöresel birçok kültür unsurunu ve her türlü sanatsal faaliyetini barındıran bugünkü festivalimiz, Silifke’mize değer katan, kültürümüzü gelecek kuşaklara aktaran özelliğiyle önemli bir işlevi görmektedir. Yarım asırdır bu geleneği sürdüren, kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan Silifke Belediyemizi, Belediye Başkanımız Sadık Altunok’u, meclis üyelerimizi, teşkilatımızı, katkı veren kurumlarımızı, emeği geçen her bir kardeşimizi tebrik ediyorum. Ayak bastığı her coğrafyaya, fethettiği her yere, vatanlaştırdığı her toprağa, adeta hayat götüren ecdadımız, Devleti yaşatmanın, insanı yaşatmaktan geçtiğini bilerek, insanın refahı ve huzuru için çalışmıştır. Bir yandan hanlar, hamamlar, kervansaraylar, imarethaneler yaparken, diğer yandan toplumsal dayanışmayı ve birlikteliği sağlayan çeşitli kutlamalarla, etkinliklerle gönüllere girmesini bilmiştir. İlhamını 5 bin yıllık Türk kültür ve medeniyetinden alan, Milliyetçi Hareket Partisi, bu anlayışla, Belediyecilik hizmetlerini, sadece maddi olarak ele almaz, belediyecilik faaliyetlerinin manevi bir yönü ve değeri olduğuna inanır. Bilindiği gibi, belediye hizmetleri, doğrudan insana yönelik hizmetlerdir ve bu hizmetin yerine getirilmesi esnasında insanı insan yapan bütün değerlerin gözetilmesi, korunması ve geliştirilmesi şarttır. Çevre, tarih, kültür şuurunun bütün boyutlarıyla belediye hizmetleri içerisinde değerlendirilmesi, şehir halkının maddi ve manevi anlamda huzur ve mutluluğu için esastır. Belediyelerimiz bir yandan en temel ihtiyaçlar olan su, kanalizasyon, yol, imar ve benzeri altyapı hizmetlerini sağlamalı; diğer yandan, günlük hayatın akışını kolaylaştıracak, çarşı-pazar düzenini temin edecek çalışmalarla sorumluluklarının gereğini yapmalı, Bunlara ek olarak, yerleşim yerlerine şehir hüviyetini kazandıran kimlik ve kişiliğin ortaya çıkmasına vesile olan, sosyal hayatı canlandıracak, geliştirecek etkinlikler de gerçekleştirmelidir. İçinde doğup büyüdüğümüz yerler bizim hayata bakışımızı yansıttığı gibi, kimliğimiz ve kültürümüz hakkında da fikir vermektedir. Toprağı, suyu, taşı, tarımı, türküleri marka olan Silifke, belediyemizin çok yönlü ve insanı merkezine alan çabalarıyla bu anlamda daha da güzelleşmektedir.

Silifke Belediyemizin hizmetlerine bakıldığında, Milliyetçi Hareket Partisi’nin yerel yönetim anlayışının özeti görülecektir. Örneğin, bugün bizleri bir araya getiren festivalimiz, milli kültürümüzden feyz alan, yöresel değerlerimizi korumayı ve yaşatmayı amaçlayan yönüyle hem Silifke’mize hem kültürümüze hizmet etmektedir. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin ifade ettikleri üzere; “Belediye yönetimi laf üretme, polemik yapma, gizli siyasi hedefler peşinde koşma yeri değil, millete layıkıyla hizmet etme merciidir.” Milliyetçi Hareket Partili belediyeler, “algı belediyeciliği” değil, “Üretken Belediyecilik” anlayışımızın gereği olarak, üreterek, imar ederek millete hizmet etmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi’nin belediyecilik vizyonu hizmetle yoğrulmuş, insanımızı müreffeh bir gelecekle buluşturma arzusuyla dokunmuştur. Milli ve manevi hasletleriyle gıpta edilecek bir irfan şehrimiz olan Silifke’de, Kıbrıs Barış Harekâtında şehit düşen askerlerimiz için oluşturulan “hatıra ormanı”, dilden dile söylenen, gönülden gönüle akan türküler, maziden atiye birliğimizin, beraberliğimizin, dayanışmamızın sembolüdür. Bu değerlerimizi, güzelliklerimizi yaşatmak, umutlarınızı, özlemlerinizi, dileklerinizi karşılıksız bırakmamak için çalışmaya devam edeceğiz. Siyaset uğruna, güzelim memleketimizi karanlığa sürüklemek isteyenlere, birliğimizin, dirliğimizin düşmanı teröristlerle iş birliği yapanlara, kötüden iyi çıkarmak için tezgâh kuranlara inat, milletimizin iyi gününde de kötü gününde de yanında olacağız. Türk milletinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi varlık hakkını ve çıkarlarını korkusuzca savunmayı sürdüreceğiz. Türkiye'ye diz çöktürmek için terörden ekonomiye her türlü yolu deneyenlere ve içimizdeki işbirlikçilere inat, Cumhur İttifakı’nın gücüyle, Cumhuriyetimizin 100. Yılına emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz. Milletimize tek vaatleri, krizlerin ve kaosların sistemi diye tanımlayabileceğimiz parlamenter sisteme dönmek olanların aksine, biz, '2053 ve 2071 vizyonu' diyeceğiz, ülkemizi geriye değil ileri götüreceğiz.
Biz Türkiye sevdalısı Milliyetçi Hareket Partisi’yiz.
Orhun’dan bize ses veren Bilge Kağan’ın,
Bizans’ı deviren Fatih Sultan Mehmet Han’ın,
“Geldikleri gibi giderler” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün inancıyla yürüyüp, coğrafyaya sığmayan tarihin sesiyle konuşuyoruz. Gariplerin sesi, mağdurların nefesi, muhtaçların eli, Türk-İslam ülküsünün sevdalısı, dökülen masum kanların alacaklısıyız. Biz, Türkiye’nin ele geçirilemeyecek, zaptedilemeyecek son kalesiyiz. Ve siz memleket sevdalısı yiğit Silifkeliler; Sizler, bu meydanları doldurdukça, Evel Allah, Ay yıldızlı al bayrağımız göklerden inmeyecek, Ezan-ı Muhammedî minarelerimizden dinmeyecektir!Hiçbir hain emel ve heves amacına ulaşamayacak, büyük Türk milleti ebediyete kadar yaşayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken; böylesi güzel etkinliğe ev sahipliği yapan Silifke Belediyemizi, Belediye Başkanımız Sayın Sadık Altunok’u, belediye çalışanlarımızı, meclis üyelerimizi, teşkilatımızı, katkı veren kurumlarımızı, emeği geçen herkesi ve en önemlisi, bizleri burada yalnız bırakmayan, yoğun katılımları ve coşkularıyla bizlere destek veren siz muhterem Silifkeli hemşerilerimizi kutluyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.



MHP Genel Başkan Yardımcısı Durmaz, İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli ve Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok’la birlikte Silifke festivalinde sahne alacak olan ünlü sanatçı Kıraç’la konser öncesi bir de resim çektirdi.

Editör: Haber Merkezi