Migren nedir?

Migren şiddetli, tekrarlayan ve baş ağrılarıdır. Bunlar, duyusal uyarı işaretleri ve diğer belirtilerden önce gelebilir veya eşlik edebilir. Migrenlerin yol açtığı aşırı ağrı saatlerce hatta günlerce sürebilir. Migren, genellikle başın bir tarafında ortaya çıkan şiddetli bir baş ağrısının ardından duyusal rahatsızlıkların olduğu bir havayı izleyebilir. 15-55 yaşları arasındaki insanları etkileme eğilimindedirler.

Migren yaşayan bazı kişiler alerjiler, ışık ve stres gibi baş ağrılarına neden olan tetikleyicileri veya faktörleri açıkça tanımlayabilir. Bazı insanlar migren baş ağrısının başlamasından önce bir uyarı semptomu alır. Migren hastalarının çoğu, uyarı işaretlerini tanıyarak ve bunlara göre hareket ederek tam kapsamlı bir saldırıyı önleyebilir.

Reçetesiz satılan (OTC) ilaçlar ağrıyı azaltabilir ve bazı ilaçlar migren hastalarına yardımcı olabilir. Şiddetli atak geçiren kişiler koruyucu ilaçlar alabilirler.

Migren belirtileri

Migren belirtileri, baş ağrısından bir süre önce, baş ağrısından hemen önce, baş ağrısında ve baş ağrısından sonra başlayabilir. Tüm migrenler aynı olmasa da, tipik semptomlar şunları içerir:

Orta ila şiddetli ağrı, genellikle başın bir tarafına tutulur ancak başın her iki tarafında da ortaya çıkabilir

  • Şiddetli, zonklayan veya nabız gibi atan ağrı

  • Fiziksel aktivite sırasında veya zorlanma sırasında artan ağrı

  • Ağrı nedeniyle düzenli faaliyetler yapamama

  • Hasta ve fiziksel olarak kusma hissi

  • Karanlık bir odada sessizce yatma isteği; hafif ve sese karşı artan hassasiyet

  • Bazı insanlar terleme, sıcaklık değişiklikleri, karın ağrısı ve ishal gibi diğer semptomları yaşarlar.

Migren ve baş ağrısının farkı

Migren atağı ile baş ağrısı arasındaki farkı bilmek önemlidir.

Baş ağrıları, ne kadar sürdükleri, ne kadar şiddetli oldukları ve neden oldukları konusunda çok fazla değişiklik gösterebilir. Migren ataklarının yaptığı gibi tanınabilir bir şekilde ortaya çıkmayabilirler.

Migren atakları, bulantı ve kusma gibi diğer semptomlarla ortaya çıkan başın bir tarafında orta-şiddetli baş ağrıları olarak ortaya çıkacaktır. Migren ve migren dışı baş ağrıları farklıdır ve farklı nedenler gösterebilir.

Bir migren atağının tanısının koyulmasına yardımcı olmak için, başlangıç ​​saatini, tetikleyicileri, baş ağrılarının süresini, migren atağına yol açan belirgin belirtileri veya auraları ve diğer semptomları belirten bir semptom günlüğü tutmak yararlı olabilir.

Bir baş ağrısı günlüğü ideal olarak en az 8 hafta kullanılmalı ve aşağıdakiler kaydedilmelidir:

  • Baş ağrılarının sıklığı, süresi ve şiddeti

  • İlişkili semptomlar

  • Baş ağrısı semptomlarını hafifletmek için alınan tüm reçeteli ve OTC ilaçlar

  • Olası tetikleyiciler

  • Baş ağrısının adetle ilişkisi

Uluslararası Baş Ağrısı Topluluğu, aurasız migren teşhisi için "5, 4, 3, 2, 1" kriterlerini önermektedir.

Bunun anlamı:

4 saat ila 3 gün arasında 5 veya daha fazla saldırı

Aşağıdaki özelliklerden en az iki tanesi: Başın bir tarafında meydana gelen, atımlı bir kalite, orta ila şiddetli ağrı ve rutin fiziksel aktivite ile şiddetlenme. Bulantı, kusma, ışığa duyarlılık veya sese duyarlılık gibi en az bir ek semptom.

Migrenlerin ilk teşhisi sırasında, doktor başka bir baş ağrısı nedenini dışlamak için çeşitli testler önerebilir. Bunlar elektroensefalografi (EEG), CT ve MRI taramalarını veya bir spinal musluğu içerebilir.

 

Editör: Haber Merkezi