Kırıkkaleli MKE Çalışanları Kurumu Yedinci Sıraya Getirdi

MHP’li Öztürk; Milli Savunma Komisyonu’nda yaptığı konuşmada MKE’nin bugün geldiği önemli noktada Kırıkkaleli çalışanların büyük önemi olduğunu vurgulayarak; şöyle dedi: “Güzide Kurumumuz Makine ve Kimya, halen dünyada 40'tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösteren, azimli bir kurumdur. Hukuki yapısı değiştikten sonra kârlılıkta 2023 yılı hedefi 1,8 milyar TL olan MKE, kârlılıkta 2020 yılında yaklaşık 926 milyon TL tutarına ulaşmış ve böylelikle en çok kâr eden kamu sanayi kuruluşları arasında ilk 3'te yer almıştır. 2020 yılı itibarıyla MKE Kurumu, Türkiye'nin en büyük 100 sanayi kuruluşundan biri olup 90. sırada yer almakla birlikte, Türkiye'deki savunma sanayi kuruluşları arasında 4. ve kamu sanayi kuruluşları arasında ise 7. sırada bulunmaktadır. Tüm bunlar elbette; başta Kırıkkaleli çalışanlarımız başta olmak üzere, kurumun emektar ve özverili çalışanlarının büyük katkılarıyla gerçekleşen rakamlardır.”

MKE Çalışanlarının Beklentilerinin Sözünü Aldı

TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda MKE çalışanlarının kanun teklifinden beklentilerini de dile getiren MHP’li Öztürk; “Kırıkkale milletvekili olmamız hasebiyle bizlere de; MKE çalışanlarımız tarafından kanun teklifi ile ilgili hem olumlu, hem de olumsuz geri dönüş ve talepler gelmektedir. Bu taleplerin bugün burada verilecek önergelerle karşılanması gerekir” diyerek, kanun teklifindeki gerekli düzeltmelerin çalışanlar lehine düzeltilmesini istedi.

İşçilere 3 İl ve Fabrika Seçme Hakkı, Taşeron Çalışanlara Müjde

Kanun teklifinin komisyon çalışmalarını başından sonuna katılarak, takip eden Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk; “MKE’de halen işçi kadrosunda çalışanların talep ettiği, nakil için 3 il ve fabrika seçme hakkı, verilecek bir önergeyle kanun teklifinde yerini almasını sağladık. Diğer taraftan çok önemli gördüğüm taşeron işçilerimizin taleplerini de ısrarla dile getirmem üzerine, kanun teklifinde taşeron işçilerin çalışmaya devam edebilmeleri için düzenlenme yapılması uygun görülmüştür. Böylelikle taşeron işçilerimiz yeni dönemde de MKE’de çalışabileceklerdir.”

Öztürk’ten İkinci Müjde İse; MKE’nin Özelleşmeyeceği Kanun Teklifinde Yer Alacak

Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk’ün Milli Savunma Komisyonu’nda yapmış olduğu öneri büyük çoğunlukla kabul görerek, MKE A.Ş. Kanun Teklifi metninde, kurumun özelleştirme kapsamında olmayacağına dair ifade bulunacağı benimsendi. Öztürk; “Kanun teklifi bir özelleştirme, teklifi değildir. KİT olan bir kurumu, Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine tabi anonim şirket haline çeviren bir tekliftir. Ancak yine de; tüm MKE çalışanlarını ve değerli ailelerinin tedirginliğini ortadan kaldırmak adına, kanun metnine MKE kesinlikle özelleşme kapsamında değildir ifadesinin koyulması gereklidir.” diyerek, böyle bir ifadenin kanun metninde yer almasını komisyona kabul ettirdi.

Hemşehrilerimiz Ankara’da Yalnız ve Sahipsiz Değil

Kırıkkalelilerin Ankara’da sahipsiz ve yalnız olmadığını vurgulayan MHP’li Öztürk; “Günlerdir gece-gündüz MSB ve MKE ile yaptığımız görüşmeler sonunda meyvesini verdi. Çalışanlarımızın tüm tedirgin olduğu konular, çözüme kavuşturuldu. Artık tercih hakkı ayın terleriyle MKE’yi bugünlere taşıyan çalışanlarımızın. Komisyonda ayrıca emekli olmak isteyen çalışanlara %30 fazla ikramiye ödenmesi, başka illere nakil talep edenlere taşınma ve yol yardımı yapılması, meyil süresinin 5 günden 15’e çıkarılması gibi genel kabul gören taleplerimizi de ilettik. Kanun teklifinin özellikle çalışanlar açısından hiçbir tereddüttün akıllarda kalmayacağı hale geleceğine inanıyorum.” diyerek, komisyondaki değişiklikler sonrası siyasi şov beklentisi içinde olanların hüsrana uğradığını söyledi.

Dünyada Rekabet Şartları Bazı Halleri Zorunlu Kılıyor

Milletvekili Öztürk; dünyada yıkıcı ve acımasız rekabet şartlarının var olduğunu dile getirerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “MKE’nin A.Ş. olması ile ilgili Kanun Teklifine, geniş bir perspektiften yani; küresel rekabet şartları ve ülkemizin jeopolitik, jeostratejik konumu, şirketin gelecek hedefleri ile vizyonu tümüyle değerlendirildiğinde, değişiklik ihtiyacının önemi daha da net anlaşılmaktadır. Tamamen ekonomik ve küresel piyasalarda ‘Yeni Pazarlar’ kapma hedefine yönelik hazırlanan, görüşülmekte olan Kanun teklifinin son günlerde bazı siyasi partilerce, siyasi malzeme yapılmasını da üzülerek izlemekteyiz. Teklif metninde okunulanların anlaşılmayacağını sanmıyorum ama; özellikle MKEK çalışanları açısından olayları çarpıtmanın, algı oluşturmanın, ülkemizdeki huzuru bozmaya yönelik olduğunu da düşünmemek elde değildir.

Siyasi Oy Avcılarına Kırıkkale’den Ekmek Çıkmaz

Öztürk Komisyondaki konuşmasında; “Ben buradan siyasi oy avcılarına sesleneyim: Kırıkkale’den, MKEK çalışanlarından ekmek de çıkmaz! Aklı selim MKEK çalışanları durumun farkındadır ve MKEK’in A.Ş. olması ile birlikte kazanacakları yeni haklar hakkında bilgi sahibi olmaya başlamışlardır. Çünkü teklif sonrası A.Ş. olacak MKEK; yeni finansal imkânlara kavuşarak, gerçekleştireceği hızlı çalışmalar ile, Kırıkale’de hem yeni yatırımlara, hem de yeni istihdama kapı aralayacaktır. Diğer taraftan yeni finansal ve hukuki yapısıyla MKEK çalışanları, mevcut mali ve özlük haklarından daha iyi şartlara kavuşabilecektir. Bugün burada komisyonda verilecek önergelerle tüm çalışanlarımızın beklentileri doğrultusunda yapılacak değişiklikler ile, tedirgin olan gönüllere su serpilmesini bekliyorum.” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi