Milli karatecimiz Ali Sofuoğlu 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın 14. gününde Güney Koreli rakibi Heejun Park'ı yenerek bronz madalya kazandı. Bu başarının ardından milli kareteci Ali Sofuoğlu hakkında detaylar merak edildi. Peki Milli kareteci Ali Sofuoğlu kimdir, kaç yaşındadır? Ali Sofuoğlu aslen nereli? Milli sporcu Ali Sofuoğlu 3 Haziran 1995'te İstanbul'da dünyaya geldi ve profesyonel karate sporcusudur. 

MİLLİ KARATECİ ALİ SOFUOĞLU KİMDİR?

3 Haziran 1995 doğumlu olan ve İstanbul'da dünyaya gelen Ali Sofuoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü'nün lisanslı sporcusudur. Uluslararası müsabakalarda Türk sporu adına yarışmaktadır. 2018 yılında İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen 24. Dünya Karate Şampiyonası'nda bronz madalya kazanan milli sporcumuz, bu başarısıyla Türkiye'ye bu daldaki ilk madalyasını getiren isim olmuştur.

Ali Sofuoğlu

KARATE KATA NEDİR?

Karate eğitiminde kullanılan kata, yürüyerek ve kendi etrafında dönerek çeşitli yönlere, ortalama 20 ila 70 arası tekniğin uygulandığı, karate vuruş ve bloklarını çok tekrar yaparak kusursuz hale getirmek amacı ile yapılan bir çalışmadır.

Her stilin küçük ya da büyük farklılıklarla çalıştığı yaklaşık olarak 100 kata bilinmektedir. Bazen katalar; 54 adım anlamına gelen Gojūshiho katası gibi içerdikleri teknik sayısına göre adlandırılırlar. Bazen de teknik sayıları ve kata isimleri, Budizm'deki inanışlara gönderme yapar.

Genel olarak tüm karate stillerinde kata eğitimi, çok basit temel tekniklerin, duruşların ve yürüyüşlerin çalışıldığı birkaç temel kata ile başlar. Alt seviyedeki öğrenci, daha ileri teknikleri öğrenebilmek için önce bu temel katalarda usta olmalıdır.

Dojolarda yapılan kemer sınavlarında öğrenciden, ilk öğrendiği katadan itibaren tüm kataları başarı ile yapması beklenir. Ancak siyah kemer anlamına gelen 1. dan sınavında öğrencinin gözle görülür biçimde sert teknikler yapması ve dengesinin sarsılmaz olduğunu göstermesi beklenir.

Editör: Haber Merkezi