MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, yağış rejimindeki değişiklikle suyun sel afetine dönüşerek yıkıcı ve ölümcül bir hal alabildiğine dikkat çekerek, bu riskin de Türkiye için her geçen gün büyüdüğünü bildirdi.

Kalyoncu, şunları söyledi;

Küresel ısınma ve iklim değişikliği suyun kıtlığıyla hayatı zor ya da imkansız kılarken, yağış rejimindeki değişiklikle su sel afetine dönüşerek yıkıcı ve ölümcül bir hal alabilmektedir. Bu risk de her geçen gün büyümektedir.

Afetlere hazırlıklı olmak, onların yol açacağı olumsuz etkileri azaltmaya yöneliktir. Bu çerçevede meteorolojik olayların afete dönüşmesi durumuna hazırlanmak, kentlerin bu afetlere direnme gücünü artırmak demektir. Dirençli kent yaklaşımı, kentsel alt ve üst yapıların ve şehir halkının aşırı hava olaylarına uyumunu sağlamayı içermektedir.

Hava olaylarından kaynaklanan doğal afetlere karşı şehirlerimizi dirençli kent haline getirmek için alınması gereken önlemler:

1. Parça bölük kalmadan şehirlerimizde kentsel alanların bütününde afetlere uyum sağlamak üzere stratejik mekânsal planlar hazırlanmalıdır.
2. Risk ihtimallerinin her biri açısından tehdit altındaki kentsel alt ve üst yapıları sınıflandırmak mevcut durum analizini yapmak ve afet halinde güvenli ve etkin şekilde görevini yerine getirmesini sağlamak.
3. Yerleşim birimlerinde bütün doğal afetler konusunda risk faktörlerini belirlemek ve türüne göre risk haritaları üretmek.
4. Afetler meydana geldiğinde kullanmak üzere dirençli yaşam odakları hazırlamak.
5. Olası meteorolojik afetlere ilişkin öngörüler belirlenerek olay senaryoları oluşturmak.
6. Afet ihtimalleri için alternatif planlar ortaya çıkarmak ve afet durumunda en uygun olanını hızla uygulayabilmek.
7. Her bir iklim afeti açısından kentsel bölge ve mekânların risk derecelendirmesi yapılarak haritalandırmak.
8. Yüksek risk bölgelerinde yapılaşmayı sınırlandırmak ve o alanda tehditlere uyumlu yapılaşma planlarını oluşturmak.
9. Kıyı bölgelerinde deniz seviyesindeki ani yükselme durumlarında suyun yerleşim bölgelerine ulaşmasını engellemek amacıyla akıllı setler oluşturmak.
10. Yerleşim alanlarında geçirimli yüzeyler oluşturularak aşırı yağışlarda yağmur suyunun toplanacağı yağmur bahçesi bölgeleri oluşturmak.
11. Risk haritasına göre bölge yapı stokunun envanterini çıkartmak ve gerekli bölgelerde yerleşim birimlerinin kaldırılması bir iş takvimine bağlamak.
12. Kentlerde yürüyerek ulaşılacak güvenli toplanma bölgelerini belirlemek ve burada toplanan insanların tahliye planları geliştirmek.
13. Ana ulaşım güzergâhları üzerinde afet durumu ulaşımını planlayarak kurtarma ve sağlık ekipleri için merkezi noktalar oluşturmak.
14. Önemli ulaşım rotalarını sel ve taşkınlarda yükseltilebilir yüzeyler haline getirecek özgün mühendislik yaklaşımları uygulamak.
15. Yapılardaki çatı, çatıya monte edilen antenler ile tabelaları fırtınaya karşı dirençli hale getirmek

Editör: Haber Merkezi