MHP’Lİ KILAVUZ KANAYAN YARAYA BARMAK BASTI: “GENÇLİK ŞİDDETİ” ARAŞTIRILSIN

Önergede, “Dünyada birçok ülkede gençlik ve şiddet sorunu öncelikli sorunlar olarak ele alınmakta ve bu konu üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, “gençler arasında yaşanan saldırganlık ve şiddet olayları dünya toplumlarının en önemli sorunları” arasında ilk sıralarda yer almaktadır.” denildi.

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Gençler arasında artan şiddet eğilimi ve şiddet vakalarının nedenleri ve önlenmesine için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 

TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede, “Ülkemizde de vuku bulan gençlik şiddeti ve gençler arasında yaşanan şiddet olaylarının yine bizzat gençler tarafından cep telefonları gibi kitle iletişim araçları vasıtasıyla kayıt altına alınıp sosyal mecralarda paylaşılması meselenin vahametini göstermesi bakımından önemlidir.” denildi.

MHP’li Kılavuz’un önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemiz; genç nüfus oranının oldukça yüksek olduğu bir ülkedir. TÜİK’in 2018 yılı verilerine göre 15-19 yaş aralığında 3.288.016 erkek, 3.114.790 kadın olmak üzere toplam 6.402.806, 20-24 yaş aralığında 3.333.076 erkek, 3.190.769 kadın olmak üzere toplam 6.523.846, 25-29 yaş aralığında ise;  3.176.593 erkek ve 3.080.016 kadın olmak üzere toplam 6.256.609 oranında bir genç nüfus bulunmaktadır. Bu doğrultuda 15-29 yaşları arasındaki Türkiye nüfusu 19.183.261’e tekabül etmektedir.

Böylesine yüksek bir genç nüfusa sahip olan ülkemizde gençler arasında yaygınlaşan şiddet eğilimi ve şiddet olayları oldukça yüksek tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. Psikolojik, fiziki, cinsel, ekonomik olarak bir sınıflandırmaya tabi tutabileceğimiz şiddet; kişilik özellikleri aile, okul ve sosyal çevre gibi etkenlere bağlıdır.”

GENÇLİK ŞİDDETİNİN BİRÇOK SEBEBİ VAR

“Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı “Gençlik, Şiddet ve Gerçekler” Raporuna göre ev ortamı ve gençlik şiddeti arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Aile içi şiddet gençlikte meydana gelen şiddet eğilimini tetiklemektedir. Aile ya da ev ortamından sonra şiddet eğilimini etkileyen ikinci husus okul ortamıdır. Okul içi ilişkiler ve gencin akranlarıyla kurmuş olduğu ilişki gençlik şiddetinin ortaya çıkmasında doğrudan etkilidir. Son yıllarda yapılan kapsamlı araştırmalara göre kitle iletişim araçları da gençlerin şiddete yönelimini tetiklemektedir. Sosyal medya, dijital oyunlar, filmler ve diziler, gençlerin şiddete eğilimini artırmaktadır. Okullarda spor, sanat gibi kültürel faaliyetlerin az olması da gençlik şiddetinin nedenleri arasında yer almaktadır. Sosyalleşmenin, şiddet ile ters ilişkisi okullarda yürütülecek olan kültür, sanat, spor faaliyetlerinin önemini göstermesi bakımından önemlidir.”

ÇÖZÜM YOLLARI GELİŞTİRİLSİN

“Bu anlamda Türkiye’de yaşanan gençlik şiddetine neden olan etkenlerin tespit edilerek çözüm yolları ile ilgili kapsamlı bir analizde bulunulması adına Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.”

Editör: Haber Merkezi