Avrupa Şampiyonası grup elemelerinde Hırvatistan, Hollanda ve İsveç’in bulunduğu grupta son sırada yer alan Basketbol Milli takımının milli mesaisi yaklaşıyor. Şu ana kadar hayal kırıklığı yaratan milliler, olmak ya da olmamak mücadelesi yapacak. Yine İstanbul’da 20 ve 22 Şubat’ta oynanacak maçlarda Hırvatistan ve İsveç’i yenmekten başka çaremiz yok. ÜstelikHollanda’nın da kaybetmesi lazım. Yoksa uzun bir aradan sonra finallerden mahrum kalacağız.

17 kişilik aday kadroda 1995-2002 arası doğumlu tam 12 oyuncu var. Metecan,Buğrahan, Berk Uğurlu, Yiğit, Doğuş, Berk Demir, Berkan, Ege, bir kaç yıldır süper ligde mücadele eden deneyimli gençler bir yanda. Banvit’te yetişip bu sezon Beşiktaş ile ligde ses getiren Alperen, Furkan, Sadık, Şehmuz gibi ‘çayla’ gençler diğer yanda. Sonuç ne olursa olsun milli takımda yeni bir dönem başlıyor artık. Başka bir deyişle Ay Yıldızlılar çok çok önemli bir sınavı geçmeye çalışırken, gelecek on yılın çatısını da kurma çabasında. Bayan milli takımını finallere kaldığı dönemde dileğimiz ve umudumuz erkeklerin de kolay sayılacak bu gruptan çıkması. Aksi durumun başarısızlık olacağı aşikar. Bunun faturasını da herhalde dere geçerken göreve gelen teknik kadro ödemeyecek.

Sözünü ettiğimiz yaş kategorilerinin dışında da gelişim gösteren liglerde dakika alan birçok isim var. Onlarda zamanı gelince sahneye çıkacaklar. Milli takımda kimin yer alacağına elbette antrenör Orhun Ene ve ekibi karar verici. Aksi durumda neler olacağını kısa süre önce gördük. Hedefe ulaşma yolunda ince eleyip sık dokuyup hareket ediyor. Sonuçta bu bir tercih meselesi. Yine de, Afyon Belediye’de başarılı bir sezon geçiren Egemen’in, Gaziantep Basketbolda yerli oyun kurucu olarak çok iyi oynayan Can Öğüt’ün en azından aday kadroda olmayı hakettiklerini söylemek lazım.

Uzun vadede umutlanmamız için gençlerimiz var. Kısa vadede kredimiz iki maçlık. Hata lüksümüz de yok.