MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesini, Anayasa'ya ve kendi kuruluş kanunlarına aykırı karar tesis ettiğinde denetleyecek bir kurum olmadığını ifade etti.

Anayasa Mahkemesinin kararlarının tartışılabilir, bilimsel olarak eleştirilebilir ancak bu kararların kesin olduğunu belirten Yıldız, bu kararların yasamayı, yürütmeyi, yargıyı, idareyi, herkesi bağlayacağını anımsattı.

Bireysel başvurularda Anayasa Mahkemesinin işlevi ancak hak ihlali kararı vermekle sınırlı olduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Kararın sonuçlarına ilişkin yetki diğer anayasal kurumlara aittir. Hak ihlali saptanması halinde Anayasa Mahkemesinin yetkisi ancak yetkili mahkemeye karar suretini gönderip sonuçlarının ortadan kaldırılması için gerekenin yapılmasına hükmetmektir. Ancak uygulamamızda maalesef bunun dışına çıkıldığını sık sık görüyoruz. Yani Anayasa Mahkemesi yerindelik denetimi yapamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar veremez. Yeniden yargılama yapılmasında eğer hukuki yarar yoksa başvurucu lehine tazminata hükmeder ya da yargılamanın yenilenmesi yoluna gider. Haksız tutukluluk iddiaları da dahil olmak üzere bireysel başvuru incelemesi sırasında kanun gereği kesin şekilde delil değerlendirmesi yapamaz."

 

Editör: Haber Merkezi